RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det tagges med bydelens velsignelse!


Hans Otto Watne i Sagene bydelsutvalg mener bydelsflertallet har gitt grønt lys for tagging på Lilleborgbanen. FOTO: LARS ROAR RUD
Hans Otto Watne i Sagene bydelsutvalg mener bydelsflertallet har gitt grønt lys for tagging på Lilleborgbanen. FOTO: LARS ROAR RUD
Hans Otto Watne i Sagene Frp mener bydelsutvalget har fattet et galt vedtak som nærmest gir grønt lys for tagging på Lilleborgveggen.

LILLEBORG: Et flertall i Sagene bydelsutvalg har bestemt å opprette en fri kunstnervegg på Lilleborgbanen, hvor ungdom kan utfolde seg kunstnerisk. Høyre og Frp stemte imot, samt én utbryter fra Arbeiderpartiet. Veggen skal egentlig ikke tas i bruk før Lilleborgbanen er ferdig til neste år.

Advarte

I Østkantavisa 8. oktober var Hans Otto Watne i duell med Jørgen Foss fra Arbeiderpartiet. De to er rykende uenige om hvorvidt en slik vegg har noe for seg. Watne mener nå å se en utvikling hvor taggerne tar seg til rette. Nå ser det altså ut til at folk har begynt å ta seg til rette på veggen.

– Det ble ikke malt så ofte før dette vedtaket kom. Men nå har det skjedd en utvikling. Vi ser nye piecer komme opp. Grafittikunstnerne har åpenbart oppfattet at det nå bare er å ta seg til rette på veggen med bydelsutvalgets velsignelse, sier Watne.

– Nettopp dette advarte Fremskrittspartiet mot under behandlingen av saken, sier han videre.

Frp gikk heller inn for et utsmykkingsprogram i offentlig regi, men ble nedstemt. En forutsetning i vedtaket fra BU er at veggen skal tas i bruk først når rehabilitieringen av Lilleborgbanen er ferdig. Ifølge Watne ser ikke taggerne ut til å ha respekt for at byggeplassen nå er avstengt. Østkantavisa har også fått reaksjoner på at veggen «ikke ser ut».

– Bydelsutvalget har jo oppmuntret til grafittivirksomhet. Jeg mener at rehabiliteringen må få gå sin gang i fred. Derfor håper jeg det kan legges frem et nytt forslag for BU, som er mer i tråd med administrasjonens anbefaling om et offentlig utsmykkingsprogram.


Watne har også registert at barne- og ungdomsrådet er i villrede om hva deres mandat er. Den usikkerheten ble bekreftet da Peter Hedstein entrer talerstolen under Under BU-møtet sist uke. Han uttrykte usikkerhet rundt hva «fri bruk» innebærer. I lys av dette mener Frp-politikeren at han har fått rett i sine advarsler.

– Det er bedre om Oslo kommune som eier dette, får legge føringer for hva som skal skje der. Å overlate dette til barne- og ungdomsrådet blir galt. Dette er et utslag av korporatisme hvor allianser av sammenslutninger legger føringer på samfunnsutviklingen, og ikke politikerne, mener Watne.

Har tatt grep

Jørgen Foss i Sagene Ap, beklager at taggerne tar seg til rette på veggen «før tiden».

– Det er uheldig det som har skjedd. Derfor har vi tatt grep og stengt av banen. At noen nå har tatt seg til rette, er ulovlig. Tagging er hærverk og ikke noe vi skal ha. Samtidig er det hyggelig at folk verdsetter et godt vedtak som BU fatta, sier Foss.

– Det sies at barne- og ungdomsrådet er i villrede om mandatet. Hvem skal kontrollere hva som er greit og ikke greit?


– Det må vi komme tilbake til når vi har satt ned komiteen. Jeg sitter ikke med noen fasit, men mitt håp er at barn og unge får en tilhørighet til veggen, og de sammen tar vare på den, sier Foss.


Veggen skal etter planen åpnes til våren når banen står ferdig rehabilitert. Foss er klar på forskjellen mellom tagging og grafitti.

– Grafitti er en kunstform som fortjener anerkjennelse. Oslo har ikke hatt plass til den type kunst før. Vi bør ha plass til dem også, sier Foss.

– Men er ikke vedtaket galt, all den tid det nå viser seg at taggere tar seg til rette?

– Nei, men hvis det utvikler seg i retning vi ikke ønsker, er vi nødt til å evaluere. Det er horribelt hvis det ender med hærverk. Dette er en gave til bydelens befolkning, hvor man kan drive med sin kunst, også grafitti, avrunder Ap-representanten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere