RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det var der alt startet!


Knut Løken gleder seg til igjen å stå foran Tåsen skolekorps. FOTO: ELISABETH C. WANG
Knut Løken gleder seg til igjen å stå foran Tåsen skolekorps. FOTO: ELISABETH C. WANG
– Det er rart å tenke på at det er så lenge siden, det er det virkelig, smiler Knut Løken.

TÅSEN: Løken dirigerte Tåsen skolekorps fra 1952 til 1959. Under konserten 15. februar, 51 år etter, er han tilbake.

Han var 23 år da han startet som dirigent i Tåsen skolekorps. Den gang et korps kun for gutter.

– Folk snakker om at alt var så mye bedre før, men jeg var altså amatør, uten noen formell musikkutdannelse, da jeg overtok Tåsen skolekorps. Vel var jeg en habil blåser og hadde spilt i korps selv, sier han og legger til:

– Jeg var heldig, for korpset var inne i en bølgedal da jeg overtok, og på den måten ble jeg med dem oppover og så og hørte at de ble bedre og bedre.

– Barn og musikk

Norgesmesterskap og nordisk mesterskap er noe av det han kan vise til fra den tiden. Men, i følge ha selv var nok det viktigste av alt, den lidenskapen for korpsmusikk som var vekket i han.

– Jeg ble grepet av skolekorps i form av barn og musikk. Hvis man stod på å gjorde det man kunne låt det flott, det var god musikk. Jeg gjorde hva jeg kunne og jobbet målrettet. Noe av det viktigste er jo å lære barn gleden ved musikken, sier han.

"Korpshalvtimen"

Og mye tyder på at det ikke kun var dirigenten som syntes Tåsen skolekorps lød flott. Korpset fikk nemlig være det aller første skolekorpset som spilte i "Korpshalvtimen" på eteren.

– Det var et stolt øyeblikk og noe jeg har glede av å tenke tilbake på. Det vil si, jeg kan også høre det fortsatt, jeg fikk nemlig opptakene fra NRK. Etter tiden i Tåsen flyttet jeg flere steder rundt om i landet, og var stadig i tilknytning med de ulike skolekorpsene. Så jeg har mye å sammenligne med, og opptakene lyder svært bra den dag i dag, sier han.

– Kanskje ikke så rart?

Løken var engasjert, men det hadde i følge han selv lite med lønnen å gjøre. Den var på tre kroner og 75 øre i timen og da måtte han betale trikketuren ut av egen lomme.

– Det var kanskje ikke så rart at dirigentene var amatører, jeg ler alltid når jeg tenker tilbake på det. Det var jo andre tider, men jeg stortrivdes og det betød mer for meg, sier han.

Verdig avslutning

Løken gleder seg veldig til og igjen dirigere korpset under konserten på Tåsen skole 15. februar.

– Gjennomsnittsalderen har utvilsomt gått ned fra min tid med korpset og jentene har heldigvis fått innpass. Jeg tror det blir en fin konsert og jeg håper ikke minst å få se noen korpsveteraner blant publikummerne. Det må du få med, det hadde jeg satt så stor pris på, avslutter Løken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere