*Nettavisen* Nyheter.

– Det var et uhell

Begrenser: Personer fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune la ut bark og lenser for å begrense utslippet fra oljerøret på Volvo Norge AS sin eiendom. Foto: FOTO: EBY

Mengder med olje rant ut i Alnaelva etter et rørbrudd ved Volvos verksted på Alfaset. Ustabil grunn er sannsynligvis årsaken til skaden.

ALNA: Fredag 4. mai ble det oppdaget utsig av olje i Alnaelva. Vann- og avløpsetaten var tidlig på stedet og la ut lenser i elva og bark på land for å begrense skadene fra utslippet, som viste seg å sive ut fra en skråning like ved Nedre Kalbakkvei på Alfaset.

Etaten har siden utslippet ble kjent jobbet med å finne kilden til forurensningen, og nå er årsaken funnet.

Oppdaget kilden

Som kommunens grunneierrepresentant, og med fagkompetanse på forurenset grunn, tok Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) over videre kartlegging av kilden til lekkasjen.

Kommunikasjonssjef i EBY, Lena Nesset, forteller at forurensningskilden ligger på Volvo Norge AS sin eiendom.

– De har oppdaget et brudd i et rør fra smøregraven til spilloljetanken, sier hun.

Tidlige analyser viste at utslippet sannsynligvis dreide seg om syntetisk motorolje, eventuelt blandet med andre typer oljer.

Brann og redningsetaten har vært på befaring, og har fastslått at det ikke er brann- eksplosjon- eller helsefare i forbindelse med lekkasjen.

Ligger på ustabil grunn

Volvo Norge har nå stoppet lekkasjen og skal gjennomføre tiltak for å rydde opp.

– Vi vet ikke hvor mye det vil koste å ordne opp, men vi tenker ikke på det. For oss handler det kun om å få ryddet opp, sier Torstein Magelssen i Volvo.

Han forteller at bruddet i oljerøret kom av at verkstedet står på en gammel søppelfylling fra krigens dager, og at grunnen dermed er noe ustabil.

– Alle kontroller har vist at alt er i orden, men når vi gravde oss tre meter ned under bygget viste det seg at det er setningsskader, sier han.

Magelssen sier de kunne se setningsskader på parkeringsplassen, uten at de ante at det hadde revet med noen rør.

– Dette er et uhell, og vi har ikke gjort noe galt. Alle prosedyrer er fulgt, og for oss er dette en veldig kjedelig situasjon, sier han.

LES OGSÅ: Kvikkleire kartlagt langs Alnaelva

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.