Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det viktigste vi kan diskutere

Audun Lysbakken forsikret om at stat og kommune skal samarbeide for å motvirke fattigdommen i Oslo indre øst.
Audun Lysbakken forsikret om at stat og kommune skal samarbeide for å motvirke fattigdommen i Oslo indre øst.
Bydeler, regjering og byråd er enige om å samarbeide bedre for å motvirke barnefattigdommen i Oslo indre øst.

De lokale BU-lederne kom med sine innspill i fattigdomsdebatten. Fra venstre Per Overrein, Hilde Larsen og Hans Christian Lillehagen.

Anniken Hauglie, nyslått sosialbyråd fra Høyre, lovte å sin del av ansvaret for å motvirke fattigdom.

GRØNLAND: Et knippe av politikere, forskere og byråkrater var idag samlet i FAFOs lokaler på Grønland for å drøfte veier ut av fattigdommen.

Barne- og inkluderingsstatsråd Audun Lysbakken (SV) benket seg sammen med nyslått sosialbyråd Anniken Hauglie (H) og lokalpolitikerne for å finne tiltak.

– Vi gir dem muligheten til å starte et samarbeid, sier BU-leder Hans Christian Lillehagen.

Tre fattige bydeler

FAFO har dokumentert utbredt barnefattigdom i Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka. Disse områdene er verst stilt i hele Norge. Bydelene har krevd forsterka innsats og fokus på bekjempelse av ondet. Det dannet bakteppet for konferansen. Statsråd Lysbakken kalte temaet "det viktigste vi kan diskutere".

– Det viktigste vi skal leve av i fremtiden er hverandres arbeid. Da må vi sørge for at alle får lik mulighet til å bidra i samfunnet, sa han.

LES OGSÅ: FATTIGHUSET: – JEG BLIR SÅ FORBANNA

Oslo er den mest klassedelte byen i Norge, ifølge statsråden. Dette gir særlige utfordringer. Han mente bydelene sitter på unik kompetanse.

– Dere kan lære oss hva det er som virker, og hva som ikke virker. Vi trenger deres initiativ og erfaringer. Et godt samspill mellom stat og kommune er avgjørende. Det handler om å få barn inn i gode fellesskap, så de ikke arver foreldrenes fattigdom, sa Lysbakken og pekte på flere tiltak regjeringen har satt igang. Disse vil fortsette.

– Denne konferansen er et skritt i riktig retning. Lykke vi med å bekjempe fattigdom i dette området, lykkes vi også på landsbasis. Jeg håper på et godt samarbeid, sa Lysbakken.

Nyslått sosialbyråd Anniken Hauglie fra Høyre kom ikke med noen oppskrift på hva byrådet har tenkt å gjøre med saken. Men hun viste til skolegang som viktig, og at osloskolen skårer godt.

– Vi skal ta vår del av ansvaret for å komme med tiltak. Vi skal få til et samarbeid med staten. Byrådet er opptatt av at Oslo skal være en god by å leve i, sa Hauglie.

Paneldebatt

Både by- og statsråden måtte hatse videre etter sine appeller. Men det ble tid til en lokal "paneldebatt" med bydelsutvalgslederne, og hvor det kom innspill fra salen.

Lillehagen pekte på behovet for å se på hele løpet fra barndom til voksen alder. Han ønsker bedre samordning og målretting av de mange ulike tiltakene.

– Vi må ikke glemme at mange fattige voksne, har vært fattige barn. Derfor må vi starte tidlig, sa han.

Hilde Larsen i Grünerløkka påpekte at fokuset ikke bare må være på kvinner og likestilling i fattigdomsdiskusjonen.

– Vi må ikke glemme menn. Det handler om utdanning og arbeid. Både menn og kvinner må komme seg i jobb, slik at barna deres kan få gode oppvekstvilkår, sa hun.

Per Overrein i Sagene sa at bildet ikke var helt svart.

– Det kan også være en god ting å vokse opp i fattige strøk. Barn på Bjølsen skole blir ikke mobbet fordi de går med dårlige klær, sa han.

Han ønsker seg en "Ålesundsmodell", hvor fattige barn får tilgang til fritidsopplevelser.

– Vi kan gi barna et kort hvor de får være med på opplevelser. Samtidig må kortet være til salgs for de som har midler til å kjøpe det. Slik at man ikke føler seg diskriminert, sa Overrein.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!