*Nettavisen* Nyheter.

– Det virker som om bussjåførene driter i passasjerene

Det er mye som irriterer de reisende på bussen. Og kortest er kanskje lunta når det er fullt. Foto: Illustrasjonsfoto: Pernille Breili

Har du noen gang irritert deg grenseløst over andre folk på bussen? Det er du ikke alene om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingrid Heesbråten Steinarsson (18) irriterer seg over folk som opptar ledige seter med sekken sin når bussen er full. Foto: Foto: Pernille Breili

Klikk på bildet for å forstørre.

Gina Aurelia Sande (18) irriterer seg over at bussjåførende tilsynelatende tar seg ekstra god tid når de allerede er sent ute. Foto: Foto: Pernille Breili

Klikk på bildet for å forstørre.

Selv om det er plass på bussen som ble brukt til dette illustrasjonsbildet, er ungdommens oppfordring klar: Ikke sett baggen på setet når det er fullt! Foto: Illustrasjonsfoto: Pernille Breili

HAUKETO: To minutter forsinket stopper 81B på Hauketo stasjon. En lett irritert Gina Aurelia Sande (18) venter på tur for å gå om bord på bussen.

Bussturen inn til byen viser seg å by på babyskriking, en saktekjørende sjåfør og egoistiske passasjerer.

Gina og fem andre ungdommer har fortalt om det de irriterer seg mest over på bussen.

Hva irriterer deg mest? Del dine opplevelser fra Oslo-trafikken i kommentarfeltet under.

Setter sekken på setet

– Jeg ser ofte folk som tar seg godt til rette på bussen, sier Ingrid Heesbråten Steinarsson (18).

– En passasjer har plassert sekken på setet ved siden av. En annen har satt seg på det ytterste setet, og hinder at andre kommer til. Dette hender selv i rushtiden, når slitne passasjerer er på vei hjem fra en lang arbeids- og skoledag. Da undrer jeg over hvor folkeskikken deres har tatt veien.

Presser seg på

Hermann Hammertoft (18) forteller om påtrengende og utålmodige passasjerer.

Buss trengsel
MEG, MEG, MEG: Folk som presser seg på irriterer Hermann Hammertoft. (Foto: Pernille Breili)

– Folk som går inn på bussen før passasjerene har kommet seg ut, irriterer meg mest de gangene jeg tar bussen. Det virker som om man er stresset for at bussen skal kjøre før man har kommet seg på. Eller så presser folk seg på, kun for å sikre seg en sitteplass – aller helst der det ikke sitter noen andre fra før av.

Marte Helseth (18) deler Hermanns syn. Hun mener nordmenn er ekstremt reserverte. Og ikke minst egoistiske.

Reiser seg ikke for eldre

– Kommer det en gammel mann eller dame inn på bussen, forventes det at du gir plassen din fra deg. De gamle har ofte større behov for sitteplass enn oss unge og spreke. Det er nesten så jeg får lyst til å gå bort til personen og be han eller hun om å gi fra seg plassen sin i tilfeller hvor gamle mennesker blir nødt til å stå under bussturen. Så irritert blir jeg.

Hva irriterer deg mest? Del dine opplevelser fra Oslo-trafikken i kommentarfeltet under.

Treige bussjåfører

– Jeg irriterer meg over bussjåfører som er for sene, men allikevel kjører i sneglefart, forteller Gina.

– Når de først er forsinket, ville det vært mest naturlig og prøve å ta igjen den tiden de har tapt. Alle passasjerene har noe de skal rekke. Enten om det er et møte med noen eller om det er en t-bane eller trikk de skal ta videre. Av og til virker det som om bussjåførene driter i oss passasjerer. Lønn får de jo uansett.

LES OGSÅ: Gutta har talt: Ikke gjør dette på Instagram, jenter! og Jentenes dom: Dette irriterer oss på Instagram, gutter!

Folk som lukter vondt

En undersøkelse gjort av Transportøkonomisk institutt viser at kollektivtransporten i Oslo har hatt en passasjervekst på 27 prosent de siste fem årene. Bussene fylles opp stasjon for stasjon. Dette fører til trangere forhold og økt frustrasjon hos passasjerene.

William Maxwell (18) legger til at sjenerende kroppslukt er irriterende når bussen er full: – Lukta av svette og alkohol er uutholdelig.

Ruter: – Kø, kork og kaos

Gry Isberg er informasjonssjef hos Ruter. Hun påpeker at de jevnlig får flere henvendelser om irritasjonsmomenter på bussen, blant annet hendelsene som er nevnt over.

Opplevelsen av at bussjåførene bruker lang tid og kjører sakte selv om bussen er forsinket, er noe Gry forklarer med rush-trafikken:

– Kø, kork og kaos, sier jeg bare. Det er ikke bussjåførene sine feil. De tvinges til å konkurrere mot andre kjøretøy, i motsetning til trikk og t-bane som har egne skinner. Det eneste som kunne løst store deler av rush-trafikkproblemet ville vært å bedre kollektivfeltet.

Gry Isberg
RUTER: Informasjonssjef Gry Isberg (Arkivfoto)

Hva irriterer deg mest? Del dine opplevelser fra Oslo-trafikken i kommentarfeltet under.

Skikk og bruk

Andre henvendelser som gjelder irriterende medpassasjerer førte til Ruters kampanje om «Skikk og bruk på kollektivreisen», som skulle minne passasjerene på hva som er god oppførsel på buss, trikk og t-bane.

«Takk for at du slipper andre av før du går på». «Takk for at du gir plassen din til de som trenger det». «Takk for at du snakker lavt i telefonen».

– Vi ønsket å øke bevisstheten hos våre passasjerer. Kampanjen skulle ha et morsomt uttrykk. Den skulle bli lagt merke til og bidra til å endre folks holdninger, sier Isberg.

I følge informasjonssjefen fikk «Skikk og bruk på kollektivreisen» svært positiv respons.

– Det å presse seg inn på bussen før andre har gått av, ikke gi plassen bort til eldre eller gravide og snakke høyt i telefonen er noe som virkelig irriterer andre passasjerer. Med denne kampanjen viste vi folk at vi virkelig tok dette problemet på alvor. Vi ønsker at kundene våre skal få en mest mulig behagelig reise. Det krever sitt av hver enkelt. Vi må lære å ta hensyn til hverandre.

LES OGSÅ: Er det greit å be sidemannen holde kjeft? Se hva oslofolk mener om irriterende oppførsel på kollektivreisen

Gry Isberg blir positivt overrasket over at også ungdommen engasjerer seg når det gjelder irritasjonsmomenter på bussen.

– Takk for at dere også bryr dere. Det er ekstremt viktig for oss.

Hva irriterer deg mest? Del dine opplevelser fra Oslo-trafikken i kommentarfeltet under.

Les mer fra Ungdomsredaksjonen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.