*Nettavisen* Nyheter.

– Dette blir Nordstrands nye storstue

GLEDE: Frank Hagen, leder av byggekomiteen for utvidelsen av Nordstrand kirke, ga lokalavisen sitt bredeste smil da han viste frem nybygget mandag formiddag.Foto: Aina Moberg

Den nye delen av Nordstrand kirke har nå fått både tak og vegger. Første gudstjeneste blir i august.

NORDSTRAND: – Det er nesten litt uvirkelig at vi er kommet så langt, men nå har vi forsert alle hindre og bare gleder oss over at bygget er reist, sier Frank Hagen, leder av byggekomiteen.

Denne uken var det kranselag for nybygget, og Hagen er snar med å trekke frem det gode samarbeidet med entreprenøren Klima&Bygg.

– Arbeidet har gått helt etter planen, og vi er lovet at det utvendig arbeidet skal være ferdig til 1. mai. Deretter må alt inne i selve kirken settes på plass, og det trenger vi sommeren på. Vi skal være ferdige til ny vigsling og første gudstjeneste i august. Da blir det også første konfirmasjon i «nye» Nordstrand kirke, sier han.

Ikke prekestol

Hagen og byggekomiteen er nå travelt opptatt med å planlegge det nye inventaret.

– Vi har full forståelse for at Kirkevergen, som er byggherre for kirkeutvidelsen, ikke før i januar/februar vet hvor langt pengene strekker til når det gjelder inventar. Vi har måttet gjøre et vedtak om hva Nordstrand menighet skal bekoste i første omgang, sier han.

Prioritert blir de liturgiske elementene som alter, alterring, døpefont og lesepult. Sistnevnte skal erstatte dagens prekestol.

– Vi prioriterer også en avansert belysning av koret. Dessuten arbeider vi med skisser for å få skyvbare plattformer som skal gjøre plassen foran koret fleksibel, forteller Hagen.

Det er nå også en komité i gang med salg av 200 murstein fra den delen av kirken som er revet.

– Stenene har en messingplate med teksten «Nordstrand kirke 150 år, 1866-2016», inngravert. Stenene koster 2000 kroner stykket, og inntektene kommer godt med til nytt inventar, sier Hagen.

Midlertidig orgel

Det nye orgelet står også på byggekomiteens liste.

– Menighetsrådet garanterer for det nye orgelet, og Kirkevergen er nå i gang med å innhente anbud. Orgelet blir neppe ferdig til vigslingen i august fordi orgelmakerne ikke vil starte byggingen før de ser rommet ferdig.

Dette har med klang og akustikk å gjøre, forklarer Hagen, og legger til:

– Vi har forståelse for at vi må vente litt for å få et bedre orgel. I mellomtiden skal vi sette inn et midlertidig orgel.

480 nye sitteplasser

Det siste punktet det nå jobbes med, er hvordan kirkens 480 ny stoler skal se ut. Stoler er valgt istedenfor benker i både den gamle og den nye delen av kirken. Det er for å få mer fleksible løsninger i det nye kirkerommet.

– Det er ikke bare enkelt å finne de rette stolene. De skal passe inn i interiøret, være solide, lettstelte og gode å sitte på, sier Frank Hagen.

Alt blir ikke som før

Som byggekomiteens leder har han den siste tiden snakket med mange av Nordstrands kirkegjengere.

– De fleste uttrykker stor glede for kirkeutvidelsen, men mange er også «redde» for at de ikke skal kjenne seg igjen i det nye kirkerommet. Til disse må jeg si: ja, det blir store endringer innvendig, men jeg håper alle likevel vil finne sin plass, sier Frank Hagen.

Han minner oss om de fire grunnpilarer som har ligget til grunn for at Nordstrand kirke rehabiliteres og utvides.

– For det første var kirken veldig nedslitt, for det andre trenger vi flere sitteplasser, for det tredje krever en ny tid fleksible og funksjonelle løsninger, og for det fjerde har det vært uverdige forhold for gravferdsetaten i det gamle kirkebygget, sier Hagen.

Han mener menigheten må være villig til å ta konsekvensen av disse fire punktene.

– Og den konsekvensen er at alt ikke blir helt som før. Nordstrand kirke får et annet utseende både inn- og utvendig, men jeg kan love at det nye bygget blir storartet og flott. Endelig får bydel Nordstrand sin storstue og en konsertkirke, sier han.

– Jeg er glad vi fikk hevet taket. Det vil gi god romfølelse i en kirke som skal være et samlingspunkt for ung og gammel og musikklivet ved siden av de kirkelige handlingene, legger han til.

Mennesker viktigst

Nettopp dette med at den nye kirken skal være et samlingssted for mennesker, har vært og er en viktig ting for Frank Hagen.

– I enhver sammenheng i disse 6–7 årene jeg har vært med i byggekomiteen, har jeg sagt at nå må vi ikke glemme «at vi er Guds kirke nu, bygget av levende stener» (Fra Grundtvigs salme Kirken den er et gammelt hus). Det sier jeg fordi det er viktig å bygge ny kirke, men det er viktigere å bygge menighet. For, hva skal vi med en stor kirke om den ikke fylles med levende mennesker, sier Hagen.

Han deler derfor sitt ønske for nye Nordstrand kirke med alle i bydelen:

– Jeg ønsker at det skal være høyt under taket i dobbelt forstand. Kirken, og menigheten vår, skal være et inkluderende sted hvor alle føler seg hjemme. Det er jo hele vitsen med en kirke, og en langt større oppgave enn å bygge den, sier han.

Årets Nordstrandjul

Menigheten har ønsket seg at kirken skal stå ferdig til 150-årsjubileet i 2016. Det gjør den, og da med plass til alle kirkegjengere både en helt vanlig søndag og ikke minst på julaften. På sistnevnte er det som kjent lange køer for alle de 3–4 gudstjenestene.

– Til alle som tror det ikke blir julegudstjenester på Nordstrand i år, kan jeg berolige med at det blir det, sier Frank Hagen.

Julaften er det gudstjeneste både klokken 14, 15 og 16 i Nordstrand menighetssenter. ved siden av kirken. Klokken 13 er det også Nordstrandsgudstjeneste i Lambertseter kirke. Både første og andre juledag er det gudstjeneste i menighetssenteret kl. 11.00.

Romjulsgudstjenesten 28. desember i menighetssenteret påfølges av julelunsj. Alle oppfordres til å ta med seg rester av julemat, slik at det blir et fint og enkelt spleiselag.

LES OGSÅ:

Nå er kirkesteinene til salgs

30 millioner til kirkene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.