RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VIL SKJERPE STRAFFENE: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen vil straffe unge gjengangerkriminelle strengere og mener holdningene til ungdomsranerne er respektløse for ofrene og straffesystemet.
VIL SKJERPE STRAFFENE: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen vil straffe unge gjengangerkriminelle strengere og mener holdningene til ungdomsranerne er respektløse for ofrene og straffesystemet. Foto: Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

– Dette er en ekstremt respektløs holdning til straffesystemet

Justis- og beredskapsdepartementet vil at ungdomskriminelle skal bli tvunget til å høre ofrenes historie.

OSLO: Tirsdag fortalte en 18-år gammel domfelt ransmann det lave straffenivået i Norge er en av grunnene til at ungdom begår ran, i jakten på raske penger.

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, reagerer på mannens uttalelser og holdninger.

– Dette er en ekstremt respektløs holdning til straffesystemet.  Jeg har ingen ting til overs for denne typen holdninger. Når han flirer av risikoen for å bli tatt for alvorlig kriminalitet er det respektløst for ofrene. Det er behov for å tenke nytt og stramme til, sier han til dittOslo.no.

Les også: Nå skal ransbølgen stoppes

Vil straffe gjengangere hardere

Han mener videre at det er et behov for høyere straffenivå for de alvorligste forbrytelsene. Stortinget har vedtatt en ny straffelov som skjerper straffene på en del alvorlige forbrytelser, men denne har ikke trådt i kraft ennå.

– Det kan også tenkes at det er behov for en straffeskjerpelse for gjengangskriminalitet, spesielt for vinningsforbrytelser. Det vil denne regjeringen gjøre noe med, sier Brein-Karlsen.

Les også: Politiet fant påhengsmotor på do i campingvogn

Sosial kontroll

I følge Brein-Karlsen er Justis og beredskapsdepartementet i ferd med å rulle ut et nytt konsept for ungdomsstraff.

– Dette skal hindre at ungdom kommer i fengsel og er mer en sosial kontroll gjennom konfliktrådet. Ungdom som begår kriminalitet skal bli tvunget til å høre offerets historie og stilles til ansvar for det de har gjort. Det kommer også flere elementer av samfunnstjeneste. Dette er et tiltak vi håper vil fungerer for de yngste lovbryterne. Det er et alternativ til at unge havner i fengsel og vil hindre tilbakefall til ny kriminalitet, sier Brein- Karlsen.

Avventer situasjonen i Oslo

Justis- og beredskapsdepartementet følger ranssituasjonen i Oslo nøye og lar foreløpig Oslo politidistrikt håndtere denne.

– Det virker som Oslo politidistrikt setter kraftigere lut til og vi vil avvente for å se hvordan dette virker, sier Vidar Brein- Karlsen.

 

Andre saker fra dittOslo.no:

Stakk av på sykkel etter ransforsøk

Hells Angels krever huset sitt tilbake

Omkamp om Hells Angels' hovedkvarter i retten

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere