*Nettavisen* Nyheter.

– Dette er for mye

Gry Olfei Storbraa måler stråling med lånt apparat. Hun liker ikke det hun ser. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Bekymret over stråling på Røa.

RØA: Gry Olfei Solbraa har fått låne et apparat som måler stråling. Og det hun fant i Røa sentrum gjorde henne bekymret.

Solbraa er ingen fagperson på feltet stråling. Men etter et foredrag om stråling vi alle blir utsatt for, ble hennes interesse for alvor vekket. Hun fikk låne et måleapparat. Og det har hun brukt flittig. Hun tok med Akersposten på en tur på Røa. Og det hun fant, mener hun er grunn til å ta på alvor. Stråling fra blant annet mobilmaster og trådløse nettverk måles i mikrowatt. I Norge er grenseverdiene høye. I EU-land er det langt lavere.

– I Salzburg i Østerrike har borgermesteren innført strenge krav. Utendørs tillates det ikke mer enn maks 10 mikrowatt. Innendørs er kravet 1 mikrowatt. Og se her, sier hun og viser hva apparatet måler på Røa torg. Det viser mellom 100 og 300 mikrowatt.

Måleren klarte ikke mer

– Det er altfor mye. Altfor mye. I Salzburg hadde det ikke vært lov å hatt en barnehage her.

Vi går rundt bygget og ned til barnehagen. Apparatet viser 160 mikrowatt. Solbraa har også vært på taket av Samfunns Vest. Der står det et par master. Og hun ble skremt av strålenivået.

– Måleren klarte ikke mer. Den passerte 10.000 mikrowatt. Hvor høy strålingen er, vet ingen. Men jeg snakket med en som jobbet på taket. Etter en arbeidsdag ble han helt rar i hodet. Han forklarte det som å være sliten. Men sliten på en måte han ikke hadde vært før. Det kan umulig være sunt å jobbe i et sånt miljø.

– Slå av router'n!

Solbraa vet at det er lite oppmerksomhet rundt stråling i det norske samfunnet.

– Heller ikke leger vet så mye om hvordan det påvirker oss. Men vi blir bestrålt både ute og inne hele tiden. For eksempel her inne på Røa bibliotek. Mange slike steder har trådløse nettverk som avgir mye stråling, sier Solbraa mens hun gjør målinger flere steder på biblioteket.

Noen av de ansatte lurer på hva hun holder på med. Hun forteller om stråleverdier og trådløse nettverk. Felles for de ansatte som haster forbi er:

– Hm. Dette visste vi ikke noe om.

– Det er nettopp det. Vi vet ikke noe om dette. Derfor må vi ta dette på alvor og gjøre noe med det. Hjemme har vi ikke trådløst nettverk, og ikke skal vi ha det heller. Og de som har det, slå det av når det ikke er i bruk. Sover du dårlig om natten og våkner ofte opp lite uthvilt, kan det være stråling som er årsaken, sier Solbraa.

Så går hun videre for å måle flere steder. Nå er hun blitt hektet på den usynlige faren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag