– Dette er fremtiden!

Gunvor Solberg koser seg når hun ser på bilder tatt under oppholdet ved trygghetsavdelingen på Langerud sykehjem. Foto: Aina Moberg

Gunvor Solberg koser seg når hun ser på bilder tatt under oppholdet ved trygghetsavdelingen på Langerud sykehjem. Foto: Aina Moberg

85 år gamle Gunvor Solberg reserverte seg plass på et vandrerhjem da badet hennes skulle rehabiliteres. Men, det var før hun fikk vite om trygghetsavdelingen på Langerud sykehjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her ligger en av Oslos fire trygghetsavdelinger. Foto: Aina Moberg

BRATLIKOLLEN: Den blide damen, velkjent som helsesøster på Bekkelaget gjennom 40 år, klarer seg godt alene etter at mannen døde for seks år siden.

– Ikke har jeg hjemmehjelp, ikke rullator, ikke medisiner og ikke sitter jeg og sturer og ser i veggen.. Jeg er på seniorsenteret på SEM-huset, spiller bridge og har mange venner, forteller hun.

Vandrerhjem

Men, én ting manglet Gunvor likevel da det skulle installeres nytt bad i leiligheten hennes.

– Jeg har ikke barn eller annen familie i nærheten, så jeg visste rett og slett ikke hvor jeg skulle bo i de tre ukene arbeiderne skulle holde på, sier hun.

Den driftige damen underøkte på flere hotell og hospitser, og havnet til slutt på Haraldsheim vandrerhjem på Kjelsås.

– Jeg dro dit og kikket. Det var rimelig, og pent og rent med egen seng og frokost. Ikke akkurat et vanlig sted for en dame på min alder, men jeg bestilte nå for to uker i første gang, smiler hun.

Gledestårer

Oppholdet på Haraldsheim ble det imidlertid ikke noe av. Dagen etterpå fikk hun nemlig tips om Oslo kommunes fire trygghetsavdelinger på Lindeberg, Ullern, Tåsen og Langerud. Et flott sted for eldre i akkurat slike situasjoner som Gunvor Solberg var i (se faktaboks).

– Jeg fikk en brosjyre, fant ut at vi i Bydel Nordstrand tilhører avdelingen på Langerud sykehjem, og så ringte jeg dit umiddelbart. Tenk de hadde plass til meg. Jeg kunne komme dagen etterpå. Jeg ble så glad at jeg gråt, forteller hun - fremdeles med tårer i øynene når hun tenker på oppholdet ved trygghetsavdelingen.

– Jeg har aldri opplevd noe så godt. Jeg ble tatt i mot med smil og klem, fkk enerom med flott bad, herlig mat, masse omsorg, mye aktivitet, underholdning og tilogmed hjemmebakt kake i helgen, sier Gunvor.

Fremtiden

Superlativene renner ut av henne når hun skal omtale de tre ukene ved trygghetsavdelingen.

– Vi skulle jo klare oss alene, men de ansatte ga oss hjelp i form av en utrolig medmenneskelighet. Det var så hyggelig med måltider sammen, nydelige blomster på bordene, og tenk det var personlige bordkort, forteller hun.

Gunvor Solberg er ikke i tvil om at trygghetsavdelingene er fremtiden for eldre i en nødsituasjon

– Det blir mange enslige i neste generasjon. Mange som ikke trenger sykehjemsplass, men et sted å være i kortere perioder. Hvert sykehjem bør ha en slik avdelingen for å ta i mot sånne som meg, ivrer hun.

Gunvor Solberg engasjerer seg ofte i diskusjoner om de eldres ve og vel. Nå har hun en oppfrodring til politikerne i Oslo.

Klar valgkampsak

– Gjør trygghetsavdelinger til en prioritert sak foran kommunevalget neste år. Nå har dere satset så mye og så lenge på barnehageplasser at dere bør være ferdige med det. Nå må dere gå over til å tenke eldreomsorg, sier hun med trykk i stemmen.

– Jeg beundrer omsorgen og støtten fra de som jobber på trygghetsavdelingen. Det gjorde oppholdet minneverdig. Og jeg ønsker at alle i samme situasjon skal ha det like godt. Er ikke det en sak å gå til valg på, ja da vet ikke jeg hva politikerne tenker på, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.