*Nettavisen* Nyheter.

– Dette er helt hinsides

Fra denne lekteren har Secora deponert masser i dypvannsdeponiet ved Malmøykalven på oppdrag fra Oslo Havn. Flyfoto: Stig Mebust

Styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, mener politiet mangler belegg for 97 prosent av tiltalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tiltalt: Tidligere prosjektleder Torild Jørgensen er sammen med Oslo Havn, Secora, NGI og fire Secora-ansatte tiltalt i saken som starter på mandag.

OSLO/SVOLVÆR: – De fleste har misforstått tiltalen. Oslo Havn er ikke tiltalt for å ha forurenset. Det vi er tiltalt for er å ikke ha hatt god nok kontroll med en entreprenør som har hatt en adferd som har medført fare for forurensning. Spørsmålet er om vi skulle hatt bedre kontroll med entreprenøren, sier Bernt Stilluf Karlsen.

Han mener tiltalepunktet om falsk forklaring oppfattes som å lyve for politiet.

– Spørsmålet her er om rapporteringen til SFT har vært god nok, mener Stilluf Karlsen.

Umuliggjør rekruttering

Han har også vanskelig for å forstå at politiet mener inntil 33.000 kubikk slam kan være på avveie.

– Vi sliter med å finne dokumentasjon på 97 prosent av tiltalen. Veritas-rapporten konkluderte at mellom 750 og 1200 m³ kan være borte. Nå vet vi at massene ligger i deponiet, sier Stilluf Karlsen.

Han reagerer også på at det er tatt ut tiltale mot tidligere prosjektleder Torild Jørgensen.

– Dette er helt hinsides. Hun er beordret til å ta prosjektet. Hvis noen skulle vært tiltalt skulle det vært meg. Hvis det blir fellende dom vil det bli umulig å rekruttere prosjektledere til miljøprosjekter i fremtiden, sier Stilluf Karlsen.

Stor og komplisert sak

Også tidligere prosjektleder, Torild Jørgensen stusser på at hun er tiltalt i saken.

– Jeg stiller meg uforstående til tiltalen og er uforstående til tesen politiet legger fram. Det blir interessant å se hvordan de legger dette fram for retten, sier Torild Jørgensen, som var prosjektleder for Ren Oslofjord til januar 2009.

Hun står i egenskap av rollen som prosjektleder tiltalt for medvirkning til brudd på forurensningsloven.

– Personlig synes jeg ikke dette er noe morsomt. Det er en stor og komplisert sak. Jeg har aldri vært borti noe slikt før og får bare putte det i erfaringsboksen, sier Jørgensen.

– Har en god sak

Norges Geotekniske Institutt (NGI), som har hatt ansvaret for å utforme og gjennomføre overvåkingen, er tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring da de i månedsrapporter ikke har opplyst at det i perioden januar til september 2007 manglet inntil 49 av 200 loggføringer. Rapporten ga således inntrykk av at det ikke var noen brudd på utslippstillatelsen fra SFT.

NGI stiller seg utforstående til mengden politiet mener å kunne bevise er dumpet i overflaten.

– Vi har ikke noe forhold til dette tallet (33.000 kubikk, journ.anm.). Vi forholder oss til Veritas sitt tall på 1.500 kubikk, noe som er tatt med i miljøbudsjettet. Vi mener vi har en god sak og kjenner oss ikke igjen i tiltalen, sier avdelingsleder Audun Hauge i NGI.

Svarer ikke

Secora, som har utført arbeidet med mudring og deponering, står tiltalt for å ha dumpet inntil 33.000 kubikk giftholdig slam i overflaten ved Malmøykalven og for å ha dumpet kloakk rett i havnebassenget.

Nordstrands Blad har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra administrerende direktør Ole-Johnny Johansen i Secora, men har ikke lyktes i dette.

Politiadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo politidistrikt, som er aktor i saken, ønsker ikke å komme med noen kommentar i forkant av rettssaken i fare for forhåndsprosedering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.