*Nettavisen* Nyheter.

– Dette er vårt andre hjem

Dette sier venninnene på over 90 år, som mandag fikk beskjed om at Homansbyen seniorsenter skal legges ned.

Homansbyen: – Mange av oss har brukt senteret her i Oscars gate i over 23 år, og møtes flere ganger i uken for å spille bridge eller gjøre andre hyggelige ting. Hvor skal vi nå gå? spør 90-åringene som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Damene er tydelig preget av mandagens beskjed, og understreker hvor viktig det er for dem å komme sammen på seniorsenteret.

Må ha en diagnose

– Det betyr så mye for oss å ha et sted hvor vi kan snakke med andre. Vi er svært lei oss, legger de opprørt til.

Fra 1. juni har bydelen og Nasjonalforeningen for folkehelsen besluttet at seniorsenteret skal legges om til et lokalmedisinsk senter med satsing på demens. Det vil altså si at man må ha en diagnose for å være der. De nåværende brukerne fra Oscars gate har fått tilbud om å bruke seniorsentrene på Majorstuen og Bygdøy.

Ødelegger sosiallivet

– Vi orker ikke å komme oss til Majorstuen eller Bygdøy. Det er her vi hører hjemme, sier bridge-venninnene.

Bruker Carsten Bøe har det siste året vært aktiv på senterets malekurs og legger vekt på hvor viktig det er for eldre mennesker å komme seg ut.

– Det er helt sprøtt at man må ha en diagnose for å få lov til å være her i fremtiden. Det er jo aktiviteter og samhold som forebygger diagnoser, sier han oppgitt.

Han legger til at senteret i tillegg tilbyr dansekurs, litteraturkurs, matkurs, datakurs og bridgekurs. Noe han forteller ikke er vanlig for de andre seniorsentrene i byen.

– Folk som kommer hit er ikke interesserte i å bare sitte i sofaen og drikke kaffe. Det er aktivitetene som trekker oss hit, understreker han.

Eldst i Norden

Eva Zandjani underviser i engelsk på senteret. Også hun er svært opprørt over nedleggelsen.

– Vi føler at bydelen har tatt bestemmelsen over hodet på oss. Vi har brukere som har vært her i over 23 år. Alternativet for mange er å sitte hjemme og kjede seg, sier hun opprørt.

Hun understreker at seniorsenteret ikke bare er viktig for de eldre, men også er historisk.

– Dette er det eldste seniorsenteret i Norden og ble bygget i 1952. Men det viktigste er likevel at mange eldre kommer til å bli sittende hjemme, legger hun til.

– Groteskt

– Min mor er 87 år og er innom seniorsenteret flere ganger i uken, sier Kristina Kiss.

Hun referer til sin mor som fortalte henne at mange av de eldre “klappet” sammen da de fikk nyheten om nedleggelsen på mandag.

– Nå er det slutt, sa mange av venninnene til min mor. Det tar nemlig lang tid for eldre mennesker å bli vant til et nytt senter og nye personer. Man orker ikke det når man er nærmere 90 år, legger hun til.

Hun legger også vekt på at seniorsenteret er det eneste stedet som er tilrettelagt for eldre i bydelen.

– Det finnes så mange kaffebarer hvor unge mennesker kan nyte sin caffè latte, men hvor skal de eldre i bydel Frogner gå nå? spør Kiss.

Alltid sårt

Thorild Garder er adminstartiv leder for seniorsentrene for Oslo fylkeslag. Hun forteller at slik avgjørelser som nå er tatt i Oscars gate, alltid er vanskelige. Hun vil ikke utdype hvordan hun tror nedleggelsen vil påvirke de eldre.

– Når eldresentre legges ned vil det alltid komme mange såre reaksjoner. Men brukerne fra Homansbyen vil få tilbud om å bruke andre sentre i bydelen.

Hun understreker at bydelen har tatt en avgjørelse basert på befolkningens behov.

Bydel Frogner ser frem til å få et demenssenter i Oscars gate

Må tilby bredere medisinsk tilbud

Leder i bydelsutvalget i bydel Frogner, Bjarne Ødegaard, forteller at hvis byens seniorsentre skal overleve, må de kunne tilby et bredere medisinsk tilbud.

– Omstruktureringen i Homansbyen er ment for å gjøre hverdagen bedre for dem som trenger det mest. Dette er ingen negativ sak, legger han til.

Ødegaard understreker i likhet med Garder at brukerne fra Homansbyen vil få tilbud om å bruke de andre eldresentrene i byen.

– Dette er helt klart en ønsket politikk fra bydelen, sier han

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.