RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full seier: Kastellet skole vant i Europakonkurransen! F.v: Herman A. Johnsen, Maria Fehn Stensen, Johanne Lahlum Hortman og Olavius Harnes (publikumshjelp). FOTO: LINE rUNDMO
Full seier: Kastellet skole vant i Europakonkurransen! F.v: Herman A. Johnsen, Maria Fehn Stensen, Johanne Lahlum Hortman og Olavius Harnes (publikumshjelp). FOTO: LINE rUNDMO

– Du er helt syk!

På fredag gikk startskuddet for Forskningsdagene i byen. Der opplevde Kastellet skole å bli Oslos nye Europaeksperter.

UNIVERSITETSPLASSEN: Forskningstorget 2010 arrangeres 24. og 25. september på Universitetsplassen i Oslo. Torget er en del av Forskningsdagene som varer helt til 3. oktober.

Forskningstorget arrangeres av Universitetsalliansen OSLO som består av Høgskolen i Akershus (prosjektleder), Høgskolen i Oslo, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Universitetet i Oslo.

Det var ordfører Fabian Stang, som åpnet Forskningsdagene på formiddagen fredag. Forskningstorget er et stort og levende kunnskapstorg med ustillinger og aktiviteter for vitebegjærlige i alle aldre.

Kjempet seg fram

Det skulle vise seg å være elever i 9. klasse ved Kastellet skole, som kunne mest om EU, da ARENA - Senter for Europaforskning, inviterte hovedstadens 9. klassinger til en konkurranse om EU. Høyenhall og Skullerud skole fulgte hakk i hæl og havnet på solide 2. og 3. plasser.

– Hvor mange ganger har Norge hatt folkeavstemninger om medlemskap i EF/EU, og når?, spurte gameshow vert og stipendiat på ARENA, Christer Gulbrandsen.

Han henvendte seg til totalt ni elever fra Høyenhall, Kastellet og Skullerud skole. Europakonkurransens finale var i gang.

De siste par ukene har 28 skoler i Oslo svart på spørsmål om EU. Det var til slutt bydelene Nordstrand og Østensjø, som kom gjennom nåløyet. Med tre niendeklassinger på hvert lag, kjempet elevene seg opp på poengskalaen, etter hvert som Gulbrandsen stilte spørsmålene.

Publikum fulgte spent med på sine respektive klassekamerater, der de svettet seg gjennom traktater, presidenter og årstall.

Kan du svare på dette kanskje? «Signeringen av Romatraktaten regnes som starten på EU. Når og hvor skjedde det?»

Kunnskapsrike

Elevene imponerte med sine kunnskaper, og ikke minst gode samarbeid, under konkurransen. De tisket og hvisket med hverandre, og strakte entusiastisk sine armer i været, ved rett svar.

– Herregud, hvordan kan du det her’ a? Du er helt syk!, utbrøt Johanne Lahlum Hortman til sidemannen Herman A. Johnse, begge fra Kastellet.

En god stund ledet både de og medansvarlig, Maria Fehn Stensen. Elevene måtte stadig trekke pilen, som talte poeng, høyere og høyere. Da pilen til slutt viste 30 poeng, og de andre lagene fremdeles lå under 20-tallet, var seieren i boks.

– Yes! jublet vinnerteamet.

(Nå kunne resten av klassene deres angre på at de «valgte» gymprøve, framfor å være heiagjeng)...

På vegne av niende trinn ved Kastellet skole, tok Johanne, Herman og Maria i mot et reisestipend på 25 000 kroner. Det kommer godt med når de neste år skal på skoletur til Polen og Berlin.

– Da slipper vi å jobbe så mye selv, fortalte Herman etter konkurransen.

Vinnerne kunne berette at de kvelden før satt og pugget seg glugg i hjel.

– Jeg er ganske overrasket, sa Herman.

– Vi kunne mer enn vi trodde. Det var ganske aktuelle spørsmål, for eksempel det Treholt spørsmålet, sa han.

Både Herman og de andre trodde at resten av A, B og C klassen, kom til å bli fornøyd med innsatsen deres.

Neste år, omtrent på samme tid, drar de kunnskapsrike tenåringene sørover til EUs sjette største økonomi, Polen, og til EUs mest folkerike land, Tyskland.

Det gleder de seg veldig til! Med førstegevinsten på innerlomma, blir det ikke fullt så mye bollesalg, som det kanskje blir på Høyenhall og Skullerud. Mens sistnevnte fikk tredjeplassen og 2000 kroner, innkasserte Høyenhall 5000 kroner, for sin innsats under Europakonkurransen. Bra jobba!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere