*Nettavisen* Nyheter.

– Ekstremt dårlig idé

Knut Even Lindsjørn likte kunstverkene som henger rundt på manglerud videregående skole. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

– Det finnes ingen gode argumenter for å legge ned Manglerud videregående skole, mener Knut Even Lindsjørn (SV) i bystyrets utdanningskomité. Nå vil han samle gode krefter for å redde skolen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Møtte veteran: Åse Farestveit (t.h.) har vært med å utvikle og skrive fagplanen til musikklinja på Manglerud - og nekter å flytte. Her med elev Annveig Bugge. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Involverte seg: Lindsjørn satte pris på å møte elever, som Bardha Radoniqi. Musikklærer Otto Graf og Berit Gustavsen, som både er rådgiver og APO-leder på Manglerud, samt styreleder i Utdanningsforbundet, tok også en titt på bildene hennes. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Heaven Eleven: Lindsjørn slo av en prat med Kevin Lai og Omar Sadek, i tillegg til å teste råvarene hos kjøkkengruppa som driver elevkantinen. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Testet parketten: Knut Even Lindsjørn (SV) og Berit Gustavsen håper siste dans ikke er danset på Manglerud vgs. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Lyttet: Lindsjørn fulgte interessert med da han fikk titte inn i et klasserom på musikklinja der gehør sto på timeplanen. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Bygger nytt: Manglerud vgs. kan snart innvie et splitter nytt læringssenter med blant annet karriereveiledning og bibliotek. Fra venstre: Berit Gustavsen, Knut Even Lindsjørn, rådgiver Anne Kathrine Fuglem fra Utdanningsforbundet og musikklærer Otto Graf fra Musikerforbundet. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Innholdsrikt: Lindsjørn fikk også se formgivningslokalene på Manglerud. Formgivningslærer Arvid Einmo (med ryggen til) fra Utdanningsforbundet fortalte ivrig om alle mulighetene de godtutstyrte verkstedene gir. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Argumenterte: Lindsjørn fikk mange gode argumenter for hvorfor Manglerud vgs bør bestå. Her i samtale med Arvid Einmo (f.v. og rundt bordet), Otto Graf, Berit Gustavsen og Anne Katrine Fuglem. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

MANGLERUD: Etter at en deputasjon fra Manglerud videregående skole (vgs) nylig gjestet Rådhuset i forbindelse med nedleggelsesforslaget i skolebehovsplanen, bestemte Lindsjørn seg for å dra på besøk.

LES OGSÅ: Spilte for fremtiden

– Jeg tenkte det var viktig å komme hit så fort som mulig for å se skolen. Vi kan lese oss til litt av hvert i dokumenter, men man får et helt annet inntrykk når man er ute og treffer lærere og elever i skolemiljøet, sier Lindsjørn. I forrige uke fikk han en grundig omvisning i skolens innholdsrike lokaler.

Imponert

– Jeg har et veldig positivt inntrykk av skolen. Det er flott å se engasjerte lærere og motiverte elever. Det gir inspirasjon. De har jo veldig gode argumenter for at man skal satse videre på Manglerud, som en viktig videregående skole i det sørøstlige Oslo, sier Lindsjørn .

LES OGSÅ: Foreslår å legge ned Manglerud vgs

Han tror det er svært dumt å legge ned en av tre videregående skoler i Oslo sørøst.

– En ting er hva det betyr for elevene som sogner til skolen, som vil få et dårligere tilbud, men her er det jo også snakk om lange tradisjoner med estetiske fag, kunst og musikk. Det er ingen tvil om at dette tilbudet vil bli svekket hvis skolen legges ned, sier Lindsjørn.

Han vil jobbe for å redde Manglerud vgs som den er nå, men også tenke langsiktig.

– Hvordan vil vi at skolen skal se ut om fem år? spør Lindsjørn.

Inkluderende miljø

Skolens representranter ser blant annet for seg Manglerud vgs. som en skole med enda sterkere kunstnerisk profil og gjerne flere yrkesfag.

De fremhevet skolens evne til å ivareta elever med ulike behov, den rocka profilen som treffer ungdommen i denne delen av byen, samt vellykkede fellesprosjekter der alle er like viktige.

– Dette er en skole der alle føler seg hjemme og kan vokse, ble det sagt under omvisningen, der Lindsjørn møtte både elever og lærere. Han fikk også et godt innblikk i alle spesialrommene og hvor viktige de er.

– Hvis vi må flytte får vi ikke med oss alle de gode kreftene som er her, og det er dårlig økonomi å legge ned noe bra for å begynne på nytt et annet sted med dårligere utstyr og lokaler, ble det poengtert.

Vil snakke fornuft med byrådet

Lindsjørn mener alle gode krefter nå må gå sammen på tvers av partier og søke å få flertall for opprettholdelse av skolen.

– Som komiteleder føler jeg et ansvar for å få frem fakta, og det foreligger ingen begrunnelse for forslaget om legge ned Manglerud vgs. Nå skal vi jobbe sammen i komiteen, og jeg tror det er mulig å få til et flertall. Vi har jo et mindretallsbyråd, og det er mulig å snakke fornuft også med byrådspartiene, sier Lindsjørn.

Bra med aldersblanding

Å legge ned en velfungerende videregående skole er en ting. Lindsjørn mener det også er viktig å diskutere betydningen av å ha skoler med aldersblanding.

– Aldersblanding har mye godt for seg, og jeg er kritisk til å rendyrke barneskoler og ungdomsskoler, sier Lindsjørn.

– Vi har 1-10 skoler både på Høyenhall og Abildsø, mens det nå legges opp til rene barneskoler og ungdomsskoler. Det er viktig at de ulike FAU'ene kommer på banen, og gjerne kjemper sammen. Forslagene i skolebehovsplanen kan få konsekvenser for hele distriktet, og mye tyder på at slike omlegginger er uheldig. Det er gjort andre steder i Oslo, og har ikke vært spesielt heldige grep.

Gode forhåpninger

Lindsjørn har som mål at bystyrets utdanningskomité skal behandle skolebehovsplanen på sitt møte 18. november.

– Før det vil jeg stille spørsmål til byrådet, for jeg tror ikke alle har satt seg like godt inn i denne saken, sier Lindsjørn.

– Det er mange gode grunner til å opprettholde Manglerud vgs. Nå må vi komme tydelig ut og si fra at det er en dårlig idé å legge ned skolen - og at konsekvensene ikke er bra. Vi har få skoler som er gode på kunst og kultur, og det må vi ta vare på!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.