*Nettavisen* Nyheter.

– Eldre sitter hjemme, kjeder seg og isolerer seg

Søndre Nordstrand vil samarbeide med myndighetene om å lage flerkulturelt eldresenter. F.v.: Houria Nasreldin, Adam Abdil Monem, Basim Ghozlan, Mohammed Bouras og Aziz Rehman. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Innvandrerforeningen i Søndre Nordstrand vil gi de eldre en friskere alderdom. De sier de eldre må få noe verdifullt å gjøre, og ikke bare sitte hjemme og tenke på fortiden.

SØNDRE NORDSTRAND: – Det er viktig å ivareta de eldre på en respektfull måte, de har bidratt til samfunnet, sier leder av Søndre Nordstrand innvandrerforening, Aziz Rehman.

Innvandrerforeningen i Søndre Nordstrand vil samarbeide med myndighetene for å få et flerkulturelt eldresenter i bydelen. Søndre Nordstrand har en stor andel av personer med ulik bakgrunn, og innvandrerforeningen får stadig forespørsler fra personer som savner en møteplass for eldre.

Les også: Får seniorer i aktivitet med pensjonistmagasin

Belastende å sitte hjemme

– Eldre sitter hjemme, kjeder seg og isolerer seg på dagtid. De trenger et sted der de kan komme for å ha sosialt samvær og sosiale aktiviteter. Det er psykisk og fysisk belastende å sitte inne uten noe å gjøre, sier Rehman.

Senteret må tilrettelegges slik at de eldre kan få info om kosthold og helse, og at de dermed kan få et best mulig liv.

– Hvis vi skal få en god alderdom, må vi starte nå. Nå kaster vi ballen til myndighetene, de må komme på banen mens vi fortsatt kan bidra.

Rehman presiserer at eldresenteret skal være åpent for alle. Det skal være en integreringsarena, hvor både innvandrere og etniske nordmenn kan få snakke sammen.

Les også: Ga pensjonistene bibliotek-nekt

Kostnadene trenger ikke være store

Innvandrerforeningen er også opptatt av at de eldre skal få snakke sammen der de bor, og at de skal slippe å måtte dra helt inn til sentrum.

– Det finnes ikke mange tilbud til de eldre i denne bydelen. De må få gjøre noe de selv mener er verdifullt og som de setter pris på, ikke bare sitte hjemme og tenke på fortiden, sier Basim Ghozlan.

Ghozlan sier at tilbudet må justeres etter de eldres behov, og at et eldresenter ikke trenger å koste så veldig mye.

– Et kulturforum er attraktivt for mange, det er veldig fint hvis vi får til det. Vi har mange som har erfaring med å jobbe frivillig, så dette kan vi få til uten store kostnader og mye i støtte.

Les også: Frykter at minoritetsspråklige barnehagebarn mister ressurser

Fokus på sykehjem

– Det er bra at vi begynner med dette nå, slik at vi har det på plass når vi blir gamle, sier Houria Nasreldin.

Nasreldin sier at vi lever i en verden der barna er på skolen og menn og kvinner er på jobb, og at det derfor er viktig at de eldre har et sted å være og noe å gjøre på dagtid.

–Jeg føler de eldre blir tilsidesatt, mens de unge har mange tilbud, sier hun.

Innvandrerforeningen forteller at det er mye fokus på sykehjem, men at det burde rettes til eldresentre fordi de virker forebyggende.

– Eldresentrene gir de eldre bedre helse ved at de holdes i aktivitet. Dermed sparer myndighetene kostnader ved å oppfordre de eldre til å gå ut på tur, i stedet for at de havner på sykehus eller sykehjem, sier Mohammed Bouras.

Bouras sier de er villige til å møte myndighetene for å diskutere og planlegge.

– Vi må løse dette nå. Om fem til ti år begynner en eldrebølge. Myndighetene må tenke på dette og samarbeide med oss, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag