RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tine Thing Helseth reiser verden rundt med sin trompet. Men aller best er det på gamle tomter, her ved Jordal skole. 
FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Tine Thing Helseth reiser verden rundt med sin trompet. Men aller best er det på gamle tomter, her ved Jordal skole. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

– Elsker jula. Ikke julen!

Østkantjenta Tine Thing Helseth skal spille jula inn med sin nye plate. Akkurat det er viktig. Jula altså.

JORDAL: – Det er en klassisk juleplate, men jeg håper at den ikke er så sesongbetont at man ikke kan høre på den resten av året også. Noe av reportoaret er barokklåter, folketoner og salmer, som ikke nødvendigvis hører inn under julen. Nei, kjære vene, Tine, man sier da ikke julen her. Jula, mener jeg. JULA, avbryter trompetist Tine Thing Helseth seg selv.

Hun er tross alt født og oppvokst på Etterstad, har gått på Vålerenga barneskole og Jordal ungdomsskole.

På gamle trakter

– Jeg husker at jeg gikk her hver eneste dag på vei til skolen. Men vi pleide å gå på andre siden av veien. Vi gikk her og så gikk vi over her borte, forklarer hun, mens vi spaserer nedover Strømsveien.

– Men mye har forandret seg her. Jeg snakket med en lærer jeg hadde på Jordal skole og han fortalte at han er den eneste som fortsatt jobber der. Og det er jo ikke så lenge siden jeg gikk på Jordal, smiler Helseth.

I øsende regnvær er vi på vei mot ly og appelsinjuice på Kafé Eno, etter å ha møttes utenfor Vålerenga kirke. Stedet Helseth debuterte som solist, bare ti år gammel i 1997. Den gangen steppet hun inn for sin egen mor og spilte "O helga natt" på selveste julaften. En tradisjon hun har holdt ved like siden.

– Hvilket forhold har du til den sangen?

– Det er vel mange som har et forhold til den sangen og som må høre den med Jussi Björling hver jul. Men det er klart at jeg har spilt "O helga natt" omtrent hver julaften siden jeg var ti år, så jeg har nok et spesielt forhold til den, sier Helseth, som likevel har en annen favoritt hva julesanger angår.

– Ja, det er vel ikke uten grunn at plata heter "Mitt hjerte alltid vanker". Det er en av de aller fineste julesangene synes jeg, forteller trompetisten, om plata hun slapp mandag.

Ikke kommersialisering

Plata er nummer to i rekken, og er en ganske annerledes plate enn debuten.

– Det er ganske annerledes å gi ut en juleplate, og det skal vel ikke stikkes under en stol at mange kanskje tror at det er en kommersialisering, men det er overhodet ikke det. Vi snakket om mange ulike konsepter når vi skulle gi ut plate nummer to, og da var en juleplate noe vi hadde veldig lyst til. Og jeg står veldig inne for det jeg har gjort, sier Helseth, som ikke manglet materiale når det først var en juleplate hun skulle lage.


– Jeg satte opp en lang, lang liste over over sanger jeg ville ha med, og så valgte vi derfra. Men jeg synes det har blitt en veldig fin samling, og det er musikk jeg er veldig glad i, forteller hun.

– Spiller som jeg synger

Men for mange handler julemusikk vel så mye om tekst, som om melodi. Akkurat det blir naturlig nok en utfordring når man er trompetist. Men ingenting er umulig når man er trompetist i verdensklasse.

– Mange av sangene på plata har mer enn en fin melodi, de har også veldig fin tekst. Jeg spiller jo trompet, så det er litt vanskelig å få fram teksten, men jeg prøver likevel å få fram et budskap når jeg spiller, forklarer hun.

– Hvordan gjør man det?

– Det er jo vanskelig, men jeg klarer hvertfall som publikummer å høre hvis musikere har et budskap. Jeg prøver å spille som om jeg skulle sunget, sier hun.

Flyr med Obama?

Mandag og tirsdag denne uka var Helseth på en rask østkantvisitt, før det igjen bærer utenlands. 11. desember tar hun turen over dammen, for å gjøre sin USA-debut.

– Jeg tror faktisk det er samme dagen som Obama skal tilbake fra Norge.

– Kanskje du får sitte på i flyet hans?

– He he, jeg tror nok jeg må ta vanlig fly, men det er klart at det blir veldig spennende å spille i Washington, sier hun.

– Og når får vi høre det i Oslo?

– 2. desember! Da skal jeg ha to konserter i Trefoldighetskirken. Det gleder jeg meg veldig til. Det er uansett noe spesielt med Norge. Jeg skal spille med et orkester jeg kjenner veldig godt og jeg har fått med meg kjempebra folk, så jeg tror det blir en fin og stemningsfull konsert. Jeg håper det kommer masse folk, smiler hun.

– Men planene framover da? Etter jul? Kan du røpe noe?

– Nei, det kan jeg ikke, dere får vente å se, smiler Helseth, som likevel røper at det er flere prosjekter på gang, men at det gjenstår å se hva som blir realisert når.

At vi får høre mer fra Etterstad-jenta er i alle fall hevet over enhver tvil.

– Ja, jeg håper jo at det blir flere plater. Og så skal jeg faktisk spille konsert i Oslo i januar også. Da blir det en mindre konsert på Café de Concert. Det blir med tango faktisk, så det blir jo litt annet enn julemusikk, smiler hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere