RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– En barnehage skal ikke være butikk


UNDERLIG: Sella Aarrestad Provan (f.v.), Olga Andreeva og Aysegül Aslan synes det er underlig at Oslo kommune kan nedlegge en velfungerende barnehage.
UNDERLIG: Sella Aarrestad Provan (f.v.), Olga Andreeva og Aysegül Aslan synes det er underlig at Oslo kommune kan nedlegge en velfungerende barnehage. Foto: Alle foto: Nina Schyberg Olsen
Etter 40 års drift er Vassenga barnehage snart historie. – Det virker veldig rart å legge ned 45 kommunale plasser, samtidig som det er ventelister, sier oppgitte foreldre.

TVEITA: Omtrent samtidig som Vassenga barnehage feiret 40-årsjubileum, kom beskjeden om at den kommunale barnehagen nedlegges til sommeren.

– Vassenga barnehage har en lang historie, og dette er fryktelig trist, sier foreldrene Sella Aarrestad Provan, Aysegül Aslan og Olga Andreeva.

Skal bygges ut

Borettslaget som eier lokalene ønsker å rehabilitere og bygge ut, så barnehagen kan gi plass til enda flere barn.

Det har hele tiden vært snakk om at Bydel Østensjø skulle fortsette barnehagedriften i de nye lokalene, men i mars ble det plutselig helomvending. Nå blir det trolig privat barnehagedrift i stedet.

– Barna våre er garantert plass i andre kommunale barnehager, men et godt og stabilt miljø for barn og ansatte splittes nå opp, sier Sella Aarrestad Provan.

– Skal det være sånn at kommunale barnehager bare skal ha tilhold i lokaler som forvitrer, og så skal private overta når de er pusset opp?

LES OGSÅ: På Manglerud jublet de da barnehagen ble revet

For dyrt for bydelen

Provan og de andre foreldrene reagerer også på grunnen til nedleggelsen av barnehagen.

– Bydelen sier de nye plassene blir for dyre, men har de vurdert dette skikkelig opp mot at de får dobbelt så mange plasser? Selv om våre barn får nye tilbud, gjør dette at andre må stå i barnehagekø, påpeker de engasjerte foreldrene.

– Bydelen trenger plassene, og barnehager skal ikke være butikk!

LES OGSÅ: Slik blir nye Pynten barnehage

Ikke involvert

Foreldrekontaktene i Vassenga barnehage reagerer også på at de ikke er blitt involvert i prosessen.

– Vi forstår at barnehagen må rehabiliteres, og eier har lagt planer for dette sammen med bydelen. Så skal barnehagen plutselig legges ned, uten at vi har fått mulighet til å påvirke. Det er brudd på barnehageloven, påpeker Provan.

Mandag tok hun ordet i åpen halvtime hos Østensjø bydelsutvalg (BU). Her fikk hun støtte hos lokalpolitikerne, som var kritiske til både prosessen og at leiekontrakten ikke fornyes.

Vil stoppe nedleggelsen

På BU-møtet ga bydelsadministrasjonen en redegjørelse om saken, der de bekreftet at det er prisen for de nye plassene som gjør at barnehagen nå skal nedlegges.

– Vi mister barnehageplasser i et område hvor vi sårt trenger det. Er det vurdert andre løsninger, spurte Gry Larsen (A).

– Dette har vært en merkelig prosess, men det viktigste er å få barnehagen til å bestå. Vi burde lete etter alternative lokaler, sa Hanne Eldby (SV).

– Vi kan ikke akseptere hvilken som helst pris, men se på konsekvensene her. Dette gir dårlige signaler hvis bydelen ønsker seg barnefamilier, mente Nasir Ahmed (A).

– Det er ikke heldig at barn flyttes, og her har det vært dårlig kommunikasjon til både foreldre og BU. Dette bør bydelsadministrasjonen forbedre, og vi må presse på for å se om vi kan få til noe annet, sa Erland Bakke (H).

Et enstemmig BU vedtok deretter å be Oslo kommune og bydelen revurdere nedleggelse og vurdere andre løsninger.

BU ønsker også å vite hvilke leiekostnader per barn som er øvre grense for hva som er akseptabelt for Oslo kommune.

LES OGSÅ: Storgården barnehage var for råtten til å bli vernet

– Uakseptabel pris

Ifølge Bydel Østensjø har byrådets vedtak om at nye barnehageplasser skal være i privat regi ikke noe med denne konkrete saken å gjøre.

– Vassenga barnehage er moden for rehabilitering og utleier ønsker samtidig å bygge ut. Barna måtte uansett hatt en annen plass når dette gjøres, og vi har ikke klart å komme frem til en pris for fremtidig leie som kan aksepteres av Oslo kommune. Det er grunnen til at vi ikke skal leie lokalene videre, sier bydelens barnehagesjef Tommy Grotterød.

– Vi var forberedt på en prisøkning for Vassenga, men klarte ikke å komme ned på et leienivå som er akseptabelt for Oslo kommune, sier Grotterød.

Barnehagesjefen sier at bydelen registrerer kritikken mot måten saken er håndtert på.

– Vi må se på hva slags rutiner vi skal ha i slike saker, for det er mange forhold å ta hensyn til, sier Grotterud.

– Noe av det viktigste ansvaret vi har i en sånn sak er å sikre barna plass i andre barnehager, og det har vi gjort. Foreldrene har fått si hvilket område de ønsker ny plass i, og barna får gå sammen med noen de går sammen med i dag. Vi er glade for at vi har klart å få til det, sier Grotterød.

Han sier at bydelen forsøkte å finne midlertidige alternativer for Vassenga barnehage i fjor, men at de ikke kom frem til noe.

– På sikt vil dette ikke ha betydning for antall barnehageplasser, så lenge utbygger etter de informasjoner vi har sikter seg inn mot at andre skal drifte en barnehage videre i de nye lokalene, sier Grotterød.

Mangler 73 plasser

Barnehagesjefen opplyser at bydelen ved hovedopptaket i år har 640 ledige barnehageplasser og 713 søkere med lovfestet rett.

– Det er en differanse på 73 plasser, mot over 200 i fjor. Da fikk alle med lovfestet rett barnehageplass, så det ser lovende ut for at de med lovfestet rett får plass i år også, sier Grotterød.

LES OGSÅ:

Paris (5) har vært savnet i to uker

Vil åpne opp t-banestasjonene

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere