– En del av livet

H.M Kongen i godt humør inne i salen hvor hesten Hotmate møter sin skjebne.

H.M Kongen i godt humør inne i salen hvor hesten Hotmate møter sin skjebne.

– Testiklene er bedøvet, blir Hans Majestet Kongen forsikret om når Veterinærhøgskolen feirer 75 årsdag og kastrerer hesten Hotmate.

Hotmate blir kastrert.

Rektor Yngvild Wasteson holder staven, mends Frikar, Torkjell Lunde Børsheim, sparker.

H. M Kongen får også med seg litt dans.

H. M. Kongen sammen med rektor Yngvild Wasteson.

Kate Norum er nye veterinærstudent.

Ny rektor, Yngvild Wasteson, er fornøyd med dagen.

Testiklene skjæres bort under kastrering.

ADAMSTUA: Ikke alle jubileumsferiringer er like, og når Norges Veterinærhøgskole i dag både feirer 75 års dag, og ønsker velkommen til nye immatrikulerte veterinær og dyrepleie-studenter, var Kongen til stede.

I tillegg til festtaler, nasjonalsang, folkedans ved Frikar, og musikk fremført av Wolfgang Plagge, dreide denne dagen seg også i stor grad om en annen stjerne, nemlig hesten Hotmate.

Hotmate-dagens stjerne

I en overfylt sal står et knippe veterinærstudener under nøye instruksjon av en lærer i ring rundt tre år gamle Hotmate for å kastrere den utvalgte.
Hesten sparker og pressefotografene rykker tilbake for ikke å få et bein i en linse.

Da H.M Kongen entrer rommet er det Hotmates andre testikkel studentene går løs på.

– Testiklene er bedøvet, forklares det for Kongen som ikke ser overbegeistret ut av den grunn.

Langt unna Hotmate står han med en blomstebukett i hånden, og feirer veterinærenes dag før et smil brer seg om munnen og latteren gjaller i rommet.

Før Kongen farer avgårde er dette reaksjonen på det han så.

– Det er en del av livet, sier han og smiler.

– I dette tilfellet var nok hesten altfor våken og bedøvelsen virket ikke helt, sier veterinær Sigrid Lykkjen etter den blodige affæren. Hun forklarer at kastrering vanligvis ikke skal påføre smerte for hesten. Hotmate blir dopet ned, og står rolig og funderer over sin nye tilværelse.

Vanskelig å komme inn

Kate Norum er fersk Veterinæstudent, og får omvisning på skolen. For anledningen er hun antrukket i bunad, som mange av hennes medstudenter.

– Ja, det er vanskelig å komme inn her. jeg kom inn på alderspoeng og har forbedret karakterer, sier hun og gleder seg stort til sin nye studietilværelse.

– Det er en gave å få være rektor her, sier Yngvild Wasteson til Lokalavisen. Hun otiltro stillingen i april, og er allerede kommet godt igang.

– Flytting av veterinærhøgskolen til Ås blir ingen realitet før i 2018, så studenetene som immatrikuleres i dag får være her på Adamstuen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag