– En drøm som er blitt virkelighet

Etter Petter Northugs maktdemonstrasjon i spurten fikk Martin Johnsrud Sundby Oslos første gull i VM.

HOLMENKOLLEN: - Dette er en drøm som har blitt virkelighet, sier Martin Johnsrud Sundby.

Selv om han like etter sin egen etappe fortalte om en tung runde i løypa i dag, kunne han slippe gleden løs etter at Petter Northug sikret gullet med en maktdemonstrasjon av en innspurt.

- Jeg orket ikke se alt, men jeg så oppløpet. Det var så spennende, sier Johnsrud Sundby, som takker publikum for støtten.

- Det var helt rått. Det var publikumsrekord i dag, og det merket vi. Vi fikk nesten øresus. Kroppen spilte ikke på lag, og da er det fantastisk med støtte. De hjalp meg virkelig gjennom løypa, sier han.

seier

Gullgutta, Tord Asle Gjerdalen (f.v.), Eldar Rønning, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. FOTO: ANDERS HALVORSEN

Røa-gutten får dermed Oslos første gull i ski-VM i Holmenkollen.

SE BILDER FRA FOLKEFESTEN UNDER STAFETTEN HER

Martin Johnsrud Sundby startet VM med femteplass på fellesstart med skibytte.

Tirsdag fulgte han opp med en individuell bronsemedalje på 15-kilometeren, i det Martin betegnet som "den største dagen i hans liv".

Første gull til Oslo

Fredag sikret altså Johnsrud Sundby den første gullmedaljen til Oslo i ski-VM, når han gikk førsteetappen for Norge på fire ganger ti kilometer stafett.

Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Petter Northug utgjorde resten av Norges gull-lag.

Etter sin middelmådige etappe, takket Røa-gutten lagkameratene for at de reddet gullet.

– Jeg elsker virkelig den gjengen. Nå er jeg takknemelig, sier 26-åringen.

SE BILDER FRA FOLKEFESTEN UNDER STAFETTEN HER

Sveriges Daniel Rickardsson satte opp et høyt tempo allerede på første runde av tikilometeren, og han fikk følge av Maxim Vylegzhanin fra Russland og Martin Johnsrud Sundby.

De tre store favorittene var dermed samlet allerede tidlig i løpet.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby var fornøyd etter at gullet var sikret. Her med Oddvar Brå i bakgrunnen. FOTO: ANDERS HALVORSEN

De andre lagene ble liggende litt bak da løperne var inne til runding etter fem kilometer av etappen.

Da lagene var inne til runding etter syv kilometer, var avstanden fra tettrioen ned til forfølgerne økt til hele 16 sekunder.

Martin Johnsrud Sundby lå stadig bak svensken og russeren, og fikk dermed spart litt krefter i løypa.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

Fragått ut av stadion

På vei ut fra stadion rykket imidlertid både Vylegzhanin og Sverige, og Martin Johnsrud Sundby ble fragått med flere meter. 7,7 sekunder bak lå Martin da løperne var på toppen av bakken ut fra stadion.

Halvannen kilometer fra veksling, var avstanden økt til 12 sekunder. Men Martin holdt fortsatt bra tempo i forhold til lagene bak. De lå 20 sekunder bak Røa-gutten igjen.

Russland og Sverige kom sammen inn til veksling etter ti kilometer. En stiv og sliten Martin Johnsrud Sundby kom inn nesten 23 sekunder etter tetduoen.

Forfølgerne klarte også nesten å ta igjen nordmannen før han vekslet.

– Det ble gått overraskende hardt i dag. Før start følte jeg meg bra, men underveis i løpet sloknet jeg mye tidligere enn hva jeg hadde trodd, sier Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter rennet.

– Plaget av russeren og svensken

Martin Johnsrud Sundby sa til NRK etter løpet at han var glad han gikk sammen med Eldar Rønning og de andre på laget, slik at førsteetappen ikke nødvendigvis ble avgjørende.

– Jeg hadde ikke noe å stille opp med da gutta rykka på slutten. Da var jeg så stiv at jeg ikke visste om jeg gikk klassisk eller hva jeg drev med, sa Martin til NRK.

Petter Northug

Petter Northug går breialt over målstreken før Marcus Hellner og Sverige. FOTO: ANDERS HALVORSEN

Etter 15-kilometeren sa Martin også at han blir "blind" når han blir sliten, slik at alt blodet går til slitne muskler og forsvinner fra øynene.

– Jeg så nesten ingenting fra VM-haugen og inn til mål, fortalte han pressen etter løpet.

Han avviste etter stafetten at han var plaget av lyskestrekken som media har skrevet om i det siste.

– Strekken plaget meg ikke. Når adrenalinet slår til, tenker jeg ikke på det. Det var mer en svenske og en russer som plaget meg i dag, sa Martin Johnsrud Sundby til NRK.

Tok innpå

Lagkamerat Eldar Rønning sørget imidlertid for en oppmuntring for Martin på sin andreetappe. Den norske sølvvinneren fra 15-kilometeren tok innpå fra start, og han lå bare 12 sekunder bak like før halvgått etappe.

Inne på stadion var også de 12 sekundene spist opp. På vei ut fra stadion var Eldar Rønning helt oppe i ryggen på svensken og russeren.

Johnsrud Sundby

Røa-gutten hadde en litt småtung dag i løypa, men det gjorde ingen verdens ting. FOTO: ANDERS HALVORSEN

SE BILDER FRA FOLKEFESTEN UNDER STAFETTEN HER

Inn mot veksling ble russeren også distansert. Eldar Rønning sendte dermed Tord Asle Gjerdalen ut sammen med svenske Anders Södergren.

På tredjeetappen tok Norge og Sverige det svært rolig ut fra start, så lagene ble tatt gjennom av forfølgerne bak. Syv lag var samlet ved halvgått etappe.

På siste etappe lå det an til en sluttspurt mellom svenske Hellner og norske Petter Northug, men inne på stadion utviste Northug en maktdemonstrasjon av de sjeldne, da han rykket fra svensken og sikret gullet til Norge.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

I tillegg til Sundbys individuelle bronsemedalje, fikk Oslo en bronsemedalje på sprintstafetten onsdag, med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Både jeg og resten av Oslo er stolt av Astrid på en dag som denne. Det var herlig å se hun gå så bra på hjemmebane, sa byrådsleder Stian Berger Røsland til dittOslo etter løpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.