– En etappeseier!

Erling Folkvord (Rødt) har lenge kjempet i mot nedleggelsen av Aker sykehus.

Erling Folkvord (Rødt) har lenge kjempet i mot nedleggelsen av Aker sykehus.

Politikerne i Oslo går i mot nedleggelse av Aker sykehus. Nå krever de full evaluering av tilbudet ved Ahus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aker sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad, er godt fornøyd med bystyrevedtaket.

AKER: – Dette er en stor og viktig etappeseier i kampen for Aker sykehus, sier Erling Folkvord (Rødt).

Onsdag vedtok bystyret i Oslo å gå i mot nedleggelsen av Aker sykehus.

Krever gjennomgang

Bystyret krever en nærmere evaluering av hele tilbudet ved Akershus universitetssykehus (Ahus) før de resterende i Bydel Alna overflyttes til Ahus. I tillegg krever bystyret en evaluering av erfaringene fra befolkningen som ble overført til Ahus fra Grorud og Stovner i sin tid. Dette var hele bystyret enige om.

– Høringsuttalelsene våre skal bli sendt til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst, sier Folkvord.

– Nå må helseministeren ta en time-out og høre på det bystyret i Oslo sier. Om Strøm- Erichsen ikke nå hører, så har hun betong i øra. Har vi en helseminister som vil ta befolkningen på alvor, eller er hun bare oppsatt på å fortsette denne komersielle foretaksgangen? sier Folkvord.

Glad for seieren

Folkvord er glad for denne seieren, og mener det er ett skritt i riktig retning.

– Nedleggelsen av Aker har jo hengt over oss siden 2004. Saken er utsatt flere ganger. Denne uavhengige evalueringen vi krever er viktig. Det er viktig at dette gjøres før noen flere flyttes til Ahus, sier han.

Oslo universitetssykehus planlegger å vedta nedleggelse av Aker sykehus 17. februar. Folkvord håper at bystyrets krav kan sette vedtaket på vent.

Folkvord har lenge kjempet i mot nedleggelsen av sykehuset. Nå har Rødt fått puste.

– Jeg er veldig glad. Samtidig ser jeg at den makta vi slåss mot er stor. Jeg skal ikke ta noen ting for gitt, kommenterer han.

- Et soleklart signal

Fagforbundet Aker mener bystyrevedtaket er en stor seier.

– Dette er et modig og soleklart signal til ministeren. Jeg vil ikke nøle med å kalle dette en stor seier, sier leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad, etter å ha fulgt bystyrets behandling.

– Det er i seg selv oppsiktsvekkende at bystyrets partier legger hovedvekten på noe helt annet enn de er blitt spurt om. I stedet for på forholde seg til den begrensete horisonten Oslo universitetssykehus arbeider med, går de rett på det viktigste, nemlig å sette spørsmålstegn ved klokheten i vedtakene i Helse Sør-Øst. Det er fantastisk modig gjort og flott gjort av bystyret, sier han.

Saastad mener Oslos politikere med onsdagens vedtak tar tilbake noe av den makten de mistet da sykehusene ble statlige helseforetak i 2002.

– Bystyret har brutt det jeg vil kalle ansvarsfraskrivelsessirkelen i sykehusstyringen. Stortinget skylder på helseministeren, helseministeren viser til Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus forholder seg kun til "premisser" ovenfra. Før kveldens vedtak tok ingen et skikkelig ansvar for pasientene, som vil tape så det synger om Helse Sør-Østs vedtak blir gjennomført. Nå har Oslos politikere vist vei, og tatt ansvar. Det står det stor respekt av, sier Saastad.

Fagforbundet Akers leder forventer at helseministeren og Helse Sør-Øst nå tar en time-out i Aker-saken.

– Vi vet vi ikke har vunnet kampen for Aker som lokalsykehus for Oslo og Groruddalen ennå. Det er svært sterke krefter vi slåss mot. Men det er ingen tvil om at signalet Oslo bystyre nå sender er meget kraftfullt. Jeg gadd se den ministeren som tør å føyse bort et enstemmig bystyres anbefalinger, sier Saastad.

– Dessuten har jo vi som er motstandere av nedleggelse vist at vi er ganske sterke, vi også. Jeg kan forsikre at vi ikke er mindre inspirert til å fortsette kampen for Aker sykehus etter dette, slår Are Saastad fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.