*Nettavisen* Nyheter.

– En gledens dag for Bygdøy

PÅ DRONNINGBERGET: Fornyingsminister Rigmor Aasrud og Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim erklærte Bygdøy for fredet fredag. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Miljøvernminister Erik Solheim var ikke i tvil da han sammen med fornyingsminister Rigmor Aasrud fortalte at Bygdøy nå er sikret for all framtid fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.

GLAD: Fungerende direktør ved Norsk Folkemuseum, Inger Jensen er fornøyd med fredningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HURRA! Det var en glad gjeng som ble fortalt at fredningen av Bygdøy er et faktum.

DRONNINGBERGET/BYGDØY: Et knippe utvalgte byråkrater fra Miljøverndepartementet og museumsarbeidere, deriblant ledelsen fra Norsk Folkemuseum, møtte fram til offisiell kunngjøring om at Bygdøy er fredet.

Regjeringen vedtok i statsråd fredag fredning av Bygdøy kulturmiljø, og vern av Dronningberget og Hengsåsen naturreservater.

Naturreservatene og det vesenligste av kulturminnefredningen omfatter Bygdøy Kongsgård, som eies av staten og forvaltes i fellesskap mellom Statsbygg og Norsk Folkemuseum.

Blir ikke barnehage

Selv om de fremmøtte regnet fredningen som en gledens dag, betyr det samtidig at ingen barnehage eller ballplass får lov til å bygges på området.

– Bydelen har for få barnehager og ballbaner, men det har ikke Bygdøy, sier miljøvernminister Solheim om denne saken.

Mer tilgjengelig for folk

– Området må bli enda mer tilgjengelig, sa en glad fornyingsminister til forsamlingen på berget.

Og nå som all bygging på området er fullstendig utelukket, blir det fokus på opprusting av enda flere områder på Bygdøy, blant annet kysstien fra Frognerkilen til Oscars Hall.

– Det kommer til å bli flott å gå på tur her, sier Aasrud som også er imponert over Bygdøy Sjøbad, og varsler at flere tiltak også vil komme ved dette området.

I all gleden blir det likevel hintet frampå av en ønsket navnløs person til dittoslos journalist at bygningsmasser på området som Gartnerboligen, fremdeles må rustes opp.

Unik natur

– Hele området er jo en perle, sier Erik Solheim som selv har vært mye på Bygdøy, både i barndommen og sammen med egne barn.

– Det er på mange måter den kongelige tilknytningen som har gjort at man har bevart området, sier han som sammen med Aasrud priser Oslos nærmeste og flotteste natur og kultur- utfartssted.

– Også er det et flott folkeområde, med tilgang til badeutfart på sommeren, og turer og skigåing om vinteren, konkluderer de to ministrene.

– Kultur, natur og norsk statsbygging i ett, oppsummerer Solheim.

Den unike lind- og hasselskogen er også utgangspunktet for at 54 rødlistede (truede arter) sopparter får leve fritt på Bygdøy, forteller seniorrådgiver hos fylkesmannen, Jon Marcussen med glede i stemmen.

– Det er en stor dag for Norsk Folkemuseum, sier Inger Jensen, fungerende direktør ved museet. Da Kongen i 2004 frata seg disposisjonsretten til store deler av Kongsgården, har som kjent Norsk Folkemuseum ivaretatt deler av området.

– Det vil bli mer tilbud på Kongsgården til folket framover, forteller Inger Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.