*Nettavisen* Nyheter.

– En kraftig styrking av eldreomsorgen

Utfordrende, men spennende, er konklusjonen for budsjettforslaget for 2010 fra byrådssekretær, Steinar Wulfsberg-Gamre (f.v.), byrådsleder Erling Lae (H) og finansbyråd Stian Berger Røslad (H). FOTO: ANNE GRETHE ULRIKSEN

200 millioner friske kroner skal gi flere sykehjemsplasser. Byrådet satser også stort på kultur og miljø i sitt budsjett for 2010.

GRORUDDALEN: – Det blir en kraftig styrking av eldreomsorgen, hvor sykehjemsetaten blir tilført 200 millioner kroner. 180 av disse skal brukes til å senke prisene for sykehjemsplasser. Det betyr at bydelene får råd til flere plasser og at terskelen for å få sykehjemsplass blir lavere, sier byrådsleder Erling Lae til Lokalavisen Groruddalen.

Får råd til flere plasser

En sykehjemsplass koster i snitt rundt 500.000 kroner, og med de nye midlene fra byrådet vil hver plass bli rundt 4 prosent billigere. For bydelene i Groruddalen betyr det at Bydel Alna vil spare 15 millioner kroner, Bjerke 8 millioner, Stovner 5,5 millioner og Grorud 9 millioner kroner med dagens forbruk.

LES OGSÅ: Bjerke får størst budsjettøkning

Byrådet foreslår i tillegg 674 millioner kroner i investeringer til omsorgsboliger, sykehjem og institusjoner i 2010. Videre styrkes legetjenesten på sykehjemmene med seks millioner kroner.

Finansbyråd Stian Berger Røsland viser til at byrådet har lagt frem et budsjettforslag uten rammereduksjon.

– Vi har unngått kutt og har kunnet skrive opp utbytte og skatteinngang. Det var usikkerhet knyttet til finansuroen, men nå ser det litt lysere ut., sier Røsland.

Kultur og miljø

På investeringssiden er det Bjørvika som har fokus når det gjelder kultursektoren, med langsiktige planer for nytt Munchmuseum og Deichmanske hovedbibliotek.

I Groruddalen får blant andre Linderud gård 400.000 kroner, og Granittrock 500.000 kroner av potten til kunst- og kulturtiltaksmidlene.

LES HVA LOKALAVISEN MENER OM SAKEN: Ingen ny gullalder

Miljøet står også sentralt i byrådets budsjettforslag.

– I dette ligger blant annet bedre renseanlegg, utvidet kildesortering og utfasing av oljefyrer. Vi skal også doble antall ladestasjoner for elbiler i byen, fra 200 til 400 ladestasjoner. Fortsatt kraftig satsing på kollektivtrafikken er også en del av miljøsatsingen, sier Lae.

I Groruddalen ligger planlegging og utbygging av gang- og sykkelvei langs Tvetenveien inne i budsjettet. Det gjør også Aksjon skolesveis fortaustiltak i Økernveien/Skogvollveien ved Løren skole.

Stovner politistasjon er én av fire stasjoner som får et nytt oppfølgingsteam for unge lovbrytere. Hensikten er å sikre rask oppfølging av den enkelte unge lovbryter, og dermed motvirke en kriminell løpebane.

Ett klasserom i uka

Byråd Stian Berger Røsland understreker at Oslo står overfor store utfordringer. Den store befolkningsveksten i Oslo krever at de kommunale tjenestene holder følge.

– Mens mange andre kommuner ikke har vekst i det hele tatt, må vi møte befolkningsveksten med nye barnehager, skoler og sykehjem. I de neste fire årene vil vi for eksempel investere 8,6 milliarder i skolesektoren. Det kan beskrives som at vi bygger et klasserom hver uke i disse årene, sier Røsland.

Byrådet skal blant annet se på alternative lokaliseringer for ny skole i Stovner-området, som erstatning for Tokerud ungdomsskole.

Pusser opp sykehjem

Leder av Alna bydelsutvalg Knut Røli har følgende umiddelbare kommentar etter at budsjettet ble lagt fram:

- 5,9 millioner høres veldig snaut ut. Men jeg kan ikke kommentere detaljene nå. Bydelsdirektøren vil legge fram konsekvensene av budsjettforslaget på bydelens første budsjettkonferanse 1. oktober. Etter det blir det lettere å si noe, sier Røli.

NRK Østlandssendingen meldte onsdag morgen at både Furuset sykehjem og Lindeberg omsorgsboliger skal pusses opp og bygges på. Romsås sykehjem i Bydel Grorud skal også pusses opp.

- Det er positivt. Jeg kjenner til at Furuset og Lindeberg er svært nedslitt. Og det vil vel også være snakk om å skaffe flere plasser i forbindelse med utbygging av sykehjemmene. Det er ikke tvil om at det er behov for flere plasser. Det har også Sylvi Listhaug innrømmet, sier Røli.

Han er også glad for at sykehjemsplassene blir 15 millioner billigere for Alna neste år, og håper bydelen dermed vil få råd til å kjøpe flere plasser.

- I år har vi måttet kutte 14 sykehjemsplasser, i likhet med mange andre bydeler, sier Røli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.