RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rusmiljøet i Oslo er svært sammensatt, og rusmeldingen legger til rette for større fokus på individuell behandling. 
FOTO: ANNE MARIE HUCK QUAYE
Rusmiljøet i Oslo er svært sammensatt, og rusmeldingen legger til rette for større fokus på individuell behandling. FOTO: ANNE MARIE HUCK QUAYE

– En krevende oppgave

Rusmeldingen er en erkjennelse av at man må jobbe mangfoldig, mener sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

RÅDHUSET: – Det har vært utrolig spennende å jobbe med denne meldingen, og jeg mener at den både synliggjør det arbeidet kommunen gjør, samtidig som den tydeliggjør det ansvaret og de utfordringen vi har, sier sosialbyråd, Anniken Hauglie (H).

Tirsdag la hun frem bystyrets rusmelding, som er et dokument over Oslo kommunes ruspolitikk. Meldingen kommer under en uke etter at Regjeringens rusutvalgs (Stoltenbergutvalget) rapport ble lagt frem. Selv om meldingen er langt mindre kontroversiell enn Stoltenbergutvalgets, legges det blant annet til rette for økt fokus på skadereduksjon for heroinister. Blant annet ved å dele ut askorbinsyre (for å blande ut heroin journ. anm) og sprøyter, samt aluminiumsfolie i et forsøk på å få sprøytebrukere til å gå over til å røyke heroin.

Ikke typisk Høyre-politikk, men Hauglie mener likevel det er viktig å fokusere på skadereduksjon.

– Det viser jo hvor mange dilemmaer det er i ruspolitikken. Vi har jo sprøyterom også, og det er klart at jeg mener det er både fordeler og ulemper med dette, men vi ønsker å få ned sprøytebruken, sier hun.

– Er det en erkjennelse av at man har feilet tidligere?

– Nei, jeg tror heller det er en erkjennelse av at vi må ha mange mål samtidig, sier Hauglie.

Les også: Rusfeltet trenger et løft

Svært ulike løsninger

Hauglie påpeker at rusfeltet er svært mangfoldig, og at det i motsetningn til en del andre pasientgrupper er vanskelig å lage et behandlingsapparat som er tilpasset alle.

– Jeg tror ikke man kan finne noe annet område som er så komplisert som rusomsorgen. De rusavhengige er så forskjellige og de trenger ulike løsninger. Det betyr at det kreves et bredt spekter av tilbud. Men jeg er veldig opptatt av at vi skal ha en kunnskapsbasert tilnærming til rusomsorgen, og jeg mener vi må ha bruke tid på å finne løsninger som treffer et stort antall mennesker, sier hun.

– Det er også viktig å huske på at dette er den eneste pasientgruppen hvor motivasjon er en faktor. En kreftpasient vil aldri miste motivasjonen for behandling, men det gjør rusavhengige, sier hun.

Hauglie er også opptatt av sammenheng i behandlingsapparatet.

– Sånn som det er nå blir det glipper, og det er i disse glippene at folk dør, derfor ønsker vi fortsatt å jobbe for en individuell plan med koordinerte tjenester, sier hun.

– Må få leve med rus

Ruspolitikk i Norge har i stor grad vært preget av et ønske om å få alle rusavhengige til å leve rusfrie liv. Hauglie mener dette fortsatt er et sterkt ønske, men at realiteten i det vil være en utopi.

– Vi ønsker selvfølgelig å tilbakeføre flest mulig til «normale» liv, men samtidig vet vi at mange ønsker å leve sine litt skjeve liv med rus, og de ønsker å gjøre det i fred. Det må vi også åpne for og kommunen skal respektere det. De skal også få leve sine liv på en måte som er helsemessig forsvarlig, sier Hauglie.

Les også: Bekymret over Oslos "spritbelte"

Hun ønsker også økt fokus på sysselsetting og et aktivt liv, også for rusavhengige.

– Ja, jeg ønsker at vi skal rehabilitere brukerne tilbake til arbeidslivet og et aktivt liv, slik at de blir selvhjulpne.

– Det må være noe annet enn en sosial renovasjon, det at man skal tilbake til et aktivt liv må innebære at man også gjør noe meningsfylt. Det må være et arbeid som er relevant. Det er viktig for selvrespekten også, det må være snakk om en relevant jobb, ikke en «liksom-jobb», sier Hauglie, som vil bruke både arbeidsmarkedstiltak gjennom NAV og samarbeid med det private næringslivet for å få til økt sysselsetting.

Kvinner i en særstilling

Det vies mye plass til kvinnelige rusavhengige i bystyrets rusmelding. En gruppe som ofte bli neglisjert.

– Kvinner er langt mer utsatt både i form av voldtekt, prostitusjon og graviditet. Det er klart at når de blir gravide, så er det jo også et barn som skal ivaretas, så derfor ønsker vi å ha flere tiltak rettet mot kvinner, sier Hauglie.

– Bra med fokus

Hauglie har lite til overs for de mest kontroversielle temaene i Stoltenbergutvalgets rapport. Hun har flere ganger påpekt at hun ikke mener heroinutdeling er veien å gå.

Imidlertid er hun glad for at ruspolitikken nå er satt på dagsorden.

– Jeg synes jo det er bra at den kom nå, men jeg føler vel at ytterpunktene tar mye fokus, sier hun.

– Jeg håper heller vi kan få en stor og spennende debatt rundt tiltak som treffer mange, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere