– En opprivende uttalelse

Miljøpartiet De Grønnes leder i Oslo, Sindre Buhanan er opprørt over Folkehelsetilsynet, som ber folk flytte fra byen hvis de plages av luftforurensing.

Miljøpartiet De Grønnes leder i Oslo, Sindre Buhanan er opprørt over Folkehelsetilsynet, som ber folk flytte fra byen hvis de plages av luftforurensing. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Sjokkerende, mener Sindre Buchanan (MDG) om Folkehelseinstituttets anbefaling om å flytte ut av byen, dersom man blir plaget av luftforurensing.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sinde Buchanan (MDG)

OSLO: – Dette er en opprivende uttalelse. Mener Folkehelseinstituttet at hovedstaden er til for biler heller enn mennesker? spør Sindre Buchanan, leder i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo.

Det var på Nrk Kveldsnytt mandag kveld at Folkehelseinstituttets avdelingsdirektør Per Schwarze anbefalte mennesker med helseproblemer å flytte ut i stedet for å bo langs Ring 3.

LESERNE MENER: «Gi folk et skikkelig kollektivtilbud med muligheter for sitteplass, så kanskje folk faktisk vil vurdere å la bilen stå»

– Hjelp mennesker, ikke biler

Det opprører Buchanen, som påpeker at Ring 3 ved Manglerud er plaget av giftig luft, i tillegg til at det heller ikke finnes støyskjerming i området. Det fører til at beboere opptil 150 meter unna må tåle høyt støynivå, selv når en bare har et vindu på gløtt.

Nå vil Buchanan ha tiltak for å hjelpe mennesker – ikke biler.

– Mennesker, uansett alder og helsebelastninger, skal trives på Manglerud. Perspektivet må snus til fordel for menneskene, ikke bilen. Dette vil også være helt i tråd med myndighetenes tiltaksplaner for økt aktivitet og bedre helse, sier han.

SV OM LUFTFORURENSINGEN: Vi er verst i Europa

Økende trafikk i en årrekke

Like før jul lanserte byrådet en tiltaksplan for å bedre luftkvaliteten i Oslo. Imidlertid var dette kun langsiktige planer, og få strakstiltak, som har vært etterlyst fra flere hold tidligere.

STATENS VEGVESEN: La bilen stå i kulda!

Buchanan mener ansvarlige myndigheter har hatt god tid på seg til å lansere denne type planer, og påpeker at biltrafikken har vært økende, blant annet langs Ring 3, i en årrekke.

– Veitrafikken ved Ring 3 har økt gradvis, spesielt de siste ti årene. Ring 3 nå tar hånd om seks ganger flere kjøretøy enn hva veien er beregnet for og grensene for hvilke forhold mennesker bør bo under er derfor uakseptable, påpeker han.

Nå mener Buchanan at politikerne må ta ansvar for å bedre helseforholdende for folk i Oslo.

– Ansvaret ligger hos politikere og myndighetsutøvere, ikke de som er syke. Av hensyn til luftkvaliteten vil vi i Miljøpartiet De Grønne legge lokk over Ring 3 mellom Ryen og Plogveien-broen. Vi ønsker også en skikkelig støyskjerm til Bryn. Folk med helseproblemer skal ikke måtte flytte av hensyn til bilen, sier han.

HVA MENER DU BØR GJØRES FOR Å BEDRE LUFTKVALITETEN I OSLO? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.