RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– En tragedie for fuglelivet


Jon Eilif Nilsen mener tidspunktet for beskjæringen av trærne utenfor blokka i Malerhaugveien er helt feil. – De kunne tatt det på et annet tidspunkt. Ikke midt i hekkesesongen til trosten, sier han. FOTO: LARS ROAR RUD
Jon Eilif Nilsen mener tidspunktet for beskjæringen av trærne utenfor blokka i Malerhaugveien er helt feil. – De kunne tatt det på et annet tidspunkt. Ikke midt i hekkesesongen til trosten, sier han. FOTO: LARS ROAR RUD
Jon Eilif Nilsen er opprørt over at trærne utenfor blokka på Malerhaugen beskjæres midt i hekkesesongen til trosten. – De flyr fram og tilbake og vet ikke hvor de skal gjøre av seg, sier han.

MALERHAUGEN: Nilsen bor i Malerhaugveien på Ensjø. Utenfor blokka er det vanligvis et nokså yrende fugleliv. Men onsdag sist uke var det midlertidig slutt på idyllen. Mannskaper med motorsag dukket opp.

– Fugler er trivsel

Nilsen skjønner at de gamle og gjengrodde trærne må beskjæres. Men han forstår bare ikke tidspunktet.

– Det er midt i hekkesesongen og trosten har fått unger. De kunne gjort dette på andre tider av året, mener han.

Les også: Meid rett ned

Han frykter for fuglelivets gang når motorsagen "barberer" trærne.

– Jeg har bodd her i 23 år og fulgt med på fuglene hver eneste vår. De kommer alltid tilbake igjen. Men hva skjer nå? De flyr fram og tilbake og vet ikke hvor de skal gjøre av seg, sier han fortvilt.

Nilsen forsøkte ta opp saken med styreformann Hege Lorvik, men følte ikke han fikk noe gehør for sin bekymring.

– Jeg fikk beskjed om at de kun forholdt seg til profesjonelle. Men når de hugger i hekkesesongen kan de da ikke være særlig profesjonelle, mener Nilsen.

– Det er så trivelig å følge med på fuglene om våren, når alt våkner til liv. Jeg synes dette er ille, sier han.

Tar vekk lyset

Lorvik innrømmer overfor Østkantavisa at fuglelivet ikke var tatt med i regnestykket når de bestilte beskjæring.

– Vi var ikke klar over dette, og vi sitter ikke inne med noen kunnskap om hekkesesong for fulgearter i Norge. Men nå var trærne blitt så store. Vi må ta hensyn til naboene. Trærne tar bort sol og lys, sier Lorvik til Østkantavisa.

– Det har ikke vært vår hensikt å ødelegge for fuglelivet. Vi skal ta hensyn, forsikrer styrelederen i Ensjø Boligselskap.

Østkantavisa kontaktet Tor Anders Syversen i T.A Skogsdrift, som har fått jobben. Han ser dilemmaet.

– Det er styret som har bestemt at trærne skulle tas. Det måtte gjøres nå, fikk vi beskjed om. Det er ikke noe hyggelig å komme over reir med fugleunger. Jeg kunne tenkt meg å vente, men da hadde et annet firma fått jobben, sier Syversen.

– Alle vil ha sol og lys på balkongen. Det er den evige konflikten, sier han.

Etter at Østkantavisa var på stedet og snakket med arbeidskarene, ble det lovt at det skal tas hensyn til redene.

– Vi har sagt fra til dem at de ikke må kutte trær hvor det er reir. Nå som vi vet om det, skal vi ta hensyn, sier Lorvik til Østkantavisa.

Nilsen hadde håpet på en lykkelig slutt for trosten. Men observasjon med kikkert forteller noe annet. De fleste av de totalt sju redene er nå forlatt.

– De holdt på i 6-7 timer med motorsag. Du kan tenke deg hvilken tragedie det er for både unger og egg. Ungene har vel blitt stekt av sola. Trærne ser ut som de er utsatt for en tornado, sier en fortvilt Nilsen.

Han har nå sendt brev til styret hvor han redegjør for saken.

– Styrelederen kunne stanset dette, mener Nilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere