*Nettavisen* Nyheter.

– En vinn-vinn situasjon

Jørn Iversen har jobbet drøyt to år på Miljøstasjonen i Sofienbergparken, som er et samarbeid med Rusken.

Arbeid er for mange den viktigste faktoren for å komme seg ut av et liv med rus. I bydelsrusken 2 slår de sånn sett to fluer i en smekk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mye av det som leveres inn på Miljøstasjonen i Sofienbergparken kan komme andre til nytte.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIKTIG: Arbeidslaget ved bydelsrusken 2 i Kjølberggata stortrives på jobb, og mener tiltaket er et svært viktig arbeidstreningstiltak. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

OSLO ØST: For i tillegg til å være et arbeidstreningstiltak, er miljøet i høysetet her.

– Jeg synes det er en veldig ok jobb, jeg. Og det som kommer inn her slipper man jo å finne på gata, sier Jørn Iversen, som jobber ved Miljøstasjonen i Sofienbergparken.

Han har jobba i bydelsrusken i drøyt to år, og stortrives.

– Jeg tror behovet for oss har økt også, sier han.

Mye fint

I tillegg til Miljøstasjonen ble bydelsrusken 2 i Kjølberggata starta opp i fjor. Dette er et tilbud til personer med behov for innføring i arbeidslivet, altså et arbeidstreningstitak, blant annet i samarbeid mellom utvalgte bydeler og Rusmiddeletaten.

Her er det nå daglig aktivitet, hvor brukerne blant annet henter møbler og hvitevarer, reparerer og kvalitetssikrer disse og leverer dem ut igjen til trengende. Alt sammen alldeles gratis.

– De kan komme hit og velge seg ut en slags "startpakke". Litt som den de har på Ikea, forteller seksjonsleder Flemming Løstegaard Hagen, som får støtte fra arbeidsteamet i Kjølberggata.

– Vi får inn så mye fint her vet du, en gang var det en familie som flytta og de dro fra alt de hadde, til og med familiebildene. Men da spurte jeg om ikke de ville ha dem selv, de hadde nok mer glede av dem enner oss forteller Thomas Barstad, som har jobbet i bydelsrusken i rundt tre år.

– Jeg trives kjempegodt. Det er så godt å ha noe å gå til. Når jeg begynte hadde jeg jo ikke vært i jobb på lenge, så det tok litt tid å venne seg til, men nå jobber jeg hver dag. Og så er det så godt arbeidsmiljø her, forteller han.

Stort behov

For noen uker siden skrev Østkantavisa at partiet Rødt ønsket å starte så kalte "gratisbutikker" i Oslo. Bydelsrusken er et eksempel på en type gratisbutikker, om enn ikke for allmenheten. Men med mengden brukte gjenstander som finnes, mener Løstegaard Hagen det absolutt er mulig å utvide tilbudet.

– Vi har jobbet lenge for å få til et samarbeid med blant annet Pilestredet park (minigjenbruksstasjon journ. anm.), men det har stoppet litt opp i kommunen. Men vi jobber nå med å etablere flere miljøstasjoner med ombruk, og vi forsøker å få til et utvidet samarbeid med Renovasjonsetaten, sier han.

Og det er gode nyheter også for brukerne.

– Jeg liker å bruke kroppen min, så for meg er dette en veldig bra jobb. Jeg har alltid vært opptatt av miljø også, så jeg synes dette er kjempefint.

– En vinn-vinn-situasjon?

– Ja, det kan du godt si. Mange av tingene vi får inn går jo rett ut igjen med en gang, så det er jo tydeligvis et behov, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.