*Nettavisen* Nyheter.

– Enten kjøp mat ute eller ta deg en brødblings...

LUKTER SVIDD: Gjenglemt mat på komfyren forkulles, skaper masse røyk og i verste fall brann. Foto: Illustrasjonsfoto: Rochelle, Flicr - cc-licensed/Øystein Dahl Johansen

Brannvesenet rykket ut på tørrkokte kjeler 85 ganger i årets første fire måneder.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAR KAPASITET: Utrykninger til tørrkokte kjeler og gjenglemt mat i stekeovnen går ut over beredskapskapasiteten til Oslo brann- og redningsetate, forteller informasjonsansvarlig Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

OSLO: – Det er de meldingene vi får inn, men det er sannsynligvis store mørketall her, sier Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør og informasjonsansvarlig i Brann- og redningsetaten.

I tillegg registreres tørrkokinger som fører til bygningsbrann som nettopp bygningsbrann. Det faktiske antallet tørrkokinger i Oslo er derfor langt høyere enn de 85 som er registrert i årets første fire måneder. I hele 2012 rykket de ut på 272 tørrkokte kjeler.

LES OGSÅ: Omkom i dødsbrann på Nordstrand

Tørrkokte kjeler er gjenglemt mat på komfyr eller stekeovn som får såpass lang og sterk varmepåkjenning at det forkulles og fører til røykutvikling og i noen tilfeller brann.

– Det skjer for mange tørrkokinger. Alle kan glemme, men tørrkoking tar beredskapskapasiteten vår, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Farlig nattmat

Tørrkokingene er jevnt fordelt på ukedagene og døgnet, men ferske tall fra Norsk brannvernforening viser at nær halvparten av dødsbrannene involverer alkoholpåvirkede personer, mange av disse igjen har sammenheng med matlaging på natta.

LES OGSÅ: Åtte av ti biler brenner i Oslo øst

– Folk må slutte med nattlig matlaging i beruset tilstand. Enten kjøp mat ute eller ta deg en brødblings, er oppfordringen fra Sigurd Folgerø Dalen.

– Røyken dreper

En annen stor gruppe som ofte tørrkoker kjeler er eldre og psykisk syke.

– Det kan være at noen sovner fra eller glemmer mat på komfyren. Vi rykker mye ut på tørrkokte kjeler, det går som regel bra, men ethvert tilfelle er en potensiell dødsbrann. Det er røyken som dreper. Det er ikke så mange åndedragene med giftig røyk som skal til før kroppen slutter å fungere, sier Dalen.

Komfyrvakt

Det finnes en rekke hjelpemidler som kan forhindre tørrkokte kjeler, blant annet komfyrvakt som kutter strømmen til komfyren etter en viss tid eller hvis en makstemperatur overskrides.

– Alle burde hatt komfyrvakt eller tidsbryter, de fleste nye komfyrer har slik komfyrvakt, men de færreste har nye komfyrer. Hjelpemiddelsentralen kan bistå en eldre og utsatte med å få installert komfyrvakt, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Brannvesenet jobber også forebyggende med utsatte grupper og er ofte ute for å snakke til eldre på seniorsentre.

LES OGSÅ : Se pin-kode-tyvens utspekulerte metode

– Det er et dystert brannår.

Hittil i år har 31 personer omkommet i branner, mot 39 i hele 2012. I Oslo har fem personer omkommet i brann til nå i år (se faktaboks).

– Mennesker bør ikke omkomme i brann i 2013. Tallet burde vært null med de gode hjelpemidlene som er tilgjengelig. Vi har en målsetning om null og vi har mye å jobbe med for å nå dette målet, sier Dalen som oppfordrer folk til å ta ansvar og leve på en måte slik at branner ikke oppstår.

– Uavhengig om det er i institusjoner eller enkeltindivider handler det om å bry seg. Det er enkle ting man kan gjøre for å forebygge, som å hjelpe gamle fru Hansen med å skifte batteri i røykvarsleren og vite hvem naboen er og hvem som har behov for hjelp hvis det skulle brenne, sier Sigurd Folgerø Dalen og viser til brannvesenet hjemmeside for flere forebyggende råd.

LES OGSÅ:

Kvinne (60) følte seg uvel, drakk halv flaske 60 % og kjørte videre

Tatt for promillekjøring på vei til bryllup

Politikvinne (33) kolliderte med 2,5 i promille

Hadde problemer med lyden på tv-en – ringte politiets nødnummer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag