Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Er premien skattefri?

SPØKEFULL VINNER: Else Kåss Furuseth sparte ikke på kruttet da hun mottok Wenche Foss' Ærespris 2012 av Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad og ordfører Fabian Stang.
SPØKEFULL VINNER: Else Kåss Furuseth sparte ikke på kruttet da hun mottok Wenche Foss' Ærespris 2012 av Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad og ordfører Fabian Stang.
Else Kåss Furuseth spøkte da hun mottok prisen på Hotell Continental 6. desember, med flere kjente fjes til stede i salen.

Ordfører Fabian Stang og komiker Thomas Gjertsen spøkte med skjeggveksten etter prisutdelingen

Hege Schøyen

Morten Ramm

Sigrid Bonde Tusvik

MISTET BARN: Mona Degrell og Anne Giertsen i «Vi som har mistet et barn» tror premien kommer godt med for å fortsette deres arbeid.

OSLO: For fjerde gang deler Se og Hør ut Wenche Foss’ Ærespris, en pris som skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenche Foss’ livsglede, formidlingsevne og engasjement.I juryen sitter teatersjef Ellen Horn, ordfører og sønn av Wenche Foss, Fabian Stang, og sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad.

Årets vinnere

Premien i år er på 100 000 kroner, sponset av mediehuset Aller Media AS og Se og Hør. Denne prisen deles i år på to, mellom organisasjonen «Vi som har et barn for lite» og komiker Else Kåss Furuseth.

Jurybegrunnelsen er at organisasjonen bidrar til at mange finner en vei videre når sorgen og fortvilelsen er nærmest ugripelig, og at det er en liten organisasjon med et stort hjerte.

– Det er så fint at dere kan bruke deres egen sorg til å støtte de som står der alene, sa Fabian Stang da han leste opp «Vi som har et barn for lite» som vinnere av 50.000 kroner til organisasjonen.

LES OGSÅ: Hotell i særklasse

– Skulle tro jeg fikk Kongens fortjenestemedalje!

Else Kåss Furuseth fikk så mange fine ord om hennes kombinasjon av intelligens, mot, frekkhet, humor og varme, i tillegg til at hun åpent forteller om moren og brorens selvmord i forestillingen «Kondolerer» som i disse dager går på Nathionaltheateret.

– Jeg er veldig glad for denne prisen, men er det skattefritt, spøkte Furuseth i det hun kommer opp på scenen.

– Og med den introduksjonen jeg fikk trodde jeg at jeg fikk Kongens fortjenestemedalje, sier komikeren.

– Prøver å dele min historie

– Det er stas å få denne prisen, forteller Else Kåss Furuseth til dittOslo.

– Jeg har ikke turt å gå inn på Continental før, så det var jo litt gøy å få utdelt prisen nettopp her, gliser hun.

Men så er det alvoret, grunnen til at hun nettopp mottok denne prisen.

– Jeg anbefaler alle å se forestillingen min, der forteller jeg hvordan jeg opplevde alt sammen. Den er ganske banal, og heldigvis er det lov å le, sier Furuseth.

– Jeg har nok ikke så mange tips til hvordan man skal bearbeide sorgen. Det er vanskelig, så jeg prøver bare å dele min historie og praksis, avslutter komikeren.

LES OGSÅ: Munter Kafka på Torshovteatret

– Merkedagene er vanskelige og merkelige

Anne Giertsen fra Bærum, og Mona Degrell fra Frogner startet opp «Vi som har et barn for lite» etter selv å ha mistet et barn.

– Alle som sitter i styret vårt har mistet et barn. Det må til for at alle skal forstå og møte folk som har opplevd det samme, sier Mona Degrell.

– Foreningen vår er jo for folk etter alt sammen, når det har roet seg. Da ser man at det er fler som har den samme sorgen, sier Anne Giertsen

– Den første julen og merkedagen når man har mistet et barn er veldig spesiell. Merkedagene er veldig vanskelige og merkelige. Vi har ofte reist bort i julen og samlet familien for å snakke om det, sier Mona, og legger til at bursdag, 17.mai og dødsdag også er vanskelige dager.

LES OGSÅ: I kø for å se superstjerne

Bruk nettverket rundt deg

Anne og Mona har flere tips til hvordan man kan få det lettere når man har mistet et barn.

– Man må bruke nettverket rundt seg, prøve å snakke om det så folk forstår, for det gjør man ikke om det ikke har skjedd en selv. Man må også anerkjenne at ting tar tid, sier Mona.

– For de som er rundt er det viktig å tørre å spørre hvordan det virkelig går, men man må ta seg tiden til å lytte og forstå. Det er fint å vite at andre husker og tenker på deg, legger Anne til.

– Det å se at noen andre også har vært på kirkegården og tent lys på graven er veldig fint, sier Anne til dittOslo.

– Og så må man huske at man kan le. Tiden etter er lang, og når alle i familien og vennekretsen forsvinner litt og litt etter en stund, så blir det stille. Det er da mange tar kontakt med oss for å få hjelp til å bearbeide sorgen, avslutter Anne.

LES OGSÅ: – Vi møter så mye takknemlighet

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!