*Nettavisen* Nyheter.

– Et demokratisk problem

Varaordfører Aud Kvalbein reagerer på at Friluftsetaten har tatt i bruk nye retningslinjer for bruk av parker og friområder, uten at dette er politisk behandlet. – Dette er egenrådig gjort og ikke slik en gjør i et demokrati, sier hun. Foto: Øystein Dahl Johansen

Friluftsetaten har tatt i bruk nye retningslinjer for offentlige arrangementer, uten at Oslos politikere har drøftet eller vedtatt dem. – Et demokratisk problem, mener varaordfører Aud Kvalbein (KrF).

ØSTENSJØ/OSLO: De nye retningslinjene som Friluftsetaten har tatt i bruk ble oppdaget da menighetene i Bydel Østensjø fikk avslag på søknaden om å holde friluftsgudstjeneste ved Østensjøvannet i forbindelse med Bydelsdagene neste uke.

Aud Kvalbein fikk en henvendelse fra kirkevergen om saken og reagerer nå sterkt på etatens fremgangsmåte.

– Forslag til retningslinjer for bruk av parkene vil føre til et mindre mangfoldig samfunn og en dirigering av ytringsfriheten som er uhørt, sier hun.

Himmelfallen

Bakgrunnen for at Friluftsetaten gikk i gang med å utarbeide nye retningslinjer for bruk av parker og friområder var at ulike aktører fikk ulik behandling.

Friluftsetaten har vært restriktive og mange har klaget avslag inn for byråden som på sin side har ønsket at parkene kunne brukes og være mer åpne for folk.

– Slik jeg har forstått det har byråden bedt Friluftsetaten komme med innspill til retningslinjer. I stedet for å åpne opp, har etaten i sine forslag lukket enda mer til. Det som er enda mer oppsiktsvekkende, er at etaten med en gang begynner å opptre som om deres innspill til retningslinjer er gjeldende, uten at byråden og politikere overhodet har fått sagt noe. Jeg er mildt sagt himmelfallen og meget forbauset. Dette er egenrådig gjort og ikke slik en gjør i et demokrati, sier Kvalbein.

Verdidebatt

I retningslinjene er det foreslått at det kun vil være lov til politisk agitasjon og religiøse møter på scenen på St. Hanshaugen, i Studenterlunden og ved klosterruinene på Hovedøya.

Kvalbein mener Friluftsetatens retningslinjer nå vil gjøre det problematisk å arrangere konserter på Rådhusplassen, for hinduer å feire sommerfest på Rødtvet, samt holde valgkampåpning på sentrale steder i byen.

– KrF er jo glad for at den konkrete saken med Østensjø ble løst, men denne saken dreier seg om mye mer, nemlig hva slags samfunn vi skal ha og hva man skal tolerere av ytringer og meninger i det offentlige rom, sier Kvalbein.

Sensur

Kvalbein mener at man selvsagt skal ha prosedyrer for søknader for bruk av friområder og parker, men hun mener Friluftsetaten bommer stygt når de kategoriserer alt annet enn religion og politikk som verdinøytralt.

– Det er ikke noe som er verdinøytralt. Skulle man ha slike regler som det friluftsetaten foreslo, vil man fort få noen som sitter og bestemmer hva som skal sies på gatene. Det vil bli et dirigerende samfunn, sier Kvalbein, som mens Nordstrand Blad snakker med henne har en Grand Prix-kavalkade som bakgrunnsstøy på kontoret i Rådhuset.

– Er dette verdinøytralt? Forstyrrer dette noen tro? Hvor er logikken? spør Kvalbein.

Rydder opp

Anne Aakervik som er presseansvarlig i Friluftsetaten mener dette er en ikke-sak.

– Friluftsetaten har på oppdrag fra byrådsavdelingen laget et forslag for å konkretisere retningslinjer for utleie av parker og friområdet til ulike typer arrangementer. Dette er en helt vanlig prosess og forslaget ble sendt til byrådsavdelingen for videre behandling, sier Aakervik.

– Men det ble gitt avslag til menighetene i Bydel Østensjø med bakgrunn i forslaget til nye retningslinjer?

– Vi ble raskt klar over at dette var feil. En kollega var ikke klar over at dette bare var et forslag og at vi ikke vet hvordan retningslinjene blir etter politisk behandling. Avslaget ble raskt trukket tilbake, sier Aakervik.

– Aud Kvalbein karakteriserer Friluftsetaten som egenrådig. Har du en kommentar til dette?

– Jeg vil ikke kommentere sitater fra Aud Kvalbein. Nå avventer vi politisk behandling av saken, sier Anne Aakervik som understreker at retningslinjene bare vil gjelde områder Friluftsetaten rår over, og ikke områder i for eksempel Borggården eller foran Stortinget slik flere aviser skrev i forrige uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.