RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Gunnar Arntzen har sammen med Stig Audun Hansen gitt ut det fjerde bindet i bokserien om Oslo-historien. I dette bindet får du innblikk i perioden 1920 til 1925.
Jon Gunnar Arntzen har sammen med Stig Audun Hansen gitt ut det fjerde bindet i bokserien om Oslo-historien. I dette bindet får du innblikk i perioden 1920 til 1925. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

– Et gledesarbeid!

Historieforfatter Jon Gunnar Arntzen er ute med det fjerde bindet med Oslo-historie i bilder og tekst.

GRØNLAND: Denne gangen har Arntzen og medforfatter Stig Audun Hansen levert fra seg bindet som omhandler Kristiania/Oslo fra 1900 til 1925. Det fjerde bindet i denne bokserien om Oslo-historien skildrer en brytningstid i vår hovedstad.

En nyfunnet stolthet i en ny nasjon og en hovedstad i en rivende teknologisk utvikling. Elektrifisering, bilen, forskjønnelse og framskritt innen kollektivtrafikken er noen av stikkordene fra denne perioden.

Og Groruddalen var med. Landets første busslinje gikk i Groruddalen og går fortsatt. Skolene ble bygget ut i stor stil og i store størrelser. Men Groruddalen lå i gamle Aker kommune fram til 1948.

Flytting

Og her ligger noe av forklaringen bak det tynne bildearkivet fra svunne dager i dalen.

– Da arkivene skulle flyttes ned til byen etter kommunesutvidelsen, forsvant dessverre mange bilder. Derfor er bildematerialet fra Groruddalen nokså tynt i dette bindet, sier Arntzen.

Kommunale boliger

Men han viser til at det var et yrende liv, og utvikling i Groruddalen. Områder som Høybråten fikk så mye tilflytning at området måtte få egne skoler

– Det var jo reell bolignød i denne perioden. Rundt første verdenskrig ble de første kommunale bolig prosjektene satt i gang. Og Groruddalen var blant de første bydelene som fikk nyte godt av det.


– Kollektivtrafikken var i en rivende utvikling og det knyttet byen sammen. Det på en helt annen måte enn tidligere. Grunnlaget for det moderne Oslo blir lagt i denne perioden, sier Arntzen.

På kontoret på Grønland hvor han er daglig leder for Romanifolkets kulturfond, kan snakke seg glovarm om Oslo-historie og arbeidet med bøkene. Med om lag 400 bilder som skal skaffes til hvert bind og med tilhørende tekst, blir det mye jobb.

– Men det er et gledesarbeid! Bak hver bok ligger det et halvt års arbeid. Mye av dette består av å velge ut det riktige materialet. Finne den riktige balansen, sier Arntzen.

Neste bind er planlagt å ta for seg 80- og 90-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere