– Et godt alternativ til heroinutdeling

Med en kraftig avbitertang klipper byråd Anniken Haugli over sperrebåndet i Dalsbergstien hus, og dermed er prosjektet LASSO offisielt åpnet.

Med en kraftig avbitertang klipper byråd Anniken Haugli over sperrebåndet i Dalsbergstien hus, og dermed er prosjektet LASSO offisielt åpnet. Foto: Foto: Marte Kristiansen

I Dalsbergstien hus har de siden i høst kjørt et lavterskeltilbud for rusmisbrukere med utdeling av suboxone. Prosjektet LASSO ble offisielt åpnet av byråd Anniken Haugli med en ekte avbitertang.

Byråd Anniken Haugli overrekker en gave til institusjonssjef Leni Gomnæs under åpningen. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Casana er en av de første som kom inn på LASSO-prosjektet i Dalsbergstien hus. Her forteller han byråd Anniken Haugli og klinikkleder ved Oslo Universitetssykehus, Øystein Mæland, at han har det veldig fint. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Jan drømmer om et eget sted å bo. her er han sammen med institusjonssjef Leni Gomnæs og direktør for Rusmiddeletaten, Lilleba Fauske. Foto: Foto: Marte Kristiansen

ST. HANSHAUGEN: – Dette er ikke et verktøy vi vanligvis bruker, men siden vi er her, og har litt humor, får du denne til å åpne her i dag, sier institusjonssjef Leni Gomnæs i det hun overrekker den store avbitertangen til byråden.

Fanger med LASSO

Sperrebåndet blir raskt kuttet og prosjektet i Dalsbergstien hus er offisielt åpnet.

– Det er veldig hyggelig og en stor glede å få være med på slike åpninger som dette, sier byråd Anniken Haugli.

Hun trekker fram et lite papir.

– Prosjektet LASSO. Jeg bruker huskelapp for denne forkortelsen, for det er et komplisert begrep dette. Legemiddelassistert skadereduserende substitusjonsbehandling i Oslo.

Haugli tenker at «lasso» har en overført betydning med et ønske om å hanke inn noen.

– Vi ønsker ikke å binde noen fast, men å fange opp disse menneskene og knytte de tettere til oss.

LES OGSÅ: Oslo får «ruspakke»

REGJERINGEN SNUR I RUSPOLITIKKEN: Litt rart, men det er jo ingen skam å snu

Oslos svar på heroinutdeling

LASSO skal fange opp de mest utslitte rusmisbrukerne med et mål om å øke livskvaliteten og gi tilbud om en vei ut av misbruket. I Dalsbergstien hus deles det ut suboxone.

– Dette er Oslos svar på heroinutdeling, og det er et langt bedre alternativ, sier Haugli.

Hun viser til erfaringer fra LAR (Legemiddelassistert rehabilitering), hvor mange faller utenfor, og håper LASSO kan fange opp mange av disse.

– Jeg har store forventninger om at dette kan fange opp de mest utslåtte, slik at hjelpeapparatet kommer i posisjon til å hjelpe dem videre, sier hun.

– Men én pille er ikke nok. Her jobber stat og kommune sammen.

ANNIKEN HAUGLIE OM RUSMELDINGEN: En krevende oppgave

Samarbeid

Prosjektet, som er et samarbeid mellom Spesialhelsetjenesten og Oslo kommunes Rusmiddeletaten, ble startet allerede i september. Men på grunn av behovet for en rolig oppstart ble ikke den offisielle åpningen avholdt før nå.

– Vi ønsket å være trygge på kvaliteten i tilbudet, og ønsket å ha alt på plass før vi åpnet, sier fagkonsulent Irene Moe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag