RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Et mysterium at ikke flere har søkt


Sofia Gottheil (t.v.) og Ingrid Sundsbø ved boligkontoret i bydel Frogner har fått overraskende få søknader om bostøtte i kjølvannet av opphevelsen av husleieregule ringen. FOTO: Erik Tangen
Sofia Gottheil (t.v.) og Ingrid Sundsbø ved boligkontoret i bydel Frogner har fått overraskende få søknader om bostøtte i kjølvannet av opphevelsen av husleieregule ringen. FOTO: Erik Tangen
Forsker Inger Brattbakk kan knapt forstå at så få leietakere har søkt om bostøtte etter at husleie- reguleringen ble opphevet ved nyttår.

FROGNER/ST. HANSHAUGEN: For drøye ti år siden bestemte stortinget at husleiereguleringen skulle oppheves.

Mange leietakere fryktet en uoverkommelig økning i leiekostnadene da reguleringen ble opphevet ved nyttår.

Derfor gikk Oslo kommune og kommunal- og regionaldepartementet sammen om å etablere en tilskuddsordning for de som kom verst ut av situasjonen.

Ordningen ble vedtatt 16. desember i fjor, knappe to uker før reguleringen ble opphevet.

LES OGSÅ: - INGEN MELDINGER OM UTKASTELSE

227 søknader

To år i forveien utarbeidet NIBR en rapport som anslo at det fantes om lag 3500 leietakere i husleieregulerte boliger.

Ved inngangen til mars hadde kun 227 personer søkt om tilskuddet.

Helse- og velferdsetaten, som har administrert ordningen i samråd med bydelene, mener det er flere grunner til at de har fått inn så få søknader.

– En grunn kan nok være at mange har hatt en for høy formue, og dermed har unnlatt å søke om tilskuddet i utgangspunktet, sier seksjonssjef Finn Thorkildsen til Lokalavisen.

I utgangspunktet skulle ingen med en formue over 100 000 kroner kunne motta tilskuddet. Formuegrensen ble hevet til 250 000 da ordningen ble vedtatt i desember.

– I tillegg har det nok aldri vært så mange potensielle søkere som det er blitt gitt inntrykk av, sier Thorkildsen og legger til at anslaget i NIBR-rapporten er forbundet med mye usikkerhet.

1500 vil trenge bostøtte

Forsker Ingar Brattbakk, som har forfattet rapporten, mener anslaget er realistisk.

– I rapporten har vi anslått at cirka 1500 personer vil få problemer med å betale husleie etter at reguleringen falt bort. Samtidig er vi veldig tydelige på at mange av leietakerne har mulighet til å skaffe seg noe annet, sier han.

Han omtaler likevel det lave søkertallet som "et mysterium".

– Det er betydelig lavere enn forventet. Undersøkelsen ble gjennomført i 2006, så en del har nok funnet seg noe annet i mellomtiden, sier Brattbakk, som samtidig presiserer at det er for tidlig å konkludere med noe.

– Ble vedtatt for sent

I en standarisert leiekontrakt har en leietaker tre måneders oppsigelsestid. Allikevel ble tilskuddsordningen først vedtatt to uker før reguleringen ble opphevet.

– Det kan tenkes at det er en del saker under oppseiling, som kan ende med utkastelser, sier Brattbakk. – Hvis en leietaker ikke makter å betale for seg tar det nødvendigvis litt tid før det foreligger et utkastelsesvedtak, sier han.

– Synes du tilskuddsordningen ble vedtatt for sent?

– Det gjorde den helt klart. Siden ordningen har eksistert i så kort tid er det nok mange som ikke engang vet om den, sier han.

Brattbakk presiserer at det er for tidlig å konkludere med noe, og at myndighetene defor bør legge til rette for et følgeforskningsprosjekt for å kartlegge hva utfallet av opphevelsen har vært og hvordan tilskuddsordningen har fungert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere