*Nettavisen* Nyheter.

– Et særdeles grovt ran

Distriktssjef for blant annet Kjelsås postkontor, Wenche Lund, er imponert over hvordan de ansatte ved Kjelsås postkontor har taklet ranet like før jul. Foto: Kristin Tufte Haga

– Måten de ansatte har taklet ranet på er mildt sagt imponerende. Alle er tilbake i full jobb, sier distriktssjefen for Kjelsås postkontor.

KJELSÅS: Like før jul ble Kjelsås postkontor igjen ranet. Det samme skjedde også for en del år siden. Nordre Aker Budstikke kjenner til at ranerne denne gangen ikke fikk med seg mer enn rundt 30.000 kroner.

– De som er ute etter de helt store pengene, raner vel ikke postkontorer, for der oppbevares det lite kontanter, forteller postdistriktssjef Wenche Lund, distriktssjef for blant annet Kjelsås postkontor.

Ranes ikke ofte

Antall postran har gått ned i takt med nedleggelse av antall postkontorer. De siste fem årene har det vært til sammen fem ran – tre av disse skjedde i 2010.

– Ikke ofte, men det skjer jo dessverre innimellom. Posten har et eget beredskapsteam som rykker ut når det har vært ran, med blant annet tilbud om profesjonell helseoppfølging. Men selv om rutinene er på plass, så er det ikke rutine på hvordan den enkelte reagerer på å bli ranet, det er helt individuelt. Men blant annet vil de fire postansatte som var på jobb da Kjelsås-ranet skjedde bli fulgt opp i 6 måneder fremover Når det er sagt går det utrolig bra med de alle sammen – alle fire er tilbake i full jobb. Jeg er utrolig imponert over hvordan de har taklet dette. Ranet var jo i tillegg særdeles grovt, med tanke på at det også ble avfyrt skudd, eller i hvert fall smell, sier Lund.

Les også: Politiet vil ha tips etter postran

Ransøvelser

Postansatte som risikerer å bli utsatt for ran, får også tilbud om å delta på ransøvelser i regi av Posten, og generelt så er det i følge Posten relativt lavt sykefravær knyttet til ransopplevelser, uten at det finnes konkrete tall på det. Ifølge Posten ligger oppklaringsprosenten på rundt 60 til 80 prosent.

I dag finnes i alt 124 postkontorer i Norge, og rundt 1350 «Post i butikk». I Oslo, Akershus og Østfold er det 66 postkontorer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.