RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Et under at jeg maler

Grete Kjos finner terapi i male-penselen. Inspirasjonen finner hun i naturen.

RØA: – Jeg er fortsatt under utdanning når det kommer til kunsten, men jeg gjør noe som gir meg svært mye. Tegning har ligget mitt hjerte nærmest siden jeg var jentunge og på barneskolen var det nettopp tegning jeg hadde best karakter i, sier Kjos, som er månedens utstiller på Røa Deichmanske bibliotek.

Leser seg opp

Hun innrømmer raskt at hun angrer litt på at hun ikke tok utdanning innen kunsthistorie på et tidligere tidspunkt. Men, hun gjør opp for det nå.

– Jeg har lånt mange bøker om emnet og leser mye. Jeg har lært utrolig mye allerede, sier hun.

Et annet sted hvor Grete har lært mye er hos kunstner Dag Vatle, leder av Dalype galleri.

– Jeg har gått hos han i fem, seks år og det har jeg hatt utrolig stor glede av. Jeg har også gått en rekke andre kurs innen akvarell, porselen, eventyrmaling, glassmaling og kurvmaling, forteller Kjos.

Fra foto til lerret

Motivene veksler i hovedsak mellom natur og stilleben.

– Når jeg er ute å går i naturen har jeg alltid med kamera, slik at jeg kan ta bilder av et ønsket motiv for så å gjenskape det på lerretet. Natur og stilleben er favoritter for øyeblikket, slik man også kan se på utstillingen, sier hun.

Men kjente kunstnere som Weidemann og Sand inspirerer også Grete.

– Weidemann har en fantastisk fargepallett. Hos datteren min henger et av mine malerier, «De blå fjell», som er inspirert av Vebjørn Sand. Det er et maleri jeg selv er veldig fornøyd med, sier Kjos.

– Stolt

Syv øyeoperasjoner grunnet grønn stær og tre ryggoperasjoner. For Grete Kjos er det ingen selvfølge at hun kan uttrykke seg gjennom kunsten.

– Jeg føler meg heldig som fortsatt kan male detaljert og gjøre det jeg elsker. Det kreative betyr svært mye for meg og det gir meg styrke å vite at jeg fortsatt får det til, sier hun.

Kjos sverger til oljemaling og for øyeblikket har hun et nytt og spennende prosjekt på planen.

– Vi har en hytte på Blefjell, så nå drømmer jeg om å gjenskape noen motiver derfra. Det tror jeg kan bli veldig spennende, avslutter hun.


Utstillingen på Deichmanske bibliotek på Røa står ut måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere