*Nettavisen* Nyheter.

– Fagerborghjemmet er himmelriket

Institusjonssjef Svein Arne Risa serverer en fornøyd beboer Baileys. FOTO: Mads Wærhaug Madsen

På Fagerborghjemmet er det beboerne som bestemmer, slås det fast i en fersk rapport.

FAGERBORG: I 2007 startet Fagerborghjemmet utprøvingen av den såkalte «Lotte-modellen», etter inspirasjon fra Lottehjemmet i Danmark.

I juni i år offentliggjorde AGENDA evalueringen av forsøket, på oppdrag fra byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester.

Forskerne har kommet frem til at både beboere, pårørende og ansatte er mer fornøyde i dag enn det de var for ett år siden.

Fagerborghjemmet

– På Fagerborghjemmet bestemmer beboerne over sin egen hverdag i langt større grad. Vi skal ikke bestemme når de skal legge seg, eller når de skal stå opp for eksempel, svarer institusjonsssjef Svein Arne Risa, når vi spør ham hva som skiller Fagerborghjemmet fra det gjengse sykehjem i hovedstaden.

I dag har de blant annet en bebeoer som ikke legger seg før klokken halv to på natten, og mange som ønsker å stå opp senere på morgenen enn tidligere, forteller Risa.

Medbestemmelse er en av kjerneverdiene i Lottemodellen.

– Dette skal jo være hjemmet deres, sier Risa, og forteller at personalet nå kartlegger hvordan nye beboere har hatt det hjemme, før de flytter inn.

– Slik kan vi tilpasse tilbudet utifra hvordan de hadde det når de bodde hjemme, sier han.

Evalueringsrapporten slår langt på vei fast at Fagerborghjemmet har lyktes når de skriver at «»Man har blitt mindre opptatt av å følge faste rutiner og mer opptatt av å ta hensyn til hva beboeren selv ønsker».

Fra negativ til positiv

Innføringen av Lotte-modellen har betydd enkelte omstillinger for personalgruppen.

I starten var det mange som var skeptiske, forteller Risa.

– Vi måtte jo endre en del arbeidstider, siden bebeorne nå står opp på forskjellige tider. Derfor er det gledelig å merke seg at de som var mest negative da vi startet opp, er de som er mest positive i dag, sier han.

– At Fagerborghjemmet nå er det sykehjemmet i Oslo med lavest sykefravær, kan jo ikke tolkes på en annen måte enn at storparten av de ansatte trives på jobben.

Himmelriket

Tilfredsheten hos beboerne er allikevel heller unntaket enn regelen i Sykehjems-Oslo.

– Undersøkelser har vist at eldre heller vil dø enn å komme på sykehjem, sier eldrebyråd Sylvi Listhaug i forbindelse med saken.

Dette står i sterk kontrast til dagens situasjon på Fagerborghjemmet, skal vi tro rapporten fra AGENDA.

Der siterer blant annet forskerne en av beboerne, som skal ha sagt at «Fagerborghjemmet er himmelriket» sammenliknet med hva vedkommende hadde erfart ved et annet sykehjem.

– Dette må jo være hyggelig å høre, Risa?

– Ja, dette er veldig artig å oppleve. Nylig fikk vi også en telefon fra en tidligere beboer som ønsket å flytte tilbake hit, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.