– Fantastisk engasjement

 

 

Den siste uka har det rent inn med både stemmer og superlativer til de nominerte i Østkantavisas kåring av "årets navn".

Klikk på bildet for å forstørre.

Lederen av Foreningen for Human narkotikapolitikk er nominert for sitt arbeid for rusavhengige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styreleder i Grüner fotball nomineres for sitt arbeid for barn og unge i fotballmiljøet på Grünerløkka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder for guttegruppa One-unity nomineres for sitt arbeid med å få ungdom bort fra gata.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nomineres for sin innsats for å kjøre ut ved til eldre og uføre høsten og vinteren gjennom.

OSLO ØST: "Fantastisk innsats og engasjement", "fire verdige kandiater" og "en formidabel innsats" er ord våre lesere har brukt om de fire nominerte i "årets navn"-kåringa.

Og det er imponerende – også for oss i redaksjonen – å merke seg at engasjement for både store rikspolitiske spørsmål, nærmiljøtiltak og omsorg for både unge og gamle blir hedret av våre lesere.

Operasjon Ved

Den første av de nominerte er de frivillige i Operasjon Ved. Siden 1970 har de delt ut sekker med ved til eldre, syke og uføre og per i dag har de rundt 900 kunder over hele byen.

Til daglig er mellom ti og tjue eldre herrer i sving på Etterstad med å kappe ved og pakke det i sekker, før frivillige fra Lions frakter sekkene ut til kundene. I kalde vintre, som i år, er det hektisk for Operasjon Ved.

– På det meste har vi delt ut 11.000 sekker, men foreløpig er det ikke så mange i år. I kuldeperioden vi hadde var det mye å gjøre og når vi har kalde vintre så er det "hurramegrundt", sier Tor Stokke, som i 21 år har jobbet frivillig for Operasjon Ved.

Han forteller om godt miljø og trivelige kunder som gjør sitt til at man orker å holde hjula i gang.

– Det er et veldig givende arbeid. Også blir vi jo veldig glad når noen ønsker å sette pris på oss sånn som dette, smiler han.

Khawar Gomi Sadiq

Den neste nominerte er Khawar Gomi Sadiq, som i ni år har drevet dansegruppa One Unity på ungdomshuset X-ray. I tillegg har han drevet flere andre dansegrupper, der hensikten er å få unge innvandrere bort fra gata og inn i dansemiljøet.

Alt arbeidet han gjør er basert på frivillighet, og slik må det fortsette å være, mener han.

– Ja, det må det. Disse ungdommene er som en stor familie for meg. Hvis jeg begynner å ta betalt for jobben jeg gjør, så føler de at jeg bare gjør det for å tjene penger på dem, og sånn kan det ikke være, sier han.

I tillegg til å være et viktig bidrag for unge i uheldige miljøer, har arbeidet Sadiq lagt ned vært et viktig tilskudd i integreringsarbeidet i Oslo indre øst.

– Jeg er jo selv fra Pakistan, men nå har vi dansere fra veldig mange forskjellige land. I tillegg så jobber jeg for Damini. Det er indisk og som man vet er jo Pakistan og India to land som nærmest er i krig med hverandre. Men ikke hos oss, vi bygger bruer, sier Sadiq, som også har erfaring fra barnevernet.

– Jeg jobber også med barnevernsbarn, så jeg vet hvor lett det er for disse ungdommene å falle utenfor. Ofte så hører ikke barna på foreldrene sine, så da ringer de til meg. Ofte blir tonen litt annerledes, når jeg kommer inn døra, smiler han.

Arild Knutsen

Den tredje nominerte er leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Han har selv vært rusavhengig i en årrekke, men har – etter at han ble nykter – brukt tida si på å kjempe for verdighet og et bedre liv for rusavhengige. Han mener selv han står for en kontroversiell linje, som ønsker legalisering av alle rusmidler. Han har blant annet stått i spissen for å kjempe for heroinassistert rehabilitering, og han ble for alvor kjent, da han ledet rusavhengige inn på Stortinget høsten 2008.

– Jeg ser en annen holdning nå, men fortsatt er det manglende vilje det står på, sier Knutsen.

Han drømmer om et helhetlig behandlingsopplegg for rusavhengige, der både smertelindring, psykiatrihjelp og annen medisinsk hjelp – både akutt, og langsiktig – inngår. Men fortsatt er veien lang å gå.

– Ruspolitikk er ikke sexy å jobbe for. I valgkampen så vi at Venstre prøvde å jobbe iherdig for å sette det på dagsorden, men et var ingen andre som ble med, sier Knutsen, som daglig er til stede i rusmiljøet i Oslo for å dele ut brukerutstyr, snakke med og hjelpe brukerne.

Marianne Rønnevig

Den siste nominerte er styreleder i Grüner fotball, Marianne Rønnevig. Hun har vært både trener og styreleder, og får mye av æren for at kunstgressbanen på Dælenenga endelig ble finansiert i fjor høst.

– Det har kosta oss ganske mye å jobbe med det, så det er jo fantastisk når vi ser resultater av arbeidet, sier Rønnevig, som innrømmer at det noen ganger nesten koster mer enn det smaker.

– Det er klart at når sønnen min ringer meg midt i et møte og trenger hjelp til engelskleksa, og det eneste jeg kan si er at mamma blir sittende i møte, så er det tøft, sier hun.

Men for ungene på Grünerløkka har Rønnevig vært en uvurderelig støtte. Så hva er det egentlig som driver henne?

– Jeg elsker Grüner og jeg elsker Grünerløkka. Og så synes jeg det er veldig hyggelig og veldig givende å jobbe med barn og unge. Vi må sørge for at de blir hørt, for de kan ikke snakke for seg selv. Jeg mener at barn på Grünerløkka fortjener det, sier Rønnevig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.