Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Får ikke prioritere de sykeste

MISFORNØYD: Fastlege Bjørn Sletvold er sammen med sine kolleger i bydelen ikke fornøyd med forslag til ny fastlegeforskrift.
MISFORNØYD: Fastlege Bjørn Sletvold er sammen med sine kolleger i bydelen ikke fornøyd med forslag til ny fastlegeforskrift. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Legene i Bydel Nordre Aker vil ha mer tid til pasientene, noe de mener ikke er mulig hvis den nye fastlegeforskriften blir vedtatt. Nå raser de mot helseministeren.

ULLEVÅL: Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen møter i disse dager en storm av sinte leger over hele landet, som ikke helt klarer og enes om den nye fastleforskriften som kan bli en realitet.Der helseministeren mener forskriften vil øke helsetilbudet for pasientene, ser legene en annen virkelighet.

– Skal vi være overalt, må vi være flere, sier fastlege Bjørn Sletvold ved Nydalen Legesenter. Sammen med sine kolleger i bydelen, er det sendt et brev til minsteren hvor de går sterkt ut mot forskriften.

Utover de sykeste

– Forskriften stiller krav om mer tilgjengelighet til alle pasienter, men det er ikke lagt opp til at vi verken får mer tid eller færre pasienter, sier Sletvold. Han mener som sine kolleger, at det blir mindre tid til å prioritere, noe legene gjør i dag.

– Vi vil fortsette å prioritere de sykeste, sier han med bekymring i stemmen. Økt tilgjengelighet på telefon kan raskt bety mindre tid til hver enkelt pasient som er til konsultasjon, og Sletvold er redd for å få «engelske tilstander».

6 minutter?

– Vi vil ikke ha gjennomsnittskonsultasjoner som bare varer i 6 minutter, slik det er i England, sier han

Han forteller videre at legesekretærene får mindre tid til å gjøre medisinske prioriteringer, som lab-undersøkelser, og blir sittende i telefonen i mye større grad. I dag er allerede mange sykebesøk på timeplanen hos legene, men det skal også bli flere møter hos NAV.

– Det er ikke kommet fram noe sted at såkalte dialogmøter hjelper pasienten, eller senker sykefraværet, slår Sletvold fast.

I tillegg skal legene kunne gi informasjon til pasientene skriftlig på deres eget språk, noe som også kan by på vanskeligheter hos gjennomsnittslegen som kanskje ikke behersker verken urdu eller italiensk flytende.

Liten rekruttering

Mange av legene som har jobbet siden Fastlegereformen ble innført begynner nå å nærme seg pensjonsalder , og det blir vanskeligere å rekruttere nye unge leger, forteller Sletvold.

– Vi frykter at fastlegeforskriften vil skade rekrutteringen, sier han og deler oppfatningen med mange andre leger som ikke lenger vil anbefale medisinstudenter å ta nettopp dette yrkesvalget.

Det er lite gjennomtenkt og en mangel at Fastlegeforskriften ikke har blitt laget sammen med fagmiljøet, mener fastlegen. Legene i Bydelen ber nå helseministeren om å trekke forslaget til den nye fastlegeforskriften.

Les brevet legene i bydelen har forfattet i sin helhet her:

Fastlegene i bydel Nordre Aker har i Arbeidsutvalgsmøte den 5. januar 2012 besluttet å sende et åpent brev til Helseministeren til publisering i Nordre Aker Budstikke:

Til statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen

Departementets nye fastlegeforskrift truer dagens gode fastlegeordning.

Fastlegene i bydel Nordre Aker har i mange år hatt et godt samarbeide med administrasjonen og den øvrige helsetjeneste i bydelen. Vi håper at dette vil fortsette i forbindelse med innføringen av samhandlingsreformen.

Samhandlingsreformen har mange gode intensjoner og forslag som vil kunne gi bedre helsetjeneste til befolkningen. Fastlegeordningen er en del av grunnmuren i en god, offentlig og solidarisk helsetjeneste. Den vurderes av befolkningen som god ved brukerundersøkelser. Den kan gjøres bedre, og de allmennmedisinske miljøene i Norge har i mange år arbeidet for å bedre kvaliteten.

Fastlegene i Nordre Aker deler denne målsettingen. En stor utfordring er at snittalderen på fastlegene stadig øker. I dag er ca en av tre fastleger over 55 år. En vellykket samhandlingsreform forutsetter at vi lykkes med å rekruttere nye fastleger.

Departementets nye forslag til ny fastlegeforskrift ble offentliggjort rett før jul. Den er utarbeidet uten at legeforeningen har fått være med i prosessen. Vi kaller ikke dette for samhandling. Forskriften inneholder mange gode intensjoner, men mangler dessverre gode virkemidler. Forskriften stiller svært detaljerte, og til dels grenseløse, krav til fastlegene, men synliggjør ingen tilrettelegging for at det skal bli mulig å oppfylle disse kravene.

Fastlegeordningen er allerede overstrukket. Fastlegene jobber i snitt ca 46 timer pr uke. I tillegg kommer legevakt i helger, kveld og natt. Fastlegene pålegges økt tilgjengelighet, uten at vi kan vurdere den medisinske indikasjonen og hastegraden. Vi er alvorlig bekymret for at alle nye krav vil gjøre at vi ikke lenger klarer å prioritere de som trenger oss mest.

Vi er alvorlig bekymret for at den nye fastlegeforskriften effektivt vil dempe rekrutteringen av nye leger til allmennmedisin. Dagens gode fastlegeordning vil dermed raskt kunne bli ødelagt. Vi har forventet og befolkningen fortjener at ny fastlegeforskrift skal bidra til at ordningens svake sider etter 10 år endelig styrkes.

Vi ber derfor helseministeren å trekke forslaget til den nye fastlegeforskriften. Hun må gjøre det før fastlegene mister motivasjonen for videre samarbeid. Helseministeren må ta kontakt med legeforeningen, de allmennmedisinske miljøene, samt andre gode krefter for å lage en ny fastlegeforskrift som sikrer en fortsatt god offentlig fastlegeordning.

Kopi:
Helseministeren
Bydelsadministrasjonen i Bydel Nordre Aker

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!