Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Flaut, nervepirrende og spennende

Bokbad: Debattpanelet består av elevene Ahmad Ahmad,(f.v) Hasnan Khan, 
Abel Wolde Michael, Aria Sari, Nikshita Ravi Shankar og Isolde Kodernus.
Bokbad: Debattpanelet består av elevene Ahmad Ahmad,(f.v) Hasnan Khan, 
Abel Wolde Michael, Aria Sari, Nikshita Ravi Shankar og Isolde Kodernus. Foto: Foto: Pegah Niku
Barnebokprisen arrangeres av Ark for niende år på rad, der nærmere 500 skoleklasser skal være med på å stemme frem en av de fem nominerte kandidatene til den prestisjefylte prisen.

Intervjues: Alle elvene i panelet ble intervjuet om hver sin bok.

Ahmad Ahmad (12) og Aria Sarai synes det har vært både nervepirrende og spennende å være med i debattpanelet.

LINDERUD: Men på Linderud Skole er avstemningsdagen og presentasjonen av de nominerte en helt spesiell begivenhet. Det holdes et bokbad der seks elever fra 5-7 trinn blir intervjuet om de fem nominerte titlene på en scene med rundt 160 elever som publikum.

Skummel spenning

– Det er den mest skumle og ekle boken jeg har lest, forteller Ahmad om boken Dukken til publikum, men jeg liker skumle bøker, forsikrer han.

I tur og orden blir de unge bokdebattantene i panelet intervjuet om boken de har lest av Lars Corneliussen. Tilskuerne følger godt med og klapper for sine medelever.
Nervøse

Ahamad Ahmad og Arian Sapai (12) er blant de seks elevene i panelet og innrømmer at nervene har vært på plass under bokbadet i dag.

Når jeg så på alle ansiktene i publikum, ble jeg ganske stresset over situasjonen og jeg var redd for å glemme de tingene jeg skulle si, men når jeg først begynte å snakke i mikrofonen så gikk sjokket bort og det ganske fint, forteller Aria til Lokalavisen.

– Det hele var både flaut, nervepirrende og spennende samtidig, forsetter hun.

– Jeg sov godt i natt og har egentlig ikke gruet meg noe særlig, men når jeg så alle de andre barna komme inn så begynte jeg å skjelve og bli nervøs, bekrefter Ahmad.

Har favoritter

Elevene fikk høre et utdrag av alle de nominerte bøkene og kunne selv velge hvilke av de fem bøkene de ville lese.

– Vel siden jeg bare har lest Den siste magiker av Sigbjørn Moestue så håper jeg at den vinner. Jeg er veldig fan av fantasibøker, så jeg synes at Den siste Magiker virkelig fortjener å vinne. Dessuten har jeg lest flere bøker av samme forfatter, sier Aria.

Og Ahmed håper selvfølgelig at hans valgte bok Dukken, fra Marg og bein serien av Ingunn Aamodt skal stikke av med Arks bokpris.

Leser dere mye bøker ellers?

– Ja, sier Aria. Jeg leser masse og yndlingsforfatteren min er Darren Shan.

– Jeg liker bare Marg og bein bøkene, sier Ahmad som har lest flere av bøkene i grøsserserien.

– Hva vil dere bli når dere blir store da?

– Forfatter, sier Aria kjapt.

– Fotballstjerne, sier Ahmad.

God oppfølgning

Klasseforstander og kulturansvarlig ved skolen Lars Corneliussen er godt fornøyd med lesevanene til elevene på Linderud Skole.

– Hyppigheten på utlån av bøker i biblioteket er høy. Og bibliotekaren pleier alltid å spørre elevene om hva boken handlet om når de leverer tilbake bøkene for å finne ut av om de faktisk har lest boken eller ikke. De får nesten ikke lov til å levere fra seg boken før de kan fortelle ordentlig hva boken handlet om. Og hvis det er noen av elevene som sier at de ikke orket å fullføre hele boken, så blir det notert sånn at vi har oversikten. Så det er en god dialog mellom bibliotekaren og elevene, forteller han.

– Dessuten har vi leseutviklingsskjema her på skolen, der det går en trapp opp til 20. Nivå 20 er en universitetslitterat, mens på nivå fem er du helt i begynnelsen av leseutviklingen. De fleste elevene er et sted midt i mellom det. Så er det lærerens oppgave og finne ut av hvor elevene ligger hen, også videreformidle dette til bibliotekaren, som har ulike bøker som er kategorisert til de forskjellige trinnene. På den måten kan barna finne seg bøker i forhold til hvor på leseutviklingsskjema de ligger, sier han.

Kjærlighet vs. fantasi

Det er tydelige forskjeller mellom gutte og jente-bøker. Jentene velger ofte kjærghetsromaner, mens fantasisjangeren er mest populær blant gutta.

– Men ellers er det ikke så mye forskjell på lesergleden mellom jenter og gutter. Jentene blir jo tidligere modne, noe som spiller inn på leseforståelsen, men det er likevel ikke noe forskjell i leseiveren blant kjønnene, sier Corneliussen.

Knepen seier

De 5 nominerte bøkene til Arks barnebokpris 2010 er Dukken av Ingunn Aamodt, Den siste magiker av Sigbjørn Moestue, Opp ned … og litt til siden av Øystein Bache, Nobelmysteriet av Ingeborg Dybvik, Hei, det er meg av Nina E. Grøntvedt.

Noen timer senere er stemmene telt på Linderud skolen og Lars kan avsløre at Dukken med 64 stemmer ble vinneren på Linderud Skole. Men han må legge til at det ble en knepen seier i og med at Den siste Magiker fikk 62 av stemmene.

Så blir det å se hvem som stikker av med den prestisjefylte prisen når alle skolene har stemt og vinneren kåres 3 desember.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!