*Nettavisen* Nyheter.

– Flere jeg har snakket med går og går hele natten for å holde varmen

SAVNER TILLTAK: Arild Knutsen savner lavterskeltilbud til de verst stilte i Oslo.

Arild Knudsen møter daglig narkomane, som ser seg seg nødt til å sove ute, selv om kvikksølvet på gradestokken kryper ned mot minus ti grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE IKKE HØRT: Romfolket demonstrerte i går mot forslaget om et forbud mot å sove ute i indre by. Foto: Foto: Tore Bollingmo

SENTRUM: – Et samfunn bør måles etter hvordan vi behandler de aller svakeste, og her har rett og slett ikke Oslo gjort jobben sin bra nok, understreker Arild Knudsen.

Den siste uka har snø og kulde kommet til Oslo, og overnattingstilbudene i hovedstaden er sprengt. Hver eneste kveld blir flere avvist i dørene hos Kirkens Bymisjon.

Det er heller ikke første gang en slik situasjon oppstår. Forrige vinter fortalte også dittOslo.no om tøffe forhold for Oslos uteliggere, der flere fortalte at de blant annet var tvunget til å sove på varmerister i parkeringshus.

Ikke plass til alle som trenger det

– På vår akuttovernatting, et tilbud som kun er for utenlandske tilreisene har vi merket en økning de siste dagene. Nå er julen over og mange har vendt tilbake til Oslo etter å ha være en tur hjemme, forteller Per Frogner i Kirkens Bymisjon.

Tilbudet består av hundre senger, og prinsippet er enkelt: Førstemann til mølla. Køene utenfor bygget på St. Hanshaugen blir fort lange, og ikke alle får et varmt sted å sove.

– De norske hjemløse og rusavhengige har andre rettigheter og tilbud gjennom kommunen, men også her er det flere som ikke får benyttet seg av tilbudet av ulike årsaker, sier Frogner.

Strammere lommebok i januar

Dette vet Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk så alt for godt.

– For å holde varmen er det mange rusavhengige som går og går hele natten lang. Flere finner også litt varme i parkeringshus, men der få man sjelden mer enn et par timer søvn før du blir kastet ut, forteller Knutsen, som tidligere har vært på banen og slaktet forbudet mot å sove i byens parker.

Det at vinteren har kommet så sent er også en ulempe for hovedstadens svakeste gruppe.

– Folk flest bryr seg mye mer i desember. Julen gjør oss mer sjenerøse og vi er flinkere til å mobilisere for at alle skal få de tilbudene de trenger. Dette er glemmes litt mer i januar, og da er også lommeboken mye strammere for de fleste, påpeker han.

– Finnes tilbud

Da dittOslo.no tok kontakt med byrådet i 2012, fortalte daværende sosialbyråd Anniken Hauglie at det finnes overnattingstilbud til alle.

Det samme tilbudet gjelder også i 2014, men det må altså bli ti minusgrader ute før alle er sikret et adekvat tilbud fra kommunen.

Øystein Eriksen Søreide, byråd for helse og sosiale tjenester forteller at Oslo kommune har et variert tilbud av botilbud, institusjonsplasser og akuttplasser for rusmisbrukere i byen.

– Ingen rusmisbrukere skal måtte bo på gata i Oslo. Vi har ledige plasser i vårt akuttapparat, og dersom dette er fullt, vil vi opprette ytterligere plasser, forsikrer Søreide.

Stort behov for varme klær

På kontorene til =Oslo i Skippergata merkes det at kulden virkelig har tatt tak i byen.

– For de fleste av oss er det hyggelig at vinteren har kommet. Men for de som ikke har noe sted å bo er kulda en nesten uoverkommelig motstander. Tusen tusen takk til alle som har gitt oss klær i løpet av vinteren, for nå kommer de virkelig til sin rett, skriver =Oslo på sine Facebook-sider

LES OGSÅ:

FOLK MENER: – Det er mange tapere i samfunnet som har rett til å være et sted

FORBUDT Å SOVE I PARKER: – Jeg får rett og slett en uggen følelse av det hele

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.