*Nettavisen* Nyheter.

– Føler jeg har fått gjort en god del

slutter: Torsdag var det avskjedsmarkering for Gro Smedsrud. Fredag var det slutt. Det blir både lett og vanskelig å overta etter henne. Foto: FOTO: ARNE VIDAR JENSSEN

Etter åtte år som stasjonssjef forlater Gro Smedsrud nå Manglerud politistasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

God kontakt: Gro Smedsrud har en god evne til å komme i kontakt med folk, og dermed har også bekjentskapskretsen blitt stor.

Klikk på bildet for å forstørre.

besøk: Mange har kommet på besøk til Manglerud politistasjon - blant andre statsminister Jens Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forklart: Gro Smedsrud har vært god til å fortelle når stasjonen har hatt besøk eller hun har vært ute.

Klikk på bildet for å forstørre.

Årets navn: Gro Smedsrud er av Nordstrands Blads lesere valgt som «Årets navn». Her sammen med Richard Elphinstone på Senter Syd og tidligere redaktør Ivar Brynildsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant unge: Den avtroppede stasjonssjefen har fått kontakt med alle - også de unge.

MANGLERUD: Hun har vært en meget engasjert og profilert leder av Manglerud politistasjon. Og hun har vært populær. Det kom klart til uttrykk da hun ble kåret til «Årets navn» da Nordstrands Blad lot sine lesere si sin mening om hvem de mente fortjente heder.

LES OGSÅ: Smedsrud fikk miljøpris

Kunne begynt før

Allerede i 1971 kunne Gro Smedsrud begynt på Manglerud - som første kvinne. Da var hun aspirant, men i stedet for vår lokale stasjon ble det Majorstua og senere Asker og Bærum.

– Det er jeg glad for, sier hun.

– For med mange års erfaring kunne jeg komme til Manglerud som leder, og den muligheten er jeg kjempeglad for at jeg fikk.

Hun overtok som første kvinne etter en lang rekke mannlige stasjonssjefer.

Utadvendt

Det var en svært utadvendt leder som kom til Manglerud, og det har mange fått erfare. Gro Smedsrud har ikke kunnet gå mange meter utenfor stasjonsbygingen før hun enten tar kontakt eller blir stoppet. For gjennom årene har hun fått en enorm bekjentskapskrets.

– Det er med et visst vemod jeg nå slutter, for jeg har jo fått så mange venner. Jeg håper de fortsatt vil stoppe når vi møtes og slå av en prat.

Samtale

For det er vel nettopp samtaler den nå avtroppede stasjonssjefen har blitt så kjent for. Manglerud politistasjon har i alle år vært opptatt av sitt forebyggende arbeid, og dette har dens medarbeidere klart ved å ta kontakt, være utadvendt og snakke med folk om problemer i stedet for bare å være «en sur og sinna mann» som det heter i Kardemommeby-sangen.

– Ja, vi har blitt kjent for våre samtaler, sier hun.

– Det er jo med en viss stolthet jeg hørte Kongens tale nyttårsaften hvor han nettopp trakk frem Manglerud og hvordan vi takler vanskelige situasjoner med samtaler. Og jeg fikk jo også anledning til å komme til han på Slottet for å fortelle om denne spesielle måten å arbeide på.

Ikke bare Kongen, men også ststministeren, tidligere justisminister, andre statsråder, politikollegere i inn og utland og mange, mange andre har besøkt stasjonen for å høre om og lære deres metoder.

Møtt publikum

Men som sagt - Gro Smedsrud har også vært den som har dratt mye ut fra stasjonen.

– Jeg tror jeg har holdt omkring 100 foredrag rundt om i de tre bydelen vi dekker.

Og dette igjen har gjort henne kjent. For ikke bare gjennom media har hun blitt mer enn en stasjonssjef. Hun har blitt Gro for mange. En slags vennlig morsrolle samtidig som hun har vist autoritet. Og rettferdig - og lyttende - og meddelende.

– Når jeg prater i vei, blir folk fortrolige og fornøyd, sier hun bak et skrivebord siste arbeidsdag.

Og også her ser vi noe av den kvinnelige lederen. Hun forlater sin stasjon med blankpolert bord og alt er ryddig. Dette kom også frem da politimesteren takket henne på en samling på stasjonen sist torsdag.

– Den som kommer etter deg, kommer til en stasjon hvor alt er i orden, sa han.

Takk

– Jeg har vært redd for kanskje noen ganger å ha vært litt for mye i fokus. Men det er en av mange oppgaver en sjef må ta. Men jeg har gjort det vegne av mine mange flinke medarbeidere her å stasjonen. Og vi har fortalt hva vi har fått til.

Nå er altså en åtte år lang epoke på vår lokale politistasjon over.

– Jeg føler vi har fått gjort mye, og jeg vil takke både mine ansatte og det store publikum for et helt spesielt samarbeid. Vi hadde ikke klart den store nedgangen i kriminalitet og en meget god oppklaringsprosent om vi ikke hadde hatt så gode medspillere. Jeg slutter derfor her på stasjonen med å si en takk til dere alle både internt og ute i bydelene. Vi har lært mye av alt som har skjedd her. Og min klare oppfordring til min etterfølger: Ikke kluss med det forebyggende arbeid som vi har blitt kjent for. Det var ikke alle i politiet som hadde troen på dette og samtalene våre, men de har etter hvert sett resultatene.

Nå lukker Gro Smedsrud en dør - og det gir mulighet for å åpne en annen.

– Jeg har en god følelse av at det har gått bra. Nå går jeg fra å ha jobbet for Manglerud politidistrikt til å ha oppgaver for hele Oslo.

Hvem som overtar etter Gro Smedsrud er trolig klart i løpet av et par uker.

Gro Smedsrud

I aksjon: Hun har blant annet sparket igang fotballkamper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag