– Føler jeg må passe fortet

Bergljot Kari Dale (69) gir livet mening ved å fylle hverdagen med tjenester. Her er hun dagmamma for nabohunden Leon (4), en King charles spaniel cavalier, mens familien er på ferie. Foto: Helene Falstad

Bergljot Kari Dale (69) gir livet mening ved å fylle hverdagen med tjenester. Her er hun dagmamma for nabohunden Leon (4), en King charles spaniel cavalier, mens familien er på ferie. Foto: Helene Falstad

Bergljot Kari Dale er ikke som andre damer. Som student med 70 års livserfaring, vier hun over 20 timer i uka til Manglebergveien Borettslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter et grovt innbrudd hos en eldre nabo i blokka for drøyt to måneder siden, har Bergljot Kari Dale montert en stor plakat på døra. Målet er å skremme mulige innbruddstyver og plakaten kommer til å bli hengende i fremtiden. Foto: Helene Falstad

MANGLERUD: Etter mange år som sosionom ønsker hun to år til på skolebenken, men for denne damen er naborollen like høyt prioritert.

– Hei! Jeg heter Bergljot og er en sånn nabokjerring som bryr seg, sier hun med et smil og legger til at naboene møter henne ofte med latter første gang de hilser på henne.

Dale har bodd i blokka i elleve år og føler et ansvar overfor de nyinnflyttende. Hun er en reiselysten kvinne, men føler ofte hun må bli i blokka og passe på fortet. Ved å rådgive, veilede og hjelpe er hun med på å sette borettslaget i system. Vel å merke, på eget initiativ og med penger av egen lomme.

– Jeg utsetter alderdommen ved å gi livet innhold, forklarer hun.

Tragedier med humor

Etter mange års arbeid med mennesker møtte hun plutselig sterk motgang. Allikevel klarte hun å beholde ironien midt oppe i tragedien.

– Jeg fikk hjertesvikt da jeg var 63 år og brystkreft da jeg fylte 67. Uten tenner, et bryst og hår på hodet bestemte jeg meg for å se det humoristiske i situasjonen. Jeg lagde et julekort med et todelt bilde, hvor den ene delen viste meg som ungpike og den andre mitt eldre og komiske ansikt. Dette fikk venner og familie til å vri seg av latter, sier hun med glimt i øyet.

Vil forandre samfunnet

Med en bærende motivasjon og enorm hunger på livets gleder planlegger hun å skrive en masteroppgave. Hun studerer rehabilitering ved Høyskolen i Oslo og vil med mastergraden være med å påvirke bydelens besluttninger.

– Jeg har et sterkt ønske om å videreføre min kunnskap til politikere og lære opp helsepersonell. Det er så mange muligheter å ta fatt i, forteller hun.

Hun planlegger å skrive en masteroppgave på hvordan eldre kan klare seg lengst mulig i eget hjem.

– Nøkkelordet er helse. Det er mange som ikke ser sammenhengen. Det å bevege seg fysisk og ikke minst de verdifulle samtalene i nuet. Det å åpne munnen og tanker for ukjente personer og naboer er velvære for sjela. Dermed kan eldre unngå isolasjon og depresjon, forteller hun.

70-årsjubilant

På torsdag, femte august, fyller Dale 70 år og det skal feires med datter og svigersønn på Ekebergrestauranten.

– På fødselsdagen min skal jeg kle meg opp i fin kjole og hatt, slik jeg gjorde da jeg var ung, smiler hun. Hun forklarer at da kan hun, når forbipasserende kommenterer antrekket, fortelle verden at hun fyller 70 år.

Med barndomsminner fra det eldre bondesamfunnet i Odalsdistriktet ønsker hun å opprette et grønt-miljø i borettslaget.

– Om jeg skal hente frem de beste sommerminnene mine finner jeg dem på landet. Med fettere, kusiner, kuer, griser, potetåkre, stallen og alle de spennende oppgavene på gården hadde jeg det som plommen i egget, sier hun.

Med mange ess i ermet er dagens prosjekt allerede igang.

– Vi har så god plass, store gressmatter og mange barn så en parsellhage eller et drivhus hadde vært flott. Jeg ønsker å være med i en grønt-gruppe og skape et miljø hvor eldre og yngre kan kose seg, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.