– Føler meg diskriminert av NAV

Solveig Busk Halvorsen med datteren Hanna (11 måneder) mener et for rigid regelverk i Bydel St. Hanshaugen fører til at hun ikke kommer seg ut i arbeid etter endt fødselspermisjon.

Solveig Busk Halvorsen med datteren Hanna (11 måneder) mener et for rigid regelverk i Bydel St. Hanshaugen fører til at hun ikke kommer seg ut i arbeid etter endt fødselspermisjon.

Solveig Busk Halvorsen ønsket å komme raskt ut i arbeidslivet etter barselpermisjonen. Det ville ikke Bydel St. Hanshaugen.

ST. HANSHAUGEN: – Jeg ender opp med å tenke "hvor er likestillingen?", sier Solveig Busk Halvorsen.

For 11 måneder siden fødte hun datteren Hanna.

Da hun ble gravid bodde hun i Lesotho, og jobbet som prosjektleder i Leger Uten Grenser, en organisasjon hun hadde jobbet for i seks år. Men stillingen var et vikariat, som gikk ut da hun gikk ut i barselpermisjon.

Busk Halvorsen anser imidlertid seg selv som en ressurssterk person, som ønsket å komme raskt ut i arbeidslivet igjen.

Ville raskt ut i arbeid

– Jeg valget å ta ut ti måneder permisjon med 100 prosent lønn fordi jeg ønsket å komme raskt tilbake i arbeidslivet, sier hun.

Men da permisjonen nærmet seg slutten kom sjokket. For å få jobb skulle vise seg å være enkelere tenkt enn gjort, med et lite barn og lite samarbeidsvillig offentlig byråkrati.

Kontantstøtte får hun nemlig ikke før Hanna er ett år, og i mellomtiden er dagpenger det eneste alternativet. Imidlertid krever NAV da at man er hundre prosent arbeidssøkende. Greit, tenkte Solveig, og tok kontakt med sitt lokale NAV-kontor på St. Hanshaugen, for hjelp.

– Jeg har jobbet mye i utlandet og har mange forskjellige stillinger, så jeg ønsket hjelp fra NAV til å profesjonalisere CVen min, slik at det blir enklere for meg å søke jobb. Etter mye om og men kom de fram til at jeg kunne delta på jobbklubb, noe jeg mer enn gjerne ville. Problemet var at jeg ikke fikk ha med meg Hanna, og Bydel St. Hanshaugen har ikke noen ordning for verken korttidsbarnehage eller annen form for barnepass for foreldre som deltar på jobbklubb, sier hun fortvilet.

Ordinær dagmamma dekkes ikke med det hun får utbetalt i dagpenger.

"Ta deg jobb i barnehage"

– Jeg spurte på NAV hva i alle dager jeg skulle gjøre, og da fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta meg jobb i barnehage, for da kunne jeg ha med barnet. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Hva slags løsning er det? sier hun og påpeker at NAVs løsning framstår som urettferdig både for henne og ikke minst for dem som er utdannet til å jobbe i barnehage og ønsker disse jobbene.

Frustrert og sint gikk hun fra NAV med uforrettet sak til valgbodene på Karl Johan. Der ventet en ny overraskelse.

"Svikt i systemet"

– Jeg snakket med en dame fra Arbeiderpartiet og fortalte om saken min. Hun innrømmet rett ut at det at permisjonen er i ti måneder og kontantstøtten først kommer etter ett år er "en svikt i systemet", sier Busk Halvorsen.

I tillegg fikk hun vite at det er opp til bydelene selv å bestemme om man ønsker å ha et tilbud om korttidsbarnehage eller annen form for barnepass når foreldrene deltar på kurs i regi av NAV. Bydel St. Hanshaugen har valgt å ikke ha et slikt tilbud.

– Jeg føler meg rett og slett diskriminert. Og dette handler ikke om hvorvidt jeg klarer meg eller ikke, dette er en prinsippsak, sier hun, og påpeker at hun kjenner mange som er i liknende situasjoner.

– I min vennekrets er vi ni stykker som er i barselpermisjon nå, og av disse er det syv stykker som har opplevd å bli diskrimnert på en eller annen måte, enten fra arbeidsgiver eller fra NAV, sier hun.

– Dette handler jo om likestilling. Jeg mener at man må kunne forvente at NAV hjelper alle, også de som er høyt kvalifiserte, sier hun.

Da Lokalavisen møtte Solveig denne uken var hun fortsatt arbeidssøkende, og hun har verken fått en løsning fra bydelen eller tilbud om barnehageplass til vesle Hanna.

Nå håper hun på fokus på problematikken, slik at andre slipper å oppleve det samme som henne. Hun mener også at politikerne har et ansvar for å tilrettelegge i større grad.

– Da jeg snakket med Arbeiderpartiet så ble de oppriktig sjokkert, men de innrømmet at de ikke hadde hatt fokus på denne typen problematikk i valgkampen, sier Solveig fortvilet.

– Jeg føler at jeg har gått inn i en dvale og jeg er veldig fortvilet, sier hun og ser på datteren, som leker fornøyd ved siden av.

– Hun har nok hatt en litt sur mamma de siste ukene, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.