– Folk er flinke

Etter to uker med utvidet kildesortering kan Tommy Skjervold (Frp) konstatere at han har mest plastavfall (blå pose). ALLE FOTO: Nina Schyberg Olsen

Etter to uker med utvidet kildesortering kan Tommy Skjervold (Frp) konstatere at han har mest plastavfall (blå pose). ALLE FOTO: Nina Schyberg Olsen

– Folk er engasjert og tar utvidet kildesortering på alvor, roser Tommy Skjervold (Frp).

Organiserer søpla: Tommy Skjervold er en av rundt 20.000 osloborgere som har omorganisert kjøkkenskapet sitt i miljøets tjeneste.

Enkelt: De ulike avfallsposene puttes i samme søppelkasse, men skilles fra hverandre på to nye utsorteringsanlegg i Oslo.

BØLER: I løpet av 2011 skal alle innbyggere i Oslo kildesortere søppelet sitt, men på Bøler og Oppsal er mange husstander allerede godt i gang.

– Matrester skal i den grønne posen og plast i den blå. Restavfallet skal kastes i vanlige vrengte poser, demonstrerer Tommy Skjervold når Nordstrands Blad ber om å få inspisere kjøkkenskapet hjemme i blokkleiligheten hans i Utmarkveien.

Mest plast

Skjervold sitter i Østensjø bydelsutvalg, men er også sekretæren til miljøbyråd Jøran Kallmyr (Frp), som er ansvarlig for at utvidet kildesortering startet opp i utvalgte deler av hovedstaden 1. oktober. Og da skulle det bare mangle at ikke alt var i orden.

– For meg er den største overraskelsen hvor mye plastemballasje man sitter igjen med. Det tar tid å bryte ned og er ikke godt for miljøet, sier Skjervold. Derfor gleder han seg også over at oppslutningen om utvidet kildesortering er så bra.

Viktig for Oslo

Ifølge Skjervold leste 90 prosent av de som er med i pilotprosjektet informasjonen om utvidet kildesortering på forhånd.

– Inntrykket hittil er at folk skjønner at dette er viktig for Oslo, og at de begynner å venne seg til kildesortering. Det er forbedringspotensial, siden alle ennå ikke helt har hva skjønt hva som skal hvor, men noen tilpasningsproblemer må man regne med, sier Skjervold.

– Jeg har mye kjentfolk i nabolaget her på Bøler, og mange var skeptiske på forhånd. De flåste med at man heretter måtte skille majonesen fra tuben. Nå er alle godt i gang, og har vel funnet ut at det ikke er så mye ekstraarbeid, sier Skjervold.

I månedsskiftet sto han selv i kø på Ikea for å kjøpe tre avfallsdunker, som nå står sirlig plassert i kjøkkenskapet. I tillegg har han to bøtter der han kildesorterer hermetikk og glass som ikke kan pantes.

– Renovasjonsetaten opplyser at det også er blitt bedre oppslutning om farlig avfall. Jeg tror det skyldes fokuset på utvidet kildesortering. Folk tenker mer over hva de kaster, sier Skjervold.

Positive tilbakemeldinger

Renovasjonsetaten har ifølge Skjervold primært fått positive tilbakemeldinger, etter at pilotprosjektet startet opp.

– De har fått tilbakemeldinger fra folk som ønsker å være med, noe som lover godt for prosjektet fremover. De får også spørsmål om hvordan man skal kildesortere, og dette viser at folk er engasjert, sier Skjervold.

Selv om deltagerne skal ha fått utdelt poser for flere måneder fremover, etterlyser folk også hvor man kan få tak i nye poser.

– Det vil bli etablert steder hvor man kan gå å hente poser. Vi er opptatt av at disse skal være lett tilgjengelige, så det blir enkelt å hente poser, sier byrådssekretæren.

Mer bevisst

Selv om Skjervold er flink til å kildesortere, har han foreløpig ikke endret handlevanene til fordel for dagligvarer med mindre emballasje.

– Jeg tenker jo mer over at det er mye unødig emballasje, men det er kona som står for de fleste innkjøpene, innrømmer nygifte Skjervold, som har fått lange arbeidsdager etter at han i våres begynte å jobbe i Rådhuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.