*Nettavisen* Nyheter.

– Folk i ekstase!

Ivar Christansen er denne uken i Sudan i regi av Norsk Folkehjelp, for å følge med på folkevalget. Foto: Arkiv

- Dette er 17. mai og julaften på en gang - folk er i ekstase, forteller Ivar Christiansen, fra folkeavstemningen i Juba i Sudan.

NORDRE AKER: Bydelspolitiker og bydelsutvalgsrepresentant i Nordre Aker, Ivar Christiansen (Ap), er gjennom sin jobb i Norsk Folkehjelp i Sudan, for å følge med på valget. Folket i Sør-Sudan skal denne uken stemme over hvorvidt de ønsker å bli en uavhengig stat, eller ikke, men det er forventet at Sør Sudan vil rive seg løs fra nord-sudan.

– En av Norsk Folkehjelp sine ansatte fortalte entusiastisk om besøket til President Umar Bashir for noen dager siden. Han var både overrasket og glad for måten presidenten hadde oppført seg. Vanligvis kommer Bashir med stokken sin og fekter, sier han er president og krever at ting gjøres som han forventer.

Denne gangen var han ydmyk.

- Han oppførte faktisk seg som en høflig president som besøkte et naboland. Han snakket om viktigheten av enhet, men sa klart at han ville respektere resultatet, å være til hjelp med og bygge en ny nasjon dersom søringene stemte for løsrivelse. Mener han virkelig det han sier eller er det mulig det kommer en ubehagelig overraskelse? Folk sover for tiden med et øye åpent, forteller Ivar Christiansen til Nordre Aker Budstikke.

Store forventninger

Christiansen blogger fra oppholdet i Sudan:

"I skyggen av et tre sitter fire menn på plaststoler og snakker sammen. Jeg hilser høflig og spør om dette er et sted der folk skal avgi sin stemme på søndag og en uke framover. Ja, det er ganske riktig. Her på denne valgstasjonen som heter Hai Jebel Shuk, en av mange valgstasjoner i Munuki Payam som igjen ligger i Juba County, er 4430 personer registrerte som velgere.

Stemmegivningen vil foregå utendørs og velgerne vil bli ordnet i køer for å komme fram til funksjonærene, bli kryssset av i boken med registrerte stemmer, få sine stemmeseddeler og deretter velge hvilken de skal putte i valgurnen. Jeg spør om det er mulig å få se utstyret som skal brukes, og etter litt usikker nøling får jeg en titt inn på lageret. Der står alt klart, men enda ikke utpakket. Det er klare regler for når dette skal gjøes. Funsjonærene er klare. De har fått grundig opplæring og gleder seg.

En annen som gleder seg er Mr.Mawa Moses Stephen, han har registrert seg her på denne stasjonen og vil være her i god tid før kl 08 00 søndag. - Jeg skal være med å skape et nytt fritt land, sier han. Dette har vi alle drømt om i årtier, endelig er dagen kommet.

Forventningene til at nesten alle de registrerte vil stemme er store. Daglig har forskjellige organisasjoner oppfordret til å bruke stemmeretten. I går var drosjesjåførene ute å oppfordret innbyggerne til å gjøre sin plikt for Sør Sudans fremtid. Dette er imidlertid Juba hvor all oppmerksomhet er rettet inn mot folkeavstemmingen.

På landsbasis har nærmere 4 millioner mennesker registrert seg som velgere. For at valget skal bli godkjent kreves det at 60 % av alle registrerte virkelig avgir sin stemme, ellers kan hele folkeavstemmingen bli underkjent.

Vi skal ikke bevege oss mange milene fra Juba før avstemmingen ikke er det alle snakker om hele tiden. Det meldes om at enkelte som har registrert seg for å stemme, tror den stemmen er avgitt for løsrivelse og at de derfor ikke trenger å møte opp en gang til for å gjøre det samme.

Ikke minst på grunn av dette faktum er alle parlamentariker, organisasjoner og entusiastiske aggitatorer ute i distriktene i disse dager og forklarer og oppfordrer til å gå til stemmeurnene.

Den Sør Sudanesiske Folkeavstemmingskommisjonen (SSRC) har annonsert at alle valglokalene er klare til å motta velgerne. Det er 2638 stemmelokaler spredt rundt i de ti fylkene i sør som har et areal større enn Frankrike. Den enorme organisatoriske og logistiske oppgaven dette har vært kan man bare tenke seg i et område der brukbare veier ofte er et stort problem. Kommende uke får vi svar på om forberedelsene har vært gode nok."

Et nytt land i emning

"Søndag 9. januar åpnet stemmelokalene i Sudan. Her og der møter jeg små og store grupper med mennesker som proklamerer viktigheten av å stemme for løsrivelse. De holder en hånd i været, noe som symboliserer at de vil stemme for løsrivelse fra nord.Symbolet for enhet er hender som holder i hverandre, foreløpig har jeg ikke sett det tegnet vist noe sted.

En av Norsk Folkehjelp sine ansatte fortalte entusiastisk om besøket til President Umar Bashir for noen dager siden. Han var både overrasket og glad for måten presidenten hadde oppført seg. Vanligvis kommer Bashir med stokken sin og fekter, sier han er president og krever at ting gjøres som han forventer.

Denne gangen var han ydmyk. - Han oppførte faktisk seg som en høflig president som besøkte et naboland. Han snakket om viktigheten av enhet, men sa klart at han ville respektere resultatet, å være til hjelp med og bygge en ny nasjon dersom søringene stemte for løsrivelse. Mener han virkelig det han sier eller er det mulig det kommer en ubehagelig overraskelse? Folk sover for tiden med et øye åpent. Imorgen starter folkeavstemmingen.

I Juba meldes det i disse dager om en kraftig nedgang i kriminaliteten. Det er ingen tvil om at den økte sikkerheten har skremt mange kriminelle elementer ut av byen.

"La oss avholde en fredlig folkeavstemming" kan jeg lese på mange T-skjorter rundt i byen. Plakater og bannere kommer med samme budskap.

Biler tuter, sjåførene vinker med åpene hender og alle smiler. Forventningene og troen på at de sammen skal skape en ny nasjon er til å ta og føle på."

Flere blogger direkte fra Sudan på www.norskfolkehjelp.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.