RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maskinist Rolf Holt Jenssen foran Symra kino. Kinoen gjenåpner om en drøy måned.
Maskinist Rolf Holt Jenssen foran Symra kino. Kinoen gjenåpner om en drøy måned. Foto: Foto: Kristin Trosvik

– Folk var så hyggelige på Symra

Maskinist Rolf Holt Jensen husker tilbake til tiden på Symra med et stort smil.

LAMBERTSETER: – Det er moro å være tilbake på Lambertseter, jeg bodde her en tid på midten av 90-tallet, sier Rolf Holt Jenssen (55), i dag bosatt på Dal/Brenna.

Jenssen jobber som lærer på Nøklevann skole. Ved siden av har han jobbet som maskinist for Oslo kino siden 1984.

– Jeg tok et brevkurs, og så var det opplæring i seks måneder før vi måtte avlegge en praktisk eksamen, forteller maskinisten. Alle kinoene hadde forskjellig utstyr og ulike kutymer. På Symra var utstyret av den gamle skolen.

– Å komme til Symra var som å reise tilbake i tid. Her var alt ved det gamle og trygge. Det var bestandig hyggelig på Symra, sier maskinisten. Særlig godt likte han å prate med folk.

– Publikum var spesielt trivelige på Symra. Her kunne folk stikke innom bare for en kaffekopp og en prat, sier han.

En maskinists hverdag

Rolf Holt Jenssen la maskinistjobben på hylla i fjor.

– Jeg orket ikke å jobbe så mye lenger. Men det var en fin kombinasjon. Jeg satt gjerne med rettebunken i maskinrommet, sier han. Den filminteresserte maskinisten savner spesielt de gode kollegene.

– Vi hadde det alltid veldig hyggelig og jeg har alltid likt meg godt på maskinrommet, sier han. Ulike filmer ble merket på maskinistenes eget språk. Stod det «Tommy» på en film visste maskinisten hva slags film det var.

– Tommy var en fast kinogjenger som likte action, blod og vold. Stallone og Bruce Willis, den typen filmer, forteller Rolf Holt Jenssen. «Alpelue» betydde smal film, kun for spesielt interesserte.

Utkantkinoene

Jenssen synes det er hyggelig at de små kinoene popper opp igjen.

– Jeg husker da tre kinoer ble lagt ned på en dag i 1988. Ringen kino på Carl Berner, Sentrum kino og Jarlen på Galgeberg. Symra kino var også stengt i noen år, og de viste til lavt publikumstall. Grunnen var nok at de viste mye resirkulert film på Symra som allerede hadde spilt lenge i sentrum. For når det var premièrefilmer på Symra var det alltid lange køer så det manglet ikke på filminteresse i dette distriktet. Jeg husker da Titanic kom, det var fullt her i mange uker, sier han.

Et yrke i forandring

Maskinistyrket har forandret seg med teknologien.

– Det er en helt annen jobb enn for 7-8 år siden. Før hadde vi tre maskiner som også skulle vedlikeholdes, sier maskinisten og mimrer:

– Da vi drev med manuell kjøring skjedde det mye rart. Det var hester som red feil vei, og hvis maskinisten hadde klusset med merkingen av de ulike aktene så kunne handlingen bli litt pussig. Hvis for eksempel mannen som akkurat hadde dødd, plutselig dukker opp igjen. Alle maskinister har gjort en slik brøler, ler Rolf Holt Jenssen som gleder seg til Symra gjenåpner.

– Jeg kommer nok til å bruke kinoen mye, sier han og legger til at han er spent på publikumsresponsen.

– På Gimle har vi hatt stor suksess med streaming av opera, det blir utsolgt på ti minutter. På Symra kunne kanskje streaming av rockekonserter vært noe? Eller hva med sportsevenementer? Kinoen har et stort potensial utover bare det å vise film, sier han. Men viktigst av alt håper han at den gode gamle Symra-stemningen vedvarer.

– Vi må alltid huske på å beholde nærheten til publikum. For mange dekker kinoen et sosialt behov også, avslutter Rolf Holt Jenssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere