*Nettavisen* Nyheter.

– For galt om barna ikke skal få spise brunost

OGSÅ SKILØPERE: Lars Maanum forteller at også skiløpere spiser brunost. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Horten kommune fortalte at de ikke lenger vil servere brunost i barnehager og SFO. Barnehagene i Oslo verner om den folkekjære osten.

MORTENSRUD: – Det er ikke brunosten som er problemet i norsk kosthold, sier leder i Steinbråten naturbarnehage, Lars Maanum.

Maanum er kjent som naturbarnehagenes far, og han mener at alle barnehager burde ha større fokus på uteaktiviteter – ikke brunostforbud.

– Jeg er opptatt av en sunn hverdag, og her i barnehagen serverer vi sunn mat og er fysisk aktive. Vi trenger barnehager som ikke bare lufter barna et par timer om dagen, men at flere barnehager i landet lar ungene være ute ca. 50 prosent av dagen, hele året rundt.

Les også: Vil bygge ut ved vaskehallen på Kastellet

Serverer vanlig mat

Steinbråten naturbarnehage har et balansert kosthold, og de serverer mat som er vanlig å spise, som brunost, kaviar, tubeost, leverpostei og makrell i tomat

– Brunosten er en fast gjest på bordet.

Maanum mener det store problemet i det norske kostholdet er inntaket av energi i forhold til uttaket.

– Problemet i dag er at vi finner tilbud om noe å putte i munnen på alle gatehjørner. Få har kroppsarbeid, og vi trenger mindre inntak, ikke mer.

Han mener det er vel og bra med fokus på sunn mat, og at barnehagen følger de rådene som gis.

– Vi moraliserer ikke, folk må få sende med den nista de vil. Men vi anbefaler sunt innhold i matboksene.

Maanum slår fast at de ikke kommer til å fjerne brunosten, som de alltid har servert.

– Det er for galt om barna ikke skal få spise brunost, det spiser vi jo alle sammen. Det er et helt unikt pålegg, jeg har spist det hver dag i 60 år og det er fortsatt like godt.

Les også: Margaret (62) føler seg tvunget til å slutte i konkurranseutsatt barnehage

Sukkerfri barnehage

Birk barnehage på Grünerløkka er en såkalt sukkerfri barnehage. Men de holder også fortsatt fast i brunosten.

– Vi er en sukkerfri barnehage, men vi forbyr ikke brunost. Å kutte brunosten, som nesten er en nasjonalrett, blir feil for meg, sier eier Monika Englund Megård.

Hun setter heller fokus på at det ikke skal serveres kaker og andre søtsaker i for eksempel bursdager. Da får heller barna oppskåret frukt eller bær.

– Jeg tenkte på å kutte ut brunosten fordi jeg trodde det var det samme som prim, men så sa en av fedrene i barnehagen at brunosten ikke er tilsatt sukker, kun har naturlig sukker.

Plass til brunosten

Helsedirektoratet mener det er bra med fokus på et sunt og variert kosthold, men at det er plass til brunosten.

– Vi mener det er plass til både brunost og prim i barnehagene. De inneholder viktige næringsstoffer som jod, kalsium og protein. Det finnes også halvfete versjoner av brunost og mager prim som er gode alternativer, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien.

– Det er bra at barnehagene setter fokus på et sunt og variert kosthold, men det er viktig med variasjon som kan gi flere smaksopplevelser.

Helsedirektoratet har utarbeidet retningslinjer for mat i barnehagene. De anbefaler grovt brød, grønnsaker, frukt og lettmelk eller skummet melk, og et variert utvalg av pålegg som er næringsrikt, men som samtidig har et lavt innhold av tilsatt sukker og mettet fett.

– Det er viktig at barna får mulighet til å smake forskjellige pålegg, sier hun.

Les også: Debatt: "Skal vi forby Pippi også?"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.