RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– For mange unge tar selvmord


Høyre-politikerne Ola Kvisgaard og Jenny Clemet von Tetzschner vil ha et sikkerhetsnett som fanger opp ungdom med psykiske problemer.
Høyre-politikerne Ola Kvisgaard og Jenny Clemet von Tetzschner vil ha et sikkerhetsnett som fanger opp ungdom med psykiske problemer. Foto: Foto: C. Svendsen
Selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge. Voksne personer ut i skolegården kan være løsningen, mener Høyre.

OSLO: – Det er ikke ulykker eller sykdom som er den vanligste årsaken til dødsfall blant mennesker under 25 år. Det er selvmord, mener Ola Kvisgaard i bystyrets helse- og sosialkomite.

Sammen med leder i Oslo Unge Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner (H) er han bekymret for ungdom som ikke har det bra. De mener at tilbudet unge som sliter får, ikke er tilgjengelig nok. Nå vil de at de største skolene i byen skal ansette miljøarbeidere.

– Vi har ingen tid å miste. Selv om bare noen få unge tar livet av seg, så er det fortsatt for mange. Vi må ha en nullvisjon, sier von Tetzschner.

Hun og Kvisgaard har nå fått Oslo Høyre med på laget, og har utarbeidet en smørbrødliste med tiltak. Blant annet vil de ha på plass miljøarbeidere i skolegårdene.

– I en stor gruppe med ungdom er det vanskelig å vite hvem som har det bra, og hvem som sliter. Det er viktig å få på plass lavterskeltilbud. En oppsøkende omsorgsperson, sier hun.

LES OGSÅ: Helsesøster er redd for å ikke fange opp problemer

Emma manglet noen å snakke med

Forslaget faller i god jord hos 22 år gamle Emma Haugerud. Hun flyttet fra Sverige til Norge da hun var syv år.

Årene i Norge fikk ingen godt start. Haugerud ble mobbet. Hun hadde ingen å snakke med, og for å få ut de vonde følelsene begynte hun med selvskading. Haugerud kuttet og skar seg med kniv eller saks.

LES EMMAS HISTORIE HER

– Jeg hadde ingen å snakke med, forteller hun.

Haugerud mener at miljøarbeideren som Høyre foreslår er akkurat det hun manglet.

– Det er ofte at mobbingen ikke blir sett, så dette er veldig viktig, mener hun.

Miljøarbeideren skal snakke med de unge, og det er det Haugerud har savnet.

– Det trenger heller ikke å være en voksen, det kan også være en ung voksen. Det viktigste er at de vet hvordan de skal observere og hvordan de skal snakke med ungdom, poengterer hun.

Haugerud fikk terapi og har det bra i dag.

LES OGSÅ: Frp-politikeren slet med depresjon og angst

Vil gjøre det enkelt å snakke

De to politikerne tror at det er vanskelig for ungdom å be om hjelp. Å gå til helsesøster på skolen kan virke tungt. Eller det kan virke skremmende å bli henvist til psykolog.

Derfor vil de at miljøarbeideren skal være i skolegården og sitte ved lunsjbordet til ungdommen. Prate med dem. Og gjerne bistå med å søke annen hjelp for dem.

I denne personen skal ungdom finne en trygg voksen som er nær.

– Jo tidligere de unge får noen å snakke med, jo lettere vil det være for dem, mener lederen av Oslo Unge Høyre.

For det å snakke om depresjon og psykiske lidelser er viktig. Å fjerne tabuet.

LES OGSÅ: Mobberne har sagt unnskyld

Kommunene må ta over ungdomspsykiatrien

– I tillegg til dette, bør kommunene ta over Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) og distriktspsykiatrisk (DPS).  For ansatte i en kommune er det  lettere å se tilbudene og sette de i en sammenheng til enkeltmennesket. I dag tar det for lang tid fra man oppsøker hjelp, til man får det, mener Kvisgaard.

Ventetiden kan være demotiverende i seg selv. Også i en ventetid vil miljøterapeutene kunne fungere som en støtte, tror de to.

– Nå venter vi på handlingsplanen om forebygging av selskading og selvmord fra regjeringen. Regjeringen skal styrke tilbudene innenfor rus og psykiske problemer, forteller Kvisgaard.

Han sier at de i tillegg vil vi gå inn og styrke skolehelsetjenesten i Oslo.

– Vi kommer til å ta initiativ til å overføre DPS og BUP til kommunene, og vi ønsker å bruke dokumentarfilmen Livet går faktisk videre! i osloskolen, sier Kvisgaard.

LES OGSÅ: Elevorganisasjonen krever helsesøstre og psykologer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere