– Foreldre sender barna ut i trafikken

Skolepatruljen har en stri tørn i morgentimene på Tåsen. Mange hundre elever krysser Nordbergveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Skolepatruljen har en stri tørn i morgentimene på Tåsen. Mange hundre elever krysser Nordbergveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Heidi i sjuendeklasse på Tåsen er lei av at skolepatruljen ikke blir respektert. Nylig tok til og med rektor refleksvesten på.

Skolepatruljeansvarlig Kristin Borkø og sjuendeklassing Heidi.

Skolepatruljeansvarlig Kristin Borkø og rektor Ragnhild Rist.

Biler stopper på fortauet.

TÅSEN: Mye snø i vinter, og bare én inngang til skolen på grunn av byggearbeidene, har ikke gjort trafikkforholdene i Nordbergveien utenfor Tåsen skole noe mer oversiktlige.

Nær 650 elever skal inn skoleporten hver eneste morgen, med hovedtrykket mellom kvart over åtte og halv ni.

Mannsterk trafikkaksjon

Vanligvis er både skolepatrulje og foreldrevakter fra FAU flittig til stede, men onsdag morgen i forrige uke var tettheten av refleksvester betydelig større.

Både elever og foreldre har gitt uttrykk for at de synes skoleveien er skummel å ferdes på. Det var bakgrunnen for at lærerne og ledelsen arrangerte trafikkaksjon for å være synlige, og si fra til dem som ikke tar nok hensyn til fotgjengerne.

– Nordbergveien er gjennomfartsvei for bilister til og fra Sogn og Nordberg, i tillegg er det alle de som kjører barna sine til skolen, sier fungerende rektor Ragnhild Rist.

Vil endre skilting

Et stort problem er foreldre som stopper halvveis oppe på fortauet for å slippe av barna.

– Det er all stans forbudt rett utenfor skoleporten. Lenger opp i veien er det parkering forbudt. Her er det en del foreldre som stopper på fortauet når de leverer barna sine. Da flasker trafikken seg bakover i veien, og det blir uoversiktlig ved fotgjengerovergangen der elevene krysser, sier rektoren.

Hun ønsker nå å få flyttet stans forbudt-skiltet lenger oppover Nordbergveien, og forteller at skolen snarlig vil ta kontakt med skiltmyndighetene.

– For etter parkering forbudt-sonen, er det tillat å parkere, og vi henstiller alle foreldre som kjører barna sine om å parkere lenger opp i Nordbergveien.

Problem for skolepatruljen

Skolepatruljen opplever både stressede foreldre og andre bilister som en utfordring. Sjuendeklassingen Heidi er en av dem som er litt oppgitt.

– Det hender at mens vi står og venter på at bilene skal stoppe, bryter foreldre med dårlig tid inn og sier «nå er det klart» og sender barna over. Det har ført til at biler bråbremser, sier Heidi.

– Hva vil du si til de voksne som ikke respekterer den jobben skolepatruljen gjør?

– Det er jo litt dumt. Det er deres eget problem hvis det skjer noe med barna deres i trafikken, sier Heidi.

Skolepatruljeansvarlig på Tåsen, Kristin Borkø, er enig.

– Vi vil oppfordre alle til å stoppe opp for skolepatruljen. De har opplæring og kurs og vet hvilke regler de skal forholde seg til. De har ingen myndighet til å dirigere trafikken, men er avhengige av at bilistene i begge retninger har stoppet opp før de kan slippe over elevene. Når bilister ikke respekterer skolepatruljen gjør de jobben deres veldig vanskelig, sier Borkø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.