*Nettavisen* Nyheter.

– Fornebubanen må komme

I september satt Carl Oscar Pedersen og Roger Mollan–Olafsen på Skøyen og smilte bredt. Deres eget parti, Høyre, hadde sammen med Frp, Venstre og KrF lovet snarlig utbygging av Fornebubanen. Nå rammes bydelen av brudd på valgkampløftet. Foto: Foto: Vidar Bakken

Hverdagen har kommet til regjeringen. Den kan ikke love at det skjer noe med Fornebubanen i denne regjeringsperioden. Det får store konsekvenser for Bydel Ullern.

ULLERN: – Den forrige regjeringen ble beskyldt for dårlig gjennomføringsevne og ikke i stand til å omsette ord i handling. Nå må denne regjeringen vise at de mener alvor og bevise at de har gjennomføringsevne. Den må ikke falle for eget grep. Fornebubanen må komme. Valgløftet er gitt og det er skapt store forventninger, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).

Tilbake til start

Samferdselsminister Kjell Solvik-Olsen (Frp) sier nå til Budstikka at han ikke kan love Fornebubane tidligere enn opprinnelig planlagt. Det vil si at han ikke kan love start på bygging av Fornebubanen før 2018. Dermed blir det ikke som lovet i denne regjeringsperioden, men i overensstemmelse med opprinnelig plan for bygging av Fornebu-bane i Oslopakke 3, med start i 2018. Da kan regjeringssituasjonen være en helt annen og nye løfter kan komme i veien.

– Vi husker alle valgløftet som ble gitt før stortingsvalget. Jeg har en klar forventning om at bygging av Fornebubanen kommer i gang så fort som mulig, sier leder av byutviklings- og samferdselskomiteen i Bydel Ullern, Roger Mollan–Olafsen (H).

Les også: Fornebubanen har fått utviklingen på sporet

Starte med en gang

Samarbeidspartnerne Høyre, Frp, Venstre og KrF startet selve valgkampen på Fornebu med et tydelig og konkret valgkampløfte. Bygging av Fornebubanen skulle komme så raskt som mulig med regjeringsskifte. Det skulle skje med 50 prosent statlig finansiering og organisert i eget utbyggingslag.

Knut Arild Hareide (KrF) mente at byggingen så å si kunne starte med en gang og dagens statsminister Erna Solberg (H) understreket at det hastet med Fornebubanen. Siv Jensen (Frp) viste til at det gikk an å komme i gang med store prosjekter uten bomfinansiering.

Fornebubane – en kickstart

De borgerlige partiene høstet lovord med sitt løfte fra næringslivet på Fornebu, fra Bærum kommune som er sterkt bekymret for den store befolkningsveksten på Fornebu med nybygging i stor skala og ikke minst fra politikerne i Bydel Ullern, hvor Fornebubanen er en forutsetning i planene for videre utvikling av Skøyenområdet.

– Løsningen kommer med Fornebubanen. Det gir oss muligheten til å kickstarte transformasjonen av området, sa Mollan–Olafsen etter at valgløftet var gitt.

Les også: Bydel Ullern vedtok "Drømmebyen"

Løfter

Høyre og Frp løftet frem Fornebusaken på sine nettsider.

– Et regjeringsskifte vil sikre bygging av Fornebubanen, sa statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), før valget.

– Vårt løfte om å realisere Fornebubanen er et av de viktigste prosjektene for bygging av nye boliger i Oslo-regionen, og vil bidra til å minske presset i boligmarkedet i området, sa Erna Solberg (H) og fulgte opp med at infrastrukturen på Fornebu var så dårlig at det var umulig å skaffe nye arbeidsplasser.

– Baneløsningen blir dermed også et viktig prosjekt for å skape trygge arbeidsplasser, sa Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.