*Nettavisen* Nyheter.

– Forventer støtte fra mange tusen

BYENS EGET: Ivar Johansen (SV) vil sammen med over 400 teaterog kulturarbeidere bevare Oslo Nye teater i kommunal regi. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

«Byens eget teater» kan bli privateid til høsten. Dette vil verken teaterfolket eller politiker Ivar Johansen (SV).

Klikk på bildet for å forstørre.

Ivar Johansen SV) vil at Oslo Nye teater forblir kommunalt .

Klikk på bildet for å forstørre.

 

SENTRUM: – Vi hadde en dårlig erfaring rundt salget av Oslo Kino tidligere i år. Her skjedde det ting veldig fort, og vi frykter at det samme kan skje igjen når det gjelder Oslo Nye teater, sier en engasjert Ivar Johansen( SV) som ikke har tatt sommerferie helt ennå.

Byrådet skal innen 1. oktober legge fram en eierstrategi for Oslo Nye Teater AS, og det er fare for at bystyreflertallet vil si at det heller ikke er en kommunal oppgave å drive et teater.

Satser på bred støtte

Johansen, som sitter i bystyrets finanskomite for SV, startet for to dager siden et opprop med tittelen, Underskrifter for: Slå ring om Oslo Nye teater, som foreløpig har fått 400 underskrifter. I tillegg har han startet en gruppe på Facebook, med samme tittel.

– Det er hovedsaklig kulturarbeidere, som har underskrevet så langt, men jeg regner med flere tusener etter at folk er kommet tilbake fra ferie, sier Johansen.

Han var ikke den eneste som raste da et flertall i Bystyret gikk inn for å selge unna Oslo Kino, og nå kan Oslo Nye Teater som har vært i kommunal eie siden 1999 bli solgt til private aktører.

Føre var

At Bystyret plutselig går inn for hastebehandling av en såpass viktig sak vil ikke Johansen risikere.

– Det er viktig å få i gang debatten, så dette er et forsøk på å være føre var, sier han.

Hvorfor bør Oslo Nye teater være kommunalt eid?

– Ansvarsfordelingen mellom stat og kommune tilsier at Nationaltheateret og Det Norske Teateret er statens anvar. Oslo Nye er kommunens teater, sier Johansen.

Oslo Nye har forøvrig påskrevet «Byens eget teater» på skiltet til inngangspartiet på sin adresse i Rosenkrantzgate. Sammen med de velkjente teatermaskene ved inngangspartiet, har Oslo Nye gitt folket opplevelser i årevis av alt fra mer utfordrende forestillinger til musikaler og lettere underholdning.

– Det er et profesjonel teater som er ikke-kommersielt.. Her har man mulighet til eksperimentere. De er gode på å prøve ut nye ting, sier Johansen som refererer til forestillinger som «Postkort fra Lillebjørn» som ble vist i vår.

OL eller teater?

Byrådet er villig til å bruke 130 millioner kroner på å sende søknad om Oslo-OL, men er lite interessert i å ta vare på byens kulturliv, mener mange.

– Ol varer i en uke, men Oslo Nye eksisterer hver eneste dag, sier Johansen som er irritert over Byrådets prioriteringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.