RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Forventningene er større i Oslo vest


Respektfull behandling av beboerne er grunnleggende viktig mener Sylvi Listhaug. Her møter hun Ingrid Skou på Kajalund sykehjem. Foto: Vidar Bakken
Respektfull behandling av beboerne er grunnleggende viktig mener Sylvi Listhaug. Her møter hun Ingrid Skou på Kajalund sykehjem. Foto: Vidar Bakken
I pårørendeundersøkelsen for 2009 kommer flere sykehjem i våre bydeler lite heldig ut. Verst står det til med Hovseterhjemmet, hvor de lover bot og bedring.

OSLO VEST: 85 prosent av pårørende i Oslo svarer at de er i stor grad eller svært stor grad fornøyd med sykehjemmet deres nærstående bor på. I forrige utgave omtalte vi Kajalund sykehjem i Bydel Ullern som kom på 2. plass i Oslo.

Hovseterhjemmet på bunn

I Bydel Ullern er det Silurveien sykehjem og Madserud i som ligger litt over snittet med 86 prosent. Ullerntunet og Smestadhjemmet ligger under snittet med henholdsvis 75 prosent 0g 72 prosent.

Sykehjemmene i Bydel Vestre Aker ligger også under snittet. Vinderen bo- og behandlingssenter får 82 prosent, mens Hovseterhjemmet ligger nesten helt på bunnen av de 46 sykehjemmene i Oslo, hvor bare 69 prosent svarer at de er fornøyd med sykehjemmet beboerne bor på. Det er det samme resultatet som sykehjemmet hadde i undersøkelsen for 2008.

– Må skjerpe seg

Vi spurte eldrebyråd Sylvi Listhaug om hva som kan være årsaken til at sykehjemmene i våre bydeler kommer relativt dårlig ut og hva med Hovseterhjemmet som ikke klarer å forbedre seg.

– Vårt mål er at alle sykehjem skal bli bedre. Sykehjem som Hovseterhjemmet må finne tiltak for å forbedre seg. De som kommer dårlig ut i denne undersøkelsen må skjerpe seg, og det vil sykehjemsetaten følge opp, sier Listhaug.

– Hva tror du er grunnen til at flere av sykehjemmene i Ullern og Vestre Aker ligger under snittet i undersøkelsen.

– Det er vanskelig å si, men det kan ha noe å gjøre med at pårørende har større forventninger på vegne av sine nærmeste i de vestlige bydeler, eller så må disse sykehjemmene løftes enda mer.

Ser på tildelingspraksis

Undersøkelsen viser for alle sykehjem at de pårørende opplever at deres nærstående får en respektfull behandling og at de er fornøyde med beboernes mulighet for å snakke med personalet.

– Respektfull behandling og ansatte som er godt tilgjengelige for beboerne, er helt grunnleggende for trivselen på sykehjem. Sykehjemsetaten har jobbet systematisk med bemanningen og kvaliteten på sykehjemmene. Det har vi fortsatt fokus på. Nå går vi også i gang med å se på tildelingspraksisen i bydelene. Det er store forskjeller mellom bydelene når det gjelder tildeling av sykehjemsplass. Dette må vi gjøre noe med, sier Listhaug.

Det beboerne savner mest ifølge undersøkelsen er mulighet for å komme ut, få andre opplevelser og behov for flere aktiviteter på sykehjemmet. I 2010 er det satt av fem millioner kroner til nye trivselstiltak.

Tar det alvorlig på Hovseter

Hovseterhjemmet kommer for andre år på rad nesten nederst på listen i pårørendeundersøkelsen.

– Vi tar det veldig alvorlig. På de fleste områder har vi faktisk framgang, sier daglig leder, Line Ida Kristoffersen Hagen.

Hovseterhjemmet er privat drevet av selskapet Attendo Care.

Bare én heis

– Problemet i 2009 var at Hovseterhjemmet var under ombygging og oppussing. Det førte blant annet til at i første halvår hadde vi bare én heis for 185 beboere. Av undersøkelsen kommer det fram at vi scorer veldig lavt på det fysiske miljøet. Uroen rundt det at bygget blir utbedret til stadighet kan ha med det å gjøre. Det kan også ha med det å gjøre at vi fremdeles har noen doble rom til beboerne. Bygget er fra 1978 og trenger opprusting. Dette gjør kommunen og vi i fellesskap, sier Kristoffersen Hagen.

Ekstraordinært møte

– Vi scorer også lavt på muligheter for å komme ut og få andre opplevelser og turer. Av sikkerhetsmessige grunner med bare en heis, kunne vi heller ikke ta ut beboerne så ofte som det var ønskelig, sier Kristoffersen Hagen.

Denne uken har hun kalt inn de pårørende til møte.

– Det er et ekstraordinært møte hvor jeg vil gå gjennom undersøkelsen med de pårørende for å finne ut mer av svarene, hva de pårørende legger mest vekt på og hvilke ønsker de har på vegne av sine nærmeste. Som sagt vi tar dette på alvor, sier Kristoffersen Hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere